用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴有邊度好介紹?(預$5000)
樓主: applepie7788
go

買小提琴有邊度好介紹?(預$5000)

回覆:titibaby 的帖子

塊木唔靚,存在幾耐都冇用。而且,新木不能用來做琴,要存N年風乾,否則琴會變形。

好的細琴或者是可遇不可求,遇到就有福啦。
for every one criticism, three positives must be given.

steamball 發表於 14-8-18 07:48
本來嗰隻上咗D弦,阿老細話唔使換,我都堅持換P弦,對自己耳仔好d
若覺E線太軟反應不足、嘗試換條 Olive Gold E !
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:steamball+發表於+14-8-18+07:48+本

原帖由 bebebe12345 於 14-08-18 發表
若覺E線太軟反應不足、嘗試換條 Olive Gold E !
但4/4 換落1/4ok 麻?

我e 用 thomastik super flexible, 一定好過evah 本身那條,也想研究吓其他

引用:Quote:steamball+發表於+14-8-18+07:48+本

actually 我試過 oliv 落 1/8, 沒有特別提升
唔arm size 是一個問題

得閒再試試其他

我曾給細囝用Gold E, 用了兩個月那些金已甩得七七八八。老師叫我不要再用,說不值得用得咁貴。
for every one criticism, three positives must be given.

titibaby 發表於 14-8-18 10:11
actually 我試過 oliv 落 1/8, 沒有特別提升
唔arm size 是一個問題
這已老問題、特別的要求嘗試做特別的事而已!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:我曾給細囝用Gold+E,+用了兩個月那些金已甩

原帖由 lillymarie 於 14-08-18 發表
我曾給細囝用Gold E, 用了兩個月那些金已甩得七七八八。老師叫我不要再用,說不值得用得咁貴。 ...
有老師講過,專業表演,e 每兩星期換

titibaby 發表於 14-8-18 12:50
有老師講過,專業表演,e 每兩星期換

既然我囝的老師叫他不要再用金E,我立即聽從。或者以囝囝的水平,用金E似是一朵鮮花插在牛糞上。可能對老師來說有無金聽落阿囝拉的都一樣.......

下個月阿囝支弓都要換弓毛。支弓D毛應該用咗好耐,我唔識聽,老師話D幼毛差唔多無哂,要換毛了。

引用:塊木唔靚,存在幾耐都冇用。而且,新木不能

原帖由 小伊 於 14-08-18 發表
塊木唔靚,存在幾耐都冇用。而且,新木不能用來做琴,要存N年風乾,否則琴會變形。

...
祖國太把用新木造

我又去飲完咖啡

回覆:steamball 的帖子

剛去左solo strings,阿囡睇中左隻“classic"

回覆:steamball 的帖子

強國琴匠用未完全風乾嘅木做琴以趕快圖利。為了改善音色,西貢有位琴匠,會替客人改琴,稱之為超靚聲。其實是剖開琴身,刨薄琴板。不過幾年後,琴板受不了壓力,聲音變差變細。

金E無其他size, 我女由1/2開始用, 聲音比D果條線受力好多而唔拆, 由其高把位, 細琴果時我會剪部份, 我覺得細琴用D加金E已經好好, 用evah係細琴發揮得無咁好, 唔值放係細琴, 大琴先會有分別...

西頁果個係商人, 我都曾經去拜訪過佢.....其他舖頭既琴只係平唔平既問題, 但佢D琴..... 總之我唔會考慮

小伊 發表於 14-8-18 16:26
強國琴匠用未完全風乾嘅木做琴以趕快圖利。為了改善音色,西貢有位琴匠,會替客人改琴,稱之為超靚聲。其實 ...

十年前佢都要4萬元起步才有交易

引用:剛去左solo+strings,阿囡睇中左隻“classi

原帖由 applepie7788 於 14-08-18 發表
剛去左solo strings,阿囡睇中左隻“classic"
慢慢睇,慢慢choose

引用:Quote:小伊+發表於+14-8-18+16:26+強國琴匠

原帖由 neighbour931 於 14-08-18 發表
十年前佢都要4萬元起步才有交易
Poor me...........我四年前搬完先知佢係我鄰居...........

引用:塊木唔靚,存在幾耐都冇用。而且,新木不能

原帖由 小伊 於 14-08-18 發表

...
老桐木+老杉, 唔知算唔算靚呢。