用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母是舊生用不用提供證明
樓主: 3pigmama
go

父母是舊生用不用提供證明 [複製鏈接]

我搵吾到張畢業證書,好彩仲有成績表。

醒目開學勳章

係未成績表都可以?

簡單來講, 係香港人既, 幾拾年的cert 都會保留.
凡事都要Support document,
根本就係Must, 仲需問?

點解唔打番去問學校走上嚟問?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實香港讀書大的人,咩證書都會留低,特別係幼稚園和小學的成績表,畢業證書,畢業相,阿爸阿媽一定會keep起大咗比番我哋,只係比番的時候自己唔上心,沒有收好啫

打去學校問啦 ! 其實多數學校會補番將cert比你的, 自行有分計學校都預左!

王國會長

se6b03 發表於 14-8-18 14:55
好多人認為打電話去學校問又快又簡單,但有d學校詢問處,可能多家長打電話問野,學校詢問處書記可能人工低 ...
咁唔問學校仲可以問誰? 真係靠EK 咩?

"學校詢問處書記可能人工低,做野唔開心,員工脾氣唔多好,又話負責老師唔係度,佢答唔到,問多兩句已經唔耐煩" 那間學校?

1:問學校是最正確,不過EK都好多有能之士幫到下手。
2:暑假學校可以答到以上問題,我試過,朋友試過,校職員年年答唔小啦!必然工作範圍。
3:我自己經驗,問七幾年的學生紀錄都有,我仲年份也不肯定,十五分鐘便影印出來。要行政費,間間不同。
4 :不是人人一定留下舊資料,天災人禍至一無所有大有人在!
5:證明九成九學校都要提交,罕有的學校沒有存檔,你唔好彩。
6 :最後,如學校暑假沒職員當值、問又不願答校友、答又也都話不知!
俾你都唔好送自己子女入去啦!
‹ 上一主題|下一主題