用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考 DSE, 要留番F2, 3, 4, 5 的書嗎?
go

考 DSE, 要留番F2, 3, 4, 5 的書嗎? [複製鏈接]

我仔今年升F 4,  佢話要留番F 3 的書, 因為到考DSE 時要溫番F3, 4, 5 , 6 的野,
佢 F 2 嘅 書上年都冇處置, 仍存放在家, (係因為冇時間去理). 前個星期我同佢講 F 2 嘅書都留咗成年都冇郁過. 可以掉啦.. 佢話 F 2 嘅書都要留.

我覺得 F 2 的書就祇該留來冇用喇.

所以想問問大家有經驗的家長. 其實 F 2, 3 的書留來有用嗎? 到考 DSE 時, 需要溫番 F 2, 3 的野嗎?

謝謝!

王家爸爸  留番 F4, F5 的書   發表於 14-7-24 14:15
   4    0    0    0

回覆:第二任媽媽 的帖子

同我的一樣,家中有幾年書,DSE留中四或以上的書便OK,中二及中三可不用留,可惜昨日萓明會二手書回收書。

王家爸爸   Agree!  發表於 14-7-24 14:16
王家爸爸   Agree!  發表於 14-7-24 14:15

回覆 smallfoothk 的帖子

係囉, 我都聽身邊的人講, 都係留中四 & 以上的書便可,
但我仔話中二, 三都要留. 真係有用當然要留啦,
但係如果冇用的話, 留來又唔會贂, 屋企何來咁多地方放呢?

我都打算LING 去宣明會收書.

唔該晒!

我女F3既書只留左maths,S4-S6要留既書真係要留黎溫

黎緊上大學啦!見到幾十本真係頭痛

回覆:第二任媽媽 的帖子

打電話問清楚宣明會,前日己最後收書日,或救世軍一試,另兒童及青少年益智書及兒童玩具可交樂善堂/如心廣塲,有換領券可於交換日選換由他人捐出書/玩具一本/件。

回覆 第二任媽媽 的帖子

IFC 由8月1 日到8月31日有收舊書活動.

sonkhl  good information. tks  發表於 14-7-24 19:55

OK, 唔該晒!

回覆 ceomum 的帖子

唔該!

醒目開學勳章 王國長老

我女升中3, 已經決定由S2開始留書
因為有師姐因為考數學而周圍搵S2數學書, 而且我發現而家好多題目都要思考, 留返D舊書可作參考資料
唯有騰空個位擺多幾年了

引用:我女升中3,+已經決定由S2開始留書因為有師

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-24 發表
我女升中3, 已經決定由S2開始留書
因為有師姐因為考數學而周圍搵S2數學書, 而且我發現而家好多題目都要思考 ...
我屋企都有S2~S6既書。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:回覆+smallfoothk+的帖子 係囉,+我都聽身

原帖由 第二任媽媽 於 14-07-24 發表

係囉, 我都聽身邊的人講, 都係留中四 & 以上的書便可,
阿仔自己都話有用,點解唔信佢?屋企真係完全無位?

回覆:考 DSE, 要留番F2, 3, 4, 5 的書嗎

f.1開始,年年 maths書都留,我知道到 f.4如果讀理科,f.3既 phy /chem/bio都要留

引用:+本帖最後由+第二任媽媽+於+14-7-24+09:00+

原帖由 第二任媽媽 於 14-07-24 發表

我仔今年升F 4,  佢話要留番F 3 的書, 因為到考DSE 時要 ...
Maths 最好留F3 books.

簽名被屏蔽

中四或以上留……
数学,由中一留……
grammar,我儿中三,問我取回中二grammar看,
但我丢了!

總括, 即係由 F 2 - F 5,的留.
中, 英, 數, 通 留.
而冇修果D 科就掉得.
CHEM, BIO F 4 冇選, 咁F 3 果D CHEM BIO 的書係咪掉得呢,
另外, CHINESE HISTORY,  COMPUTER 呢D 無修,  就可以掉,

引用:+本帖最後由+第二任媽媽+於+14-7-25+16:43+

原帖由 第二任媽媽 於 14-07-25 發表

總括, 即係由 F 2 - F 5,的留.
正確,數學考中一至中六,雖然中六補充有齊notes,但保留溫習未雨綢繆。phy中三都用dse書又唔可以掉。中英文可以留grammar book同語文運用補充,文言文手冊都好有用,如果仔女肯溫,預留位置也是必須

醒目開學勳章

我女初中d書賣晒,中三留phy checm bio, 中四全留

數,佢話留ex就得

‹ 上一主題|下一主題