用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:有邊幾間小學面試以往都係撞期?
go

請教:有邊幾間小學面試以往都係撞期?

之前爬文, 好似有幾間小學1st in多數會撞埋同一日, 請問係邊幾間? 謝謝!

回覆 Edohei 的帖子

舊年,我記得大坑真光、SFA和另外一間係撞埋一日,另外聖心私小和宣道都係撞到正一正。
其實有d學校係分2日in,你好早報或者好遲報,有機會就到吾撞期。但有時學校真系隨機安排,就無計。

DBS, SFA, Raimondi and Co-ed clashed on the same day last Oct.

我上年高主教同真光撞期,不過好彩一間見9點一間見11點

樓主盡量留意小學報名日期和截止日期,盡量一些學校第一時間寄,一些學校最後一日先交學校,唔多唔少都會有幫助。

其實部份學校會列明報名日期/面試日期等
你報名時自己留意下,安排好交表時間
隨遇而安

醒目開學勳章

回覆:請教:有邊幾間小學面試以往都係撞期

舊年好多學校係12/10 in,D人撞到九彩,要捨得放棄。

GOOD HOPE撞SFA

今年暫時見到:

王錦輝: 9/18, 9/19, 9/20
陳守仁: 9/27, 9/28
培橋: 10/11, 10/12
禮賢: 10/15

其他:
崇真: 平日晚上5:30開始, 分幾輪見, 約2小時 (以前資料)

仲有部分學校8月會公佈2ND IN: 真道, 優才

舊年我都有動腦筋排時間,但報10間都撞2間,有時好難講。

謝謝大家以上的資料!

回覆:請教:有邊幾間小學面試以往都係撞期?

上年我好記得10月26號撞到7彩。

舊年港同2nd in和CKY1st in同一日[已經是平日],差D撞期,仲要是阿囡生日那天。
我索性請假一天去in兼慶祝埋生日。

SFA, 男拔, 高主教, SPCC, 蘇淅, 上年都有機會撞

SFA只得一日"面試", 其它有2日或以上既面試時間, 睇下好唔好彩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

林文燦, 培道, 培橋等去年都係10/12, 13
九龍真光 - 10/20

有時計好數都一定會撞期, 唯有自己做定個list, 排好想見的次序

今年高主教1ST IN好似係20/9, 應該唔會撞DBS, SFA

SPB 26/9 TO 27/9

今年將有德望撞陳守仁 9/27

kizzez_irene  今年德望有2 days - 9/27 and 10   發表於 14-7-30 14:59
kizzez_irene  今年德望有2 days - 9/27 and 10   發表於 14-7-30 14:59

每一個都係非常重要嘅機會,好難取捨呀!

第一輪都易啲計劃, 但第二,三輪可能撞得好勁.
如撞咗, 交咗的報名費便泡湯了.

回覆 yame 的帖子

真係要隨緣了

但有些學校只得好少位俾街外人 ... 可能先放棄呢啲先

又或者睇吓邊個時間阿仔阿女最眼瞓, 邊個時間最精神, 先諗去邊間

我想, 一日走幾場大人都倦死, 所以都唔會一日玩咁多次

不過, 我唔會報好多間, 應該唔會多過2間同一日卦