用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 語文弱數理強的男生
樓主: enidchiu
go

語文弱數理強的男生 [複製鏈接]

回覆:語文弱數理強的男生

如果鍾意打英文戰略遊戲都學到好多英文

王家爸爸  還是覺得看報紙最好  發表於 14-8-20 10:37
王家爸爸    發表於 14-8-20 10:34

佢打美版LOL 英雄聯盟, 打左幾年都唔覺佢英文好左

黃巴士  隔離EK家長話LOL英雄聯盟好大剎   發表於 14-10-25 14:02
王家爸爸  玩遊戲,學英語?  發表於 14-8-20 10:37

引用:對於數理強,中文弱,英文中上,但無錢出國

原帖由 enidchiu 於 14-08-16 發表
對於數理強,中文弱,英文中上,但無錢出國讀書的男生,有甚麼出路呢?
個case 同我仔有九成相似,我仔亦係數,英ok,唯獨中文頗弱,估計入唔倒大學都會係因衰中文。所以我諗要睇樓主小朋友邊様有興趣/強,先決定點行。
好似我仔S.3果年起已發現對電腦頗有天份,S.4巳選修ICT, 成績亦不錯,佢已經鎖定方向想響呢行發展,目標想考入大學主修電腦。但我對呢行完全係門外漢,都唔知可以响邊度有多d資料?入咩大學好d?入唔倒又可以點行好d?

英文程度較弱者可讀ESL班 uk
學費:  約港幣 $74,400
生活費: 約港幣 $56,400 - $72,000
熱門科目:預科,GCSE

回覆:dsedse 的帖子

可唔可以問下中文點先叫弱?我仔F.2中文作文69 算唔算弱?

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:佢打美版LOL+英雄聯盟,+打左幾年都唔覺佢英

原帖由 杰杰媽媽 於 14-08-19 發表
佢打美版LOL 英雄聯盟, 打左幾年都唔覺佢英文好左
我仔都係咁答我,沈迷呢個遊戲,真係好浪費時間。佢本身都愛睇金嘅小說,舊版新修版,睇完又返睇。

反而個女玩類似嘅網上遊戲,竟然對佢西史有好大幫左,西史書上D鬼咁長嘅名同人脈關係,一口就答到,我服左佢。

路過,有心升學,北上—年使費+學費約10000.副學士及HD不用想,浪費時間。

杰杰媽媽 發表於 14-8-18 15:29
我仔升中三,佢同人倒轉中文上上, 但英文開始唔合格,讀英中讀到英文唔合格,死都唔肯睇英文書/新聞/電 ...

幾大件事, 讀上去, 會連帶其他科拖低, 因科科都係要英文, projects, reports 停不了.

brother4 發表於 14-10-26 14:01
路過,有心升學,北上—年使費+學費約10000.副學士及HD不用想,浪費時間。

...
其實,如果中文強,英文弱,有心升學,北上是一個不錯的選擇。

朋友仔讀中文中學,當年會考全ABC,但英文F,冇大學收,去英國只讀英文—年,回來入大學水泡科。另DSE競爭太大,如可以早留學,修神科,畢業後可回港就業,外國大學多的是,如律師,x光師,藥劑師回港不用再考牌!有錯請更正

cmir  合格率低過50%  發表於 14-11-18 13:49
cmir  藥劑師回港要考牌  發表於 14-11-18 13:48

中三只係考左第一次試,都唔可以作準, 但佢又有變,英文上返級中上水平, 佢宜家變左中&英係中上, PHY/CHEM/GEOG係頭1/3, 其他中等。

佢仲係未知自己鍾意咩科, 我都幫佢唔到,但我知佢係圖形人黎,對圖形既題目有優勢,但佢經常大上大落,極不穩定。
(呢排電腦壞左,冇得打LL啦)

德國全國大學免收學費 留學生同受惠

dsedse 發表於 14-11-3 20:18
德國全國大學免收學費 留學生同受惠
但生活費和雜費貴嗎?

回覆 wwyee 的帖子

我老公同中學年代的男同學很喜歡打當年的電腦遊戲三國誌, 三國歷史熟到不得了, 加上再睇三國演義, 文筆也很不錯. 所以, 打機這回事的影響, 也得看每個人的造化.

讀大學工程,請問dse要攞幾多分?

國留學費用一覽表  1.德國留學大學註冊費:150歐元/年。在德國上大學是免費的,但是註冊費是必須交的,註冊完學校會發給留學生免費的月票卡,這裡面涵蓋交通費;
  2.德國留學生活費:3000歐元/年。包括吃住的費用,每個月租房子從150歐元到250歐元不等;
  3.德國留學書本費:600歐元/年。由於德國的原版書非常貴,所以大多數學生都會去複印圖書或者去圖書館看書;
  4.德國留學保險費:240歐元/年。這是不能少的,只要跨入歐洲就一定要上保險。保險包括醫療、人身、意外傷害等。自己會有一個私人醫生,如果是簡單的感冒、發燒的小病可以通過私人醫生進行診治,看病、買藥都是免費的。如果是嚴重的大病,需要私人醫生出具一個證明,http://de.533.com要求去醫院診療,這部分費用也都由保險來出,所以這個保險是很完善的,也免去了家長的擔心;
  5.德國留學其他費用:600歐元。歐洲學生的社交活動是很豐富的,所以會有這部分支出。。德國大學不收學費,這點與世界其他許多國家不同,無論德國學生免學費確實是德國留學獨特的優勢,意味著中等收入的家庭也有能力送孩子去德國留學,接受世界一流的高等教育,為孩子未來一生的前途打下堅實的基礎。在德外國留學生每年有三個月的打工許可,能在工作中積累經驗,鍛煉從容應對社會競爭的能力;瞭解德國企業的管理模式和規範,德國人的為人處事、思維和工作方式;這些在校園裡學不到的知識對學生畢業後求職創業將有著重大的意義

或外國學生,其教育經費一概由德國公費負擔。提供給外國學生及學人的獎學

金,也多半由公費支付,這顯示德國十分重視及支持國際學術研究。

dsedse 發表於 14-10-25 10:57
英文程度較弱者可讀ESL班 uk
學費:  約港幣 $74,400
生活費: 約港幣 $56,400 - $72,000
我唔知現在的esl 班係點,但我自己N年前讀的就我自己覺得係無用,因為大家都水。不如去同英國同學玩好過。

回覆:dsedse 的帖子

5000歐元一年?係去美國1/8?定係我理解錯?

回覆:杰杰媽媽 的帖子

我個仔一樣,中文麻麻,英文中上,理科就ok,宜家F5啦,頭痕不知點

‹ 上一主題|下一主題