用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母的職業
樓主: vchu
go

父母的職業

引用:保記陳氏有睇家長職業的 +

原帖由 小花媽咪 於 14-08-12 發表
保記陳氏有睇家長職業的
really? 唔覺?!我兩公婆都唔係咩專業人士,想當年同呀仔考都只係merchant 一名,無甚特別,仲要係人都知merchant工時超長

tiggeryyw    發表於 14-8-14 15:11

回覆:父母的職業

我個家庭醫生他仔讀cwb維記,都無offer啦,最後都係靠派位。不過我覺得考小一未必會睇,但考kg一定睇

引用:一句講,唔睇就唔洗填同唔洗問,見埋家長嘅

原帖由 ajfamily 於 14-08-12 發表
一句講,唔睇就唔洗填同唔洗問,見埋家長嘅縂有原因,浪費大家時間冇謂啦!好聽D就話睇下家長是否認同學校 ...
認同
有些學校真係唔洗填父母職業或公司名
唔洗填既,我真係信靠小朋友面試表現,
有些一線學校,考小朋友筆試或學術,全睇小朋友學術,這些真係公平

回覆:父母的職業

我知道未些學校鐘意收公務員的子女!

引用:我知道未些學校鐘意收公務員的子女! +

原帖由 Bstar 於 14-08-12 發表
我知道未些學校鐘意收公務員的子女!
邊間?

引用:Quote:原帖由+Bstar+於+14-08-12+發表我知

原帖由 tinnor 於 14-08-12 發表
邊間?
我都有興趣知邊間

引用:最正既職業應該係家庭主婦 +

原帖由 silvia_ng 於 14-08-12 發表
最正既職業應該係家庭主婦
agreed.

chloe_b 發表於 14-8-12 23:01
我個家庭醫生他仔讀cwb維記,都無offer啦,最後都係靠派位。不過我覺得考小一未必會睇,但考kg一定睇

...

講開又講,而家自己小朋友考完小學,比較輕鬆d,和同學家長、興趣班其他名幼家長傾計,先發覺職業好、父母係名校舊生和有兄姊在名小讀的比例,原來係幾高。

知道有小學要填埋父母學歷,因此首要孩子表現過關,太差當然不用多想。否則,家庭背景和父母職業一定有關。現在醫生、律師、會計師成街都係,加上出生人口上升,醫生仔女冇offer 真是一點也不出奇。

引用:在填申請表時,父母的職業對取錄有影響嗎?

原帖由 vchu 於 14-08-12 發表
在填申請表時,父母的職業對取錄有影響嗎? Thanks.
如果失業便填自顧人士,如果是家庭主婦便填General Manager 或常務董事,都冇講大話丫,只是修飾一下
(純粹講下笑)

引用:在填申請表時,父母的職業對取錄有影響嗎?

原帖由 vchu 於 14-08-12 發表
在填申請表時,父母的職業對取錄有影響嗎? Thanks.
如果失業便填自顧人士,如果是家庭主婦便填General Manager 或常務董事,都冇講大話丫,只是修飾一下
(純粹講下笑)

引用:Quote:原帖由+Bstar+於+14-08-12+發表我知

原帖由 tinnor 於 14-08-12 發表
邊間?
我相信某些小學是喜歡紀律部隊人員既小朋友,我囡小學讀灣仔私小,常識堂老師問及父母親職業,有三分二班同學舉手表現父親職業是警察消防員等等紀律部隊。
我住宿舍班細路,幾乎所有女仔都同我囡同校。男仔多數讀同區男私小。
不過我囡已升中,而家學校選擇多,公務員子女未必特別受歡迎。

This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

Charlotte_mom 發表於 14-8-12 13:01
咁講, 我覺得關係唔大, 但有時畫公仔都唔駛畫出腸
好似識人做間好大嘅機構, 分grade分得好細, 佢做customer ...
職業 occupation e.g. customer service職級 rank e.g. clerk / manager

我朋友間EMI中一註冊日, 有家長問, 係麻雀館做, 英文點寫,

我朋友O 一 O 嘴, 同個學生講 mahjong parlour official

hobby 發表於 14-8-12 13:06
回覆 Charlotte_mom 的帖子

yes, 俾我會避重就輕
有唔少紀律部隊家長只填公務員

回覆 edith208 的帖子

甘老實!職業無分貴賤,不過尋常百姓聽到,真系嚇一嚇。

我C9 仔估計:

FTM 同 公務員應該最好, 因為學校喜歡穩定, 又以為多D時間陪仔 (其實依家公務員都好忙..)

專業人仕如是律師的, 你估學校怕不怕煩, 我覺得某D不是神校的就未必好有利.. 怕多投訴..

醫生個類可能 project 到小朋友都有某種特質易讀好書, 學校相對prefer 卦..

引用:我覺得有啲影響。朋友話見某私校時老師同佢

原帖由 Isaacmommy 於 14-08-12 發表
我覺得有啲影響。朋友話見某私校時老師同佢講好多人報,競爭好大唔易入,但當學校知道小朋友爸爸係医生時即 ...
如果兩個小朋友表現差不多 (四五歲人仔好多表現都好接近),父母職業就會係決定因素。就係咁現實!

一定有少少影響.
如果學校完全唔會睇父母背景, 點解要响張form度叫人填?  你話要填"職業"都OK啦, 有D要填埋"職位", 我覺得呢D學校係會睇, 但唔會好系統化話係點影響, 而係interview時老師睇返張表, 見到父母係做咩職業既, 佢自己都打左印象分啦.
但係都冇計啦, 做咩職業/職位, 係定左既, 學校收咪收, 唔收咪試另一間lor.