用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母的職業
go

父母的職業

在填申請表時,父母的職業對取錄有影響嗎? Thanks.

回覆:父母的職業

當然我明白小朋友 interview 的表現是最重要。

回覆:null

會又點? 你都係要如實填架啦? 因為in 時有機會會直接問小朋友,無得厄

有無影響唔會係我要諗嘅嘢
唔通無offer,你走去賴自己職業?係都要話阿仔/阿女 表現好好?!
總之,收就收,唔收就係表現唔夠人好!
隨遇而安

引用:當然我明白小朋友+interview+的表現是最重

原帖由 vchu 於 14-08-12 發表
當然我明白小朋友 interview 的表現是最重要。
睇下考邊類學校,學校一定話只睇小朋友表現,但我不是十分相信。

引用:Quote:原帖由+vchu+於+14-08-12+發表當然我

原帖由 小玲 於 14-08-12 發表
睇下考邊類學校,學校一定話只睇小朋友表現,但我不是十分相信。
你申請就有機會入;因為害怕考慮父母職業而唔交表就等於零。

引用:Quote:原帖由+vchu+於+14-08-12+發表當然我

原帖由 小玲 於 14-08-12 發表
無錯
學校一定同你講唔睇父母職業
但學校收親都係專業人士
無可以唔信,因係事實
有些學校小朋友入去都冇考學術,一大班人玩遊戲,睇下電視,甘就決定你小朋友勁唔勁,叻唔叻 ,

crispin  好少學校純考學術  發表於 14-8-12 12:01
crispin  因為觀察緊小朋友同人相處,禮貌   發表於 14-8-12 12:00

我覺得除非好誇咁如無業,否則問題不太

否則如果父母已經打好關係,或有其他原因,都未必要經面試先會入到某學校

小朋友面試表現,小朋友叻吾叻係首要考慮,其他家庭背景會係次要的因素。

不過父母職業呢d嘢,考K可能影響大d,考小學開始睇到小朋友能力,見真章。

引用:小朋友面試表現,小朋友叻吾叻係首要考慮,

原帖由 Jane1983 於 14-08-12 發表
小朋友面試表現,小朋友叻吾叻係首要考慮,其他家庭背景會係次要的因素。

不過父母職業呢d嘢,考K可能影響 ...
我諗某啲私校學費貴又冇減免安排的一定會睇。

little_yolky  係最受歡迎既FTM  發表於 14-8-13 10:54
little_yolky  我識教授個女都無運行。媽媽仲要   發表於 14-8-13 10:54
Jane1983  今年識幾個醫生的仔女都無運行,   發表於 14-8-12 12:49

My hubby just promoted to Head of Department, and i wrote "Manager" on the forms... See if any different only.

Anyway, forms have been submitted.  Hope the kid behaves well.

Thanks everyone.

MrBeast  Doctor better  發表於 14-8-12 12:43

父母職佔一小部分因素,最重要係小朋友臨場表現

醒目開學勳章 王國長老

咁講, 我覺得關係唔大, 但有時畫公仔都唔駛畫出腸
好似識人做間好大嘅機構, 分grade分得好細, 佢做customer service, 個rank係clerk (不是manager就是clerk), 職業佢真係寫clerk
我同佢講, 寧願寫customer service, 佢話: 咁我真係clerk丫嘛!

Jane1983  老實人  發表於 14-8-12 13:09

回覆 Charlotte_mom 的帖子

yes, 俾我會避重就輕

不過, 我都唔知寫公務員好, 還是寫經理好

hobby 發表於 14-8-12 13:06
回覆 Charlotte_mom 的帖子

yes, 俾我會避重就輕
Of course 公務員, 一定有$交學費

我諗除非好特別、好高級或好專業,否則應該冇乜分別

如两個小朋友同級數, 學校必會看看父母職業
我識朋友,媽媽是工程師,爸爸是會計師, 個仔容易地考入培正

少少影響一定有的, 親友係公務員, 上年7-8月去某私小交第一期學費和取書, 校務職員收票時, 亦同時提醒他記得盡快申請LEA, 即是校務處已經marked邊位學生的父母是公務員。

公務員子女, 可以確保一定收到學費, 我估一定有少少影響, 當然最重要都要睇返小朋友面試成績

回覆 gigayan 的帖子

不過好似在2000後入職的公務員已沒LEA了

http://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/benefits/81.html

http://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/benefits/80.html
教 育 津 貼

符 合 資 格 的 公 務 員 , 可 申 領 本 地 教 育 津 貼 海 外 教 育 津 貼 , 讓 子 女 在 認 可 學 校 或 學 院 接 受 全 日 制 教 育 。

在 1996  年 8  月 1  日 或 以 後  獲 發  聘 書 的 人 員 , 不 獲 提 供 海 外 教 育 津 貼 , 而 在 2000  年 6  月 1  日 或 以 後  獲 發  聘 書 的 人 員 , 亦 不 獲 提 供 本 地 教 育 津 貼 。

保記兩直資應該唔点睇職業問題