用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 養和或浸會医院Nursing 課程
go

養和或浸會医院Nursing 課程 [複製鏈接]

唔知有無人讀緊或知道這兩間医院嘅nursing course

收生易嗎?
前景如何?
難考入吗?

與東華等政府nursing school 有甚么分别

DSE poly HKU. OU 都起碼要一定分數。

請問有無人知DSE 後要讀nursing以上的辦学分别是甚么?

3    0    0    0

回覆:beautiful 的帖子

養和難入,讀完會係EN, 讀2年,但讀完養和一定請番,人工都有2萬,仲借錢比你完全RN+degree課程(part time讀多4年).

東華要讀5年,total學費約50萬,吾包有醫院請,讀完會係RN+degree.

我會選養和,都吾選東華

熙媽媽  多謝分享  發表於 14-8-14 18:01

引用:養和難入,讀完會係EN,+讀2年,但讀完養和

原帖由 F3F 於 14-08-14 發表
養和難入,讀完會係EN, 讀2年,但讀完養和一定請番,人工都有2萬,仲借錢比你完全RN+degree課程(part time ...
養和現在冇EN, 只有RN。

引用:Quote:原帖由+F3F+於+14-08-14+發表養和難

原帖由 bestwish 於 14-08-14 發表
養和現在冇EN, 只有RN。
Oh~ gum仲好

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+14-08-14+發表養

原帖由 F3F 於 14-08-14 發表
Oh~ gum仲好
Sorry, 我攪錯左, 養和冇左註冊護士課程,只得登記護士課程。

引用:Quote:原帖由+F3F+於+14-08-14+發表Oh~+gum

原帖由 bestwish 於 14-08-14 發表
Sorry, 我攪錯左, 養和冇左註冊護士課程,只得登記護士課程。
即只有EN, 冇RN

回覆:養和或浸會医院Nursing 課程

照睇,養和的nursing course 都有一定吸引力。

唔知有無人曾報過或讀緊可分享一下

醒目開學勳章

養和唔知有冇人收到通知面試呢

October.  面試完左了,月尾通知收唔收。   發表於 14-8-22 11:03

beautiful 發表於 14-8-13 23:32
唔知有無人讀緊或知道這兩間医院嘅nursing course

收生易嗎?

東華今年9月起連續三年只可經聯合招生辦法(JUPAS)報名 健康科學學士 (榮譽) 學位 (主修護理學) 及 受資助部分學費

940自資學士獲資助 部分或免費 每年4萬或7萬元 近半護理課程

王家爸爸    發表於 14-8-15 15:33

elbar 發表於 14-8-15 15:16
東華今年9月起連續三年只可經聯合招生辦法(JUPAS)報名 健康科學學士 (榮譽) 學位 (主修護理學 ...

要考慮東華的認受性。

system 發表於 14-8-15 14:03
養和唔知有冇人收到通知面試呢

以我所知, 爭到頭崩額烈。2000多人申請爭60個學位。

beautiful 發表於 14-8-13 23:32

收生易嗎?

由醫院開辦的護士課程,與大學開辦的護理學位課程,是完全兩回事,唯一相同是獲護士管理局認可,可成為註冊護士。

醫院開辦的,基本是職業訓練課程,完成課程者,只有註冊資格,而不是一項學歷。因此,課程設計完全按職業需要,在醫院當值實習的時間較長。
如果,目的只是得到註冊資格做護士,打份工,醫院課程適合你,但學歷上無進益。本港早廿年前已講緊護理專業化,學位化,只有註冊護士資格,而無學位,長遠發展一定有影響,難晉升至管理階層

*補充,近年養和與院校合辦課程,登記護士課程已包裝成高級文憑

回覆 MC1128 的帖子

完全唔明白護士制度,未完成中學可做,DSE 5個2可做,入護士學校得,醫院實習又得,大學讀學位又得,咁多途徑都得,但就經常話唔夠人用。

judywan 發表於 14-8-20 17:28

完全唔明白護士制度,未完成中學可做,DSE 5個2可做,入護士學校得,醫院實習又得,大 ...
講少少歷史,大學教育未普及前,只有兩間大學的時候,根本沒有護理學位

果時,護士係一個工種,主要分中三學歷可投考的登記護士,以及中五學歷的註冊護士,培訓途徑只有駐院的護士學校,因為護士註冊制度規定有實習當值時數要求。這些學護,根本不用付學費,仲有津貼可養家,人工真不低。不少病房靠這些未註冊的學護充當人手

後來大學開始開辦護理學位課程,護理學位化高唱入雲。當時,政府做咗件好錯的事,聲稱將護理課程交院校開辦,關閉所有政府護士學校,結果咪又要開番

至於護士短缺的問題,從來都存在

去醫院做學護,唔使學費仲有錢收,讀自資護理學士,十幾萬一年,讀足5年,大家都係註冊護士,自資課程有乜吸引力。

judywan 發表於 14-8-20 18:33

去醫院做學護,唔使學費仲有錢收,讀自資護理學士,十幾萬一年,讀足5年,大家都係註 ...

去醫院做學護, 身份已係打工, 有工做但唔會有DEGREE揸手...

去讀DEGREE 算係讀書, 好唔同..  

回覆:beautiful 的帖子

養和讀nursing,唔只讀,仲要做,唔只做,仲要受得氣。

Jackieson  無錯!  發表於 14-8-21 21:55

護士可以話係厭惡性行業, 唔係易做.

如果真係有興趣入行, 例不如入醫院做護士學生, 既可體驗又可增加臨床經驗. 至於學位化, 日後大把機會可以再讀part time degree.

但仲想過學校生活, 就讀書吧,! 但學費貴, 到有機會去醫院實習時, 先識得驚, 覺得唔識合的話...

養和个nurse couse 即是好難入?

回覆:melissaman 的帖子

養和 DSE收什麼成績?

‹ 上一主題|下一主題