用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母的職業
樓主: vchu
go

父母的職業 [複製鏈接]

回覆:父母的職業

其實直程開一些學校,如小朋友的父母是專業人士,就可入讀,比佢地係裡面鬥啦
面試都唔係睇小朋友實力或表現,浪費我地時間
有時面試考筆試都仲公平,雖然說年紀太少,考筆試好慘,但起碼輸實力都服些

引用:其實直程開一些學校,如小朋友的父母是專業

原帖由 hknote 於 14-08-19 發表
其實直程開一些學校,如小朋友的父母是專業人士,就可入讀,比佢地係裡面鬥啦
面試都唔係睇小朋友實力或表 ...
呢啲都係街外人靠估,事實係點,可能只有每間學校揸Fit 人至知。不過如果你係直、私揸Fit 人,你會點揀?唔睇考生表現和潛質,只側重家長職業去選生,对學校長遠發展有咩好處?

你們估計有咩學校係睇專業人士家長? 等我唔使去報名,我們係基層人士又不是名幼,我不想浪費我的報名費

DGx, Good hxxx  會睇家長職業嗎?

家庭主婦有人叫 Domestic Engineer,
個人覺得Director of Home Affairs比較貼切,不過陳太用緊呢個title就唔好同佢一樣啦  

麥兜MaMa  又有人叫CEO  發表於 14-8-26 15:55

引用:你們估計有咩學校係睇專業人士家長?+等我

原帖由 wynnwynn 於 14-08-19 發表
你們估計有咩學校係睇專業人士家長? 等我唔使去報名,我們係基層人士又不是名幼,我不想浪費我的報名費 ...
Agree

silvia_ng 發表於 14-8-12 17:43
最正既職業應該係家庭主婦
家庭主夫得唔得? 或職業仍然係學生會唔會扣分? 如果有影響, 叫C6去後欄搵份洗碗做住半年先。

如果冇影響的又駛乜你填?問題係影響有幾大姐

不過我絕對相信填札鐵一定比填醫生機會低
‹ 上一主題|下一主題