用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長沙灣天主教VS銘賢
樓主: tangma
go

長沙灣天主教VS銘賢  

醒目開學勳章

回覆:長沙灣天主教VS銘賢

銘賢是否依然在上智隔離? 我當年讀上智時的年代,據說隔離銘賢成績只是一般,係咪近呢十幾年佢地大躍進好多而家已經成為band 1 school喇?
我個人比較喜歡長天多一點

jelly-pudding 發表於 14-8-22 23:49
銘賢是否依然在上智隔離? 我當年讀上智時的年代,據說隔離銘賢成績只是一般,係咪近呢十幾年佢地大躍進好多 ...
一向單計公開試成績,銘賢比長天略為優勝,不算一般。若計整體 ... 全人發展,長天較優勝。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

回覆:ANChan59 的帖子

明白了,謝謝。

我也是長記的大大師姐,當年入長記是因為有心理學讀,現在回想在長記的兩年預科生活是我人生中一段難忘和美好的回憶。在知識層面上你未,必記得學過什麼,但你會記得上体育堂要青蛙跳,要繞校跑十個圈,同學之間的互相支持和鼓勵,當中的凝聚力,体育精神的發揮。不論是否喜歡運動也可揀長記,喜歡學校那自強不息的校訓及精神便可行。
helen

jessjesswong 發表於 14-8-19 17:03
好難講喎! 以我仔(早2年)來講, 佢地有5個入銘賢.
2個全級頭10名
2個應該是20名內
麻煩你,
想問銘賢有無分 精英班?
男生多 或 女生多?
點睇到近兩三年DSE成績?
你囝囝讀得開心嗎?
謝謝。

阿仔的班主任一開學就游說我揀銘賢比長天好, 因為她覺得銘賢成績較長天佳及學生較乖巧, 不過基於男女校関係, 擔心學位不夠長天的多 (男生分配位).

老師話銘賢較讀書型, 傳統一點; 相反長天較活潑開放, 主張自由學習, 沒什麼壓力.

引用:+本帖最後由+Krissi+於+14-10-8+14:41+編輯

原帖由 Krissi 於 14-10-08 發表

阿仔的班主任一開學就游說我揀銘賢比長天好, 因為她覺得銘賢 ...
我老師都係咁講

我朋友自己銘賢畢業但個仔就報長天

引用:我朋友自己銘賢畢業但個仔就報長天+

原帖由 gwan 於 14-10-09 發表
我朋友自己銘賢畢業但個仔就報長天
曾經是用家,自有深入獨到看法。

能否分享一下?

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

長天有師兄 F.5 ~ 29分, AL 考得好好, 入港大有免學費,  最后修讀天文學,
去过美國交流, 依家向美國做研究生

我朋友覺得自己在銘賢時只顧讀書,大個後毫不懷念中學生活,和同學的bonding亦唔strong, 所以希望個仔在長天有班‘兄弟’到老!男校的brotherhood應該會strong好多。

引用:我朋友覺得自己在銘賢時只顧讀書,大個後毫

原帖由 gwan 於 14-10-09 發表
我朋友覺得自己在銘賢時只顧讀書,大個後毫不懷念中學生活,和同學的bonding亦唔strong, 所以希望個仔在長 ...
這才是教育,不是單看公開試成績高低!

自由度大、自律性高、這是我的感覺。

小蜜蜂BB 發表於 14-10-9 13:47
自由度大、自律性高、這是我的感覺。
咁啫長天會比銘賢勝出,
但有D擔心自已個囝,自律性不高的話,
咁點算?

後過自負、師兄好自律,小兒好快投入中學生活。

小兒輕鬆上學,學術未知。因他做完功課回家,溫完書回家好像好得閒,默書ok,好多小測,成日運動跑足5日。但我看到他是開心歸屬感好重。

小蜜蜂BB 發表於 14-10-9 14:47
小兒輕鬆上學,學術未知。因他做完功課回家,溫完書回家好像好得閒,默書ok,好多小測,成日運動跑足5日。但 ...
想問下,你囝囝小學成績是否好好,所以升中跟得輕鬆?
是否功課全部都在學校做?
見你囝囝好開心。你又不用煩。

小蜜蜂BB  成績Ok,科科A,英文小學。他說在   發表於 14-10-9 23:08

聽聞長天初中是否讀少幾科的? 咁修邊幾科呀? 可否請小蜜蜂BB透過一下, 謝謝!

回覆 Krissi 的帖子

無無地理、西史。但有綜合科。集中中英數所以堂數比較多。

引用:回覆+Krissi+的帖子 無無地理、西史。但有

原帖由 小蜜蜂BB 於 14-10-09 發表
回覆 Krissi 的帖子

無無地理、西史。但有綜合科。集中中英數所以堂數比較多。 ...
請問綜合科意指什麼?可詳述一下嗎?另外,中一要讀通識嗎?