用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英鎊回落,各位準備好未?
樓主: 亮燈
go

[英國] 英鎊回落,各位準備好未?  

回覆 hennyyoyo 的帖子

請問SC即邊間?

引用:回覆+hennyyoyo+的帖子 請問SC即邊間?

原帖由 scso 於 14-08-15 發表
回覆 hennyyoyo 的帖子

請問SC即邊間?
渣x銀行

我就去恆生要幾多就兌幾多,然後買匯票,手續費$50,如果我睇得冇錯,英鎊再跌的話,會逐步買入,儲定先,要用再買匯票或現鈔。

我就開左個外幣戶口, 啱價就買轉入外幣戶口, 到時用外幣戶口滙款就可以了, 手續費HK$150

回覆 Ding 的帖子

如需要英鎊現鈔,幫我換, 因為我想要香港現鈔, 因回來渡假! THANKS!

3b 發表於 14-8-15 10:30
每次對換都應該是現鈔, 還是匯去英國的銀行戶口?

我是買入英鎊戶口, 慢慢用

回覆:英鎊回落,各位準備好未?

剛看電滙是12.92

英鎊又開始回跌,各位無需心急。

引用:剛看電滙是12.92 +

原帖由 smallfoothk 於 14-08-19 發表
剛看電滙是12.92
剛入了12·9394(不是電滙)

我都係未入住

現在匯價為$12.885(這並不是銀行的買賣價,只供參考)

剛看電滙是12.91

回覆:英鎊回落,各位準備好未?

我覺得唔使心急買住,等佢跌定先。

引用:我覺得唔使心急買住,等佢跌定先。 +

原帖由 亮燈 於 14-08-20 發表
我覺得唔使心急買住,等佢跌定先。
但原來我要交一年學費!agent 話每個term交,但學校寄來的invoice係一年,又要急急對

回覆:亮燈 的帖子

剛剛忍唔到手12.89X入了少少,請問跌定價點看?

回覆:hennyyoyo 的帖子

咁就唔緊要,因為要交學費就幾多都要兌,我意思係如有低價,就要兌多D儲備將來用喇!

回覆:smallfoothk 的帖子

現在入少少都冇問題,不過我就貪心D咁解啫!跌定既意思:我係睇圖表和走勢黎決定,只不過我覺得依家英鎊好似易跌難升,呢幾次都係大回小漲,好似尋底咁,所以我自己會睇多陣至決定。

回覆:亮燈 的帖子

請問係咪要用現鈔價買英磅?因為我女可能2年後先去英國讀書,邊度兌最抵

I love my dear husband and dear daughter.

引用:請問係咪要用現鈔價買英磅?因為我女可能2

原帖由 ELJCHL 於 14-08-20 發表
請問係咪要用現鈔價買英磅?因為我女可能2年後先去英國讀書,邊度兌最抵

...
我係用恆生優越理財既!因我每次都係用匯票交費:手續費$50,現鈔價,AGENT會幫我寄去學校,唔使TT,TT手續費好係係$200。

受到英國公布的7月份通脹數據不及市場預期,令市場相信英倫銀行加息的機會下降所影響,暫時最低曾見1.663水平。卻一直欠缺動力挑戰10天平均線阻力(1.6748),到昨天更借助利淡經濟數據下破200天平均線,這反映英鎊淡友仍然主宰市場。故短線而言,只要英鎊兌美元的反彈沒有高於1.667/1.67阻力區,料整體走勢將會繼續往下尋底,朝着1.65心理關口邁進為主。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊