用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 英文通識
樓主: PCCW2319
go

英文通識   [複製鏈接]

hw1115 發表於 14-8-10 08:07
想問DSE 扣唔扣grammar 分,我地学校唔扣的。
應不會扣grammar 分, 能正常表達出來就可以

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+14-08-10+發表很多

原帖由 shadeslayer 於 14-08-10 發表
它們的英文班也是?它們是否全英文班?
肯定系全開英文班英中

回覆:英文通識

其實通識有一個單元是關於中國,用中文當然容易搜集資料,你想想當講到新中國時有"三反","五反","大鑊飯"時,中文真的容易明白,況且去外國讀書,跟本不睇通識,用中文,英文不用太在意。

bestwish    發表於 14-8-11 17:11
October.    發表於 14-8-11 14:13
熙媽媽    發表於 14-8-11 11:28

回覆:Lavendar 的帖子

多谢!

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-8-10+20:18+唉~~

原帖由 ANChan59 於 14-08-10 發表
學校,老師,學生,家長都緊張d分㗎,多2分,有個狀元,自然重要過明正言順的英中。 ...
唉,又要留戀英中之名。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-8-10+20:18+唉~~

原帖由 ANChan59 於 14-08-10 發表
學校,老師,學生,家長都緊張d分㗎,多2分,有個狀元,自然重要過明正言順的英中。 ...
可唔可以講句現在流行說話: 《又要威,又要戴頭盔》

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆:英文通識

好多英中通識都係用中文教, 考中文卷。屬正常。

引用:好多英中通識都係用中文教,+考中文卷。屬正

原帖由 bestwish 於 14-08-10 發表
好多英中通識都係用中文教, 考中文卷。屬正常。
正常係因為好多英中做,定正常因為四科主科有兩科係英文卷已經可以叫做英中。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-8-11 01:06
正常係因為好多英中做,定正常因為四科主科有兩科係英文卷已經可以叫做英中。

...

教局點樣去平定一間中學係英中 ?   我都想知。

通識用中文教有冇關系呢?  

我只係知好top的英中, 好多都用中文教通識。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-8-11+01:06+

原帖由 bestwish 於 14-08-11 發表
教局點樣去平定一間中學係英中 ?   我都想知。

通識用中文教有冇關系呢?  
語文微調後,沒有上落車機制,現在十分含糊。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-8-10+13:20+

原帖由 熙媽媽 於 14-08-10 發表
B1A嘅學生用咩語言教都無問題!

如果唔係,我寧願用中文教。
我女間中學用英文教, 我見阿女冇問題,語言唔係障礙

問過業內人,  教署對通識科冇限制中文教定英文教, 已經實行左好幾年 ! 亦即唔會影響英中之名。 只係學校自由決定採用英文定中文教。

用中文教通識唔代表這間中學英文唔得。 用英文教通識即唔代表呢間學校英文好得。

MariaTsui  agree  發表於 14-8-11 15:09
October.    發表於 14-8-11 14:14
jessimm  agree. no big deal  發表於 14-8-11 12:30
熙媽媽  thank you  發表於 14-8-11 12:24

引用:問過業內人,++教署對通識科冇限制中文教定

原帖由 bestwish 於 14-08-11 發表
問過業內人,  教署對通識科冇限制中文教定英文教, 已經實行左好幾年 ! 亦即唔會影響英中之名。 只係學校自 ...
你唔明我講乜。

我知道教署對通識科冇限制中文教定英文教, 我亦知道即唔會影響英中/英文班之名。我也知道只係學校自由決定採用英文定中文教。

我係説英中選擇中文卷考通識,係一個名(英中)不乎實(中文教通識)的決定。四科主科一半用中文教,還叫英中?此例一開,好危險。如果理由係拿多兩分,咁歴史,地理咁難,好唔好用中文教。

tcmsung  撑你!  發表於 14-8-11 12:15

shadeslayer 發表於 14-8-10 15:21
依你的理論,除英文科外,數學,通識,歴史,地理,物理,生物所有其他科也應該用中文教,考試博高分一點?咁英中或英文班應不應存在?

我想你有D誤會。

我贊成通識用中文教,最主要原因係呢科嘅特點係同時事有關,係我POST中我已寫「個細路睇新聞係中文,用中文思考、回答會自由D。」呢個係首要原因,係從個學生學成點黎睇,其次先在乎成績。

至於其他科目,佢唔一定有以上特點,其他科嘅特點甚至可能用英文教更好,點都唔可以咁一刀切去睇事物。

至於一間中學係中中定英中,好老實講,語言微調後真係無左EMI或CMI之分,因為呢倘政策原本就係想淡化「中中」「英中」嘅標籤。而家有家長或者會中中、英中咁叫,有學校或者會咁自稱。
咁如果一間學校自稱「英中」,係《中學概覽》又唔寫清楚有D科目會用中文教,咁係欺騙,家長可以投訴。

其實我都想問,如果一間學校開「英文班」(唔理1班定全級),EDB有無規定係咪所有科都要用英文教?
因為睇中學概覽,有開全英文班嘅學校用中文教通識,除通識(或生活與社會)外,有學校更加用埋中文教埋視藝、體育、宗教。
如果EDB無規定,咁或者我地要重新認識「英文班」嘅定義。
如果有規定,或許EDB要整頓、了解一下現有情況。

bestwish  Totally agree !  發表於 14-8-11 12:29

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-8-10+15:21+

原帖由 熙媽媽 於 14-08-11 發表
我想你有D誤會。

我贊成通識用中文教,最主要原因係呢科嘅特點係同時事有關,係我POST中我已寫「個細路睇 ...
應該有英文報紙及電視英文台呢樣野。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

簽名被屏蔽

就算兩所大學醫學院的cirriculum是全英語授課, 但通識或common core 都是自由選擇中英文教學.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-8-10+15:21+

原帖由 熙媽媽 於 14-08-11 發表
我想你有D誤會。

我贊成通識用中文教,最主要原因係呢科嘅特點係同時事有關,係我POST中我已寫「個細路睇 ...

「個細路睇新聞係中文,用中文思考、回答會自由D。」

xxxxx

英文班學生,最基本要求是甚麽?不是成績好,是能以英文有效學習。

你呢個唔係通識特點,呢個只係一部份學生的能力,信心或只是選擇問題。

如果説為了學習效果,咁香港九成學生所有科目也是母語教學更佳。很多英文班該轉成中文班。

致於體育,視藝,宗教等,英文班當然應該用英文教。

學校沒決心做名乎其實的英文班,又人貪圖英文班之名,不得人尊重。教育局應一一整頓。

jessimm 發表於 14-8-11 12:42
就算兩所大學醫學院的cirriculum是全英語授課, 但通識或common core 都是自由選擇中英文教學. ...
All common core courses at HKU are taught in English.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題