用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大抽獎band1生會唔會跌落band2學校?
樓主: maggie789
go

其實大抽獎band1生會唔會跌落band2學校?  

回覆:其實大抽獎band1生會唔會跌落band2學校

BAND 1生派BAND 3中學,唔係超差,係超錯,如非錯banding就係揀錯學校,否則最差只會派band2學校!

安格斯媽媽 發表於 14-8-19 23:24
b1 跌落b3? 咩野區?我都係龍仔,但當年好順利,入他區第一志願,朋友仲勁大埔入本區b1a, 兩個都不是自行入 ...
油尖旺係好少band 2中學, 佢頭三志願派唔到,  就真係跌左落去好後位置, 派左間馬鞍山band 3中學.  我仲同佢媽咪傾左一輪, confirm左佢個仔係band 1,  同頭三志願係邊幾間, 其他排位就無問詳情.  佢阿媽真係無諗過會派到咁, 六神無主, 因為佢大仔當年好順利入左第一志願華仁, 無諗過會派到咁差.
呢件係真人真事, 同大家分享下真係會有咁唔好彩. 其餘派得唔好多數係band 1邊緣人, 以為係band 1, 但實際係band 2, 以致排位錯誤, 就會派得唔好.

王家爸爸    發表於 14-8-20 10:19

一定有機會 !

大家都知道派位取決於
1. 師兄師姐 Pre-S1 成績,
2. 本人呈分試成績/位置
3. 個人隨機號碼
4. 學校於全港/本區 Banding

很多時有人質疑派得差時都會歸咎於估錯 Banding, 或排位不當,但很少人會提到上面第一項有關 師兄師姐 Pre-S1 成績,其實這會是一個很重要而没有人會知道答案的因素。

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+14-8-19+23:24+b1

原帖由 必必 於 14-08-20 發表
油尖旺係好少band 2中學, 佢頭三志願派唔到,  就真係跌左落去好後位置, 派左間馬鞍山band 3中學.  我仲同佢 ...
派去明愛馬鞍山?真係band1的話冇可能會派去呢間。

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+14-8-19+23:24+b1

原帖由 必必 於 14-08-20 發表
油尖旺係好少band 2中學, 佢頭三志願派唔到,  就真係跌左落去好後位置, 派左間馬鞍山band 3中學.  我仲同佢 ...
我信你,我個女初小時係油尖旺區小學,睇住2位師兄,一定係band 1, 派左去band3, 我到而家都諗唔明,其中一位叩到聖芳濟,另外一位叩入左沙田郭得勝。

咁你朋友個仔最後點算?叩唔叩到其他band1?

我覺得個system 有Bug

必必  多謝支持.  發表於 14-8-21 13:51

austism 發表於 14-8-20 20:49
我信你,我個女初小時係油尖旺區小學,睇住2位師兄,一定係band 1, 派左去band3, 我到而家都諗唔明...
如果佢前两界 d 學兄 PRE-S1 考得好差會點 ?

OK_下雨天 發表於 14-8-20 22:13
答案本來好簡單,就是教局排名次時會吃虧而令到學校的同學能進入全港和全區頭1/3的數目會減少,即是band 1組別的同學會減少。
但因為這並不是一條普通數學程式而是一條化學方程式,所以有化學的變化。
例如:

1. 有時因區內band 1位多過band 1同學,雖師兄姐在PreS1考得不好,但仍有部份band 2同學都可以派到band 1學校因而令派band 1學校的數目不變,甚至增加。

2. 老師知道區內band 1位多,又有些學校參與呈分但又唔參加派位,加大了band 1學位的剩餘差額。老師見機不可失,難免會將同學的banding估高,並且鼓勵一些邊緣同學選擇band 1學校。最終結果都是一樣,派band 1學校的同學數量並不能真正反映實際band 1組別同學的數量。

引用:Quote:austism+發表於+14-8-20+20:49+我信

原帖由 OK_下雨天 於 14-08-20 發表
應該不會,因為我囡以前間小學,頭60一定係band1, 而經驗係90名內都派band 1位,而那兩位小朋友係4x and  3x

austism 發表於 14-8-21 08:44
應該不會,因為我囡以前間小學,頭60一定係band1, 而經驗係90名內都派band 1位,而那兩位小朋友係4x and  3 ...
你的回答仍然没有計算 Pre-S1 的影響。
講明 d, 如果有位師兄考得好差好差, 咁有冇可能令師弟趺 Banding ?

引用:Quote:austism+發表於+14-8-21+08:44+應該

原帖由 OK_下雨天 於 14-08-21 發表
你的回答仍然没有計算 Pre-S1 的影響。
講明 d, 如果有位師兄考得好差好差, 咁有冇可能令師弟趺 Banding ?
...
會呀!但派那界有人考90都;band1中學

引用:Quote:原帖由+OK_下雨天+於+14-08-20+發表

原帖由 austism 於 14-08-21 發表
應該不會,因為我囡以前間小學,頭60一定係band1, 而經驗係90名內都派band 1位,而那兩位小朋友係4x and  3 ...
好多家長都有相同的誤會,就是將呈分試的校內名次跟banding掛鈎,以為考幾多名就係band 1.

其實大家應該知教局排banding係跟據呈分試成績轉為標準分後計算出來的名次,然後按名次先後跟師兄姐的PS1成績作配對,你拿到的分數才用作排banding之用。

本來,假若只有一次呈分試的話,你校內的名次還有點參考性,可惜現在係要計三次成績,只要有一次的成績不好,你的配對分就有機會被拖跨。

再者,在一些競爭激烈的學校,大家的成績非常接近,呈分試的成績並不能真實反映排名的變化,有時經標準化後,大家可能只差0點0幾的分別,但配對後卻可以翻天覆地。還要計算三次啊。

除了學校計算名次的方法跟教局的不同之外,你還要考慮排banding是全區和全港計,因此就算校內名次不變都有機會因人家學校的變化而影響。

所以,除非你相信教局的電腦有bugs,或同學自己的選擇出錯,否則,跟據band 1同學是比band 2,3同學派先的原則下,band 1同學最差的情況都只會係派往band 2學校而矣。而最終派往band 3學校的所謂band 1同學,好大機會是估錯band,變成真band 2,假band 1了。

austism 發表於 14-8-21 11:42
會呀!但派那界有人考90都;band1中學
yes. 我個女嗰屆, 排92都入到華仁.

khmama 發表於 14-8-20 20:06
派去明愛馬鞍山?真係band1的話冇可能會派去呢間。
理論係咁, 但事實唔係.  

必必 發表於 14-8-21 13:53

咁係咪佢no.靓仲要係好彩

92真係唔感相信

必必 發表於 14-8-20 09:50

真係聽到都一殼眼淚

e 個 game 真係好恐怖

如我冇記錯,明愛馬鞍山好似係特殊學校啊!

必必 發表於 14-8-21 13:53

如果成績前好多的知道有人92都派得好過自己,個心真係有d唔舒服

引用:Quote:khmama+發表於+14-8-20+20:06+派去明

原帖由 必必 於 14-08-21 發表
理論係咁, 但事實唔係.
永遠是個迷!

引用:Quote:必必+發表於+14-8-21+13:53+yes.+我

原帖由 ernestchow 於 14-08-21 發表
如果成績前好多的知道有人92都派得好過自己,個心真係有d唔舒服
真係會喊㗎!!!心理會唔平衡

austism 發表於 14-8-21 20:19
真係會喊㗎!!!心理會唔平衡

對呀,我會問乜唔係一分耕耘一分收穫?小孩要早些知原來運氣真係好重要