用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教那裡可看到油尖旺區的中學banding? ...
go

真心請教那裡可看到油尖旺區的中學banding? [複製鏈接]

另外是否會有些派往另一區?那裡可看到呢? 因為未了解升中派位, 仍在摸索階段.
謝謝有心人回答!

8    0    0    0

回覆:kcsa 的帖子

請問你心目中有心水學校嗎?想找band幾學校?男/女校?

kcsa  cheukmanlai, 我未有心水, 仔仔P   發表於 14-7-30 13:08

kcsa 發表於 14-7-29 18:43
另外是否會有些派往另一區?那裡可看到呢? 因為未了解升中派位, 仍在摸索階段.
謝謝有心人回答!
一個好簡單方法教曉你分band 1和其他banding的分別。由於派位的先後次序為先抽先派band 1同學,要全部band 1同學派完才會開始band 2同學的派位,而英中就多數是band 1同學的選擇,所以英中我地多數叫佢做band 1中學。
自行收生階段,你可以揀兩間不限區域的學校。大抽獎階段,甲部同樣是不受區域限制,但乙部只能選擇本區或少部份提供極少,一般係三兩個學位給本區的他區學校。

通常你唔揀的學校都唔會派你去的,除非你估錯band,揀錯晒banding學校,而隨機號碼又差,就會越派越後。當你所有選擇的學校之中都沒有學位剩下給你時,電腦就會隨機在本區或本區沒位時就會選其他區有位的學校給你。

回覆:goodenough 的帖子

可以參考它的資料:

http://www.schooland.hk/ss/

kcsa  thanks!  發表於 14-7-30 13:27

ATSLO 發表於 14-7-30 02:33
可以參考它的資料:

http://www.schooland.hk/ss/
也可以參考:http://www.bookofschool.com/

kcsa  thanks!  發表於 14-7-30 13:27

引用:Quote:ATSLO+發表於+14-7-30+02:33+可以參

原帖由 王家爸爸 於 14-07-30 發表
也可以參考:http://www.bookofschool.com/
呢個中學排名,唔多啱喎。SPCC 排到14,  GHS 3rd.

kcsa  thanks!  發表於 14-7-30 13:28

回覆 cheukmanlai 的帖子

cheukmanlai, 我仔仔p5, 所以開始要留意下, 心目中想入b2a, 男女校, 有無咩建議呢? 謝謝.

引用:回覆+cheukmanlai+的帖子 cheukmanlai,+我

原帖由 kcsa 於 14-07-30 發表
回覆 cheukmanlai 的帖子

cheukmanlai, 我仔仔p5, 所以開始要留意下, 心目中想入b2a, 男女校, 有無咩建議 ...
循道,銘基都可以。

vickychmama 發表於 14-7-30 13:14
循道,銘基都可以。
是嗎? 聽過這2間都好像不錯, 無校內外獎可以嗎?thank so much!

goodenough 發表於 14-7-30 01:50
一個好簡單方法教曉你分band 1和其他banding的分別。由於派位的先後次序為先抽先派band 1同學,要全部band  ...

Hi goodenough,謝謝你回覆, 而且都很清晰, 但我想知道, 那裡可看到外區有幾多位給油尖旺呢? 雖然都希望留係油尖旺區, 但都想了解下其他區的, 兩手準備.另外是否知道, 男仔留係油尖旺是否比住葵青區好呢? 我仔應是B2頭.....

謝謝你既熱心!

kcsa 發表於 14-7-30 13:26
Hi goodenough,謝謝你回覆, 而且都很清晰, 但我想知道, 那裡可看到外區有幾多位給油尖旺呢? 雖然都希望留 ...
好簡單, 每年去教育局個網睇下:
2013-2014年度油尖旺區中一統一派位學校資料
2013-2014年度葵青區中一統一派位學校資料

kcsa  hkpapa852, Ok, thanks so much!  發表於 14-7-30 14:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

想了解, 咩係非保留學額予油尖旺呢? 即是reserve 左比油尖旺學生嗎?

悠揚 發表於 14-7-30 14:25
回覆 hkpapa852 的帖子

想了解, 咩係非保留學額予油尖旺呢? 即是reserve 左比油尖旺學生嗎? ...
非保留學額, 即係可以俾該校網所有小學抽的學位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vickychmama 發表於 14-7-30 12:15
呢個中學排名,唔多啱喎。SPCC 排到14,  GHS 3rd.
不同的網站使用不同的排名比重,所以有不同的排名。
其實看排名表,你不能只是看排名,需要看細節。

王家爸爸 發表於 14-7-30 21:48
不同的網站使用不同的排名比重,所以有不同的排名。
其實看排名表,你不能只是看排名,需要看細節。 ...

王家爸爸,
thanks!想問下油尖旺區B2位,會不會好少?

kcsa 發表於 14-7-31 16:34
王家爸爸,
thanks!想問下油尖旺區B2位,會不會好少?
無錯,兩頭大中間小是油尖旺區校網的特色,油尖旺有很多好學校(例如:伊利沙伯,真光和九華),也有很多改善空間大的(例如:潮州公會和新民)。  但中間只有劉皇發和信義兩間。加上很多家長視信義為 band 3 學校,如果你也是這樣認為的話,那麼劉皇發便是油尖旺唯一的 band 2 學校。

kcsa  明白, 謝謝!  發表於 14-7-31 17:17

回覆 王家爸爸 的帖子

信義有二班英文班,系我地心中系好過劉皇發,2頭學校

王家爸爸 發表於 14-7-31 17:10
無錯,兩頭大中間小是油尖旺區校網的特色,油尖旺有很多好學校(例如:伊利沙伯,真光和九華),也有很多改 ...
點解會得返一間或兩間band 2學校?Band 2學生去晒邊?

goodenough 發表於 14-7-31 22:27
點解會得返一間或兩間band 2學校?Band 2學生去晒邊?
油尖旺區 Band 1 學位略多於 Band 1 學生,所以部分 Band 2 學生可以讀到 Band 1 學校。
部分 Band 2 學生要讀外區  Band 2 學校,好似唐乃勤和陳樹渠。
部分不幸的Band 2 學生要 Band 3 學校,好似尖沙咀麗澤等。

chrischeung 發表於 14-7-31 22:22
回覆 王家爸爸 的帖子

信義有二班英文班,系我地心中系好過劉皇發,2頭學校 ...
我也覺得信義不差。
‹ 上一主題|下一主題