用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無人想讀, 讀緊或讀過 mba可以俾意見我 ?? T^T ...
go

有無人想讀, 讀緊或讀過 mba可以俾意見我 ?? T^T

10年前讀完左個bachelor, 緊住就平平無其咁打工...
好啦...做左咁耐啦...高不成低不就咁既狀態...
朋友話可以讀個mba可以博升?...
有無人同我一樣有呢個好似唔上唔落既情況??
有無人讀過話到我知可以點??

baby_kit 發表於 14-7-30 12:29
10年前讀完左個bachelor, 緊住就平平無其咁打工...
好啦...做左咁耐啦...高不成低不就咁既狀態...
朋 ...
想讀邊間大學的MBA?

睇價錢決定 !!

今天,MBA/Master ≠ 排隊升職入場券,M嘜只可以話係現職保留券!升職都係睇公司/上司是否喜歡你,有幾多工作要靠讀個M先識做?
當然,如你有能力及金錢去讀類似HKUST/CUHK EMBA就另話。

km1357  HKUST/CUHK EMBA <---- 成一百萬   發表於 14-8-8 18:58

下....咁可悲...
咁講走去讀mba個d咪傻仔??...

baby_kit 發表於 14-8-5 12:53
下....咁可悲...
咁講走去讀mba個d咪傻仔??...

又唔可以咁講,讀書是提升自己其中一種方法,機會到時你便發現有用。
我身邊啲同事/朋友個個都有碩士,有啲仲有兩個添!

王家爸爸    發表於 14-8-8 11:00

我要的起心肝去睇下資料

baby_kit 發表於 14-8-4 10:23
睇價錢決定 !!
我個人覺得價錢不應該是首先考慮的因素。

ppmmbb 發表於 14-8-4 15:29
今天,MBA/Master ≠ 排隊升職入場券,M嘜只可以話係現職保留券!升職都係睇公司/上司是否喜歡你,有幾多工 ...
AGSM 的 MBA,Manchester Business School 的 MBA, Ivey Business School 的 MBA 也是好選擇。

但係真係無咁多錢讀...想用20萬攪掂
打過電話去問University of South Australia~
15萬左右~~好似ok

baby_kit 發表於 14-8-8 11:41
但係真係無咁多錢讀...想用20萬攪掂
打過電話去問University of South Australia~
15萬左右~~好 ...
問題是,畢業後是否可賺回15萬呢?

其實呢個日我打去問, 個女仔都介紹得幾好幾詳細, 我都問左好多, 我擺埋無錢可以點呢個問題出黎講, 咁佢就話可以用政府個個免入息blablabla, 總知個息口好低啦, 每個月還$87x就ok~~攪到我有心動.
但係搵唔搵得返個15萬都係我擔心既問題之一, 但係之前報紙個d都有話mba畢業生年薪係會比讀之前升,1.5倍左右, 咁睇15萬又好似係一個搵得返既數呢....反正我而家keep住咁, 份工都唔會有咩進展...我想奔3之前讀返個master...感覺好似攞15萬出黎投資下咁...再+上其他見得下人既大學都要25萬起...去到30幾萬都有...我見呢間University of South Australia好似ranking top又岩價位...好15 16呀!!!

王家爸爸  南澳大學的世界排名是301-350。   發表於 14-8-11 17:58

醒目開學勳章

不如讀返個菲律賓PHD, 十萬有找...

唔好玩啦...菲律賓PHD....有無認證嫁??

醒目開學勳章

菲律賓比立勤國立大學PhD
學費
HK$ 119000  

我見樹仁大學 D 老師有幾個都係呢間大學PHD.

菲律賓 菲律賓 菲律賓
如果唔係價錢差太遠, 我都應該會選擇返英美澳的大學

km1357 發表於 14-8-9 16:15
菲律賓比立勤國立大學PhD
學費
HK$ 119000  
上 HKMA 看過他們的論文,MBA 的水平也不如。

回覆:有無人想讀, 讀緊或讀過 mba可以俾意見我

好多本地U的MBA或Mxx論文亦
現時好多M只不過讀返學士果d野,真係

ppmmbb 發表於 14-8-11 20:45
好多本地U的MBA或Mxx論文亦
現時好多M只不過讀返學士果d野,真係

...
所以很多大學取消MBA論文,改為讀多三科。

醒目開學勳章

我個人覺得讀MBA, 不如讀 D 專科碩士課程, 好似 HRM, Construction, Project Management, Civil Eng., MAccounting, etc.

講學術地位, MPhil 有會高少少.

王家爸爸  MPhil 只是銜接學位,用處不大   發表於 14-8-12 11:51
王家爸爸  考CPA的話,MAcc最實際   發表於 14-8-12 11:49