用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 緊急一問 - 女兒選九真還是培道好?
樓主: mmyick
go

緊急一問 - 女兒選九真還是培道好? [複製鏈接]

九真

引用:真心講,拖到而家真係難以置信! +

mmyick 發表於 14-8-16 23:41
對不起,我是首次使用bk討論區... 我真的還未選定... 家長們能提供多點建議和兩間學校的比較嗎?謝謝!
...
可能佢都係啱啱收到其中一間offer呢。

1. 九真同九中應係直屬關係, 培小同培中則係聯繫關係。但九真男仔小, 培小男仔多, 所以培小升培中跟九真升九中應無明顯差異。但注意, 每年好top的九真小女孩可考好一點的真光(因為太多, 唔記得邊間), 培小就無呢個優勢
2. 九真功課100%多過培小好多
3. 培小必須學一項樂器, 音樂堂要考試
4. 九中好似轉咗EMI, 培中則是4班有3班英文班

總結係九真功課多啲, 成績好啲, 培道活潑啲, 男仔多啲。如果你想揀成績好啲, 就揀九真; 如果你想揀循序漸進, 老師有愛心啲, 就揀培道。

subb  九真小學同中學只是聯繫不是直屬   發表於 14-8-26 11:37

九真小學同中學只是聯繫不是直屬   發表於 2 分鐘前

吓, 都係聯繫咁慘? 咁好彩佢哋小學人少, 所以收25%機會都好大。
‹ 上一主題|下一主題