用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 面試唔去,是否一定冇
go

面試唔去,是否一定冇

朋友聯招有面試,打電話話不去面試,放榜日會中嗎?

王家爸爸    發表於 14-7-23 21:14

甘佢又報?   佢成績好勁架?  

成績勁到非收不可?

回覆:面試唔去,是否一定冇

估小朋友看錯咗,個科面試是副學士/HD之類,有就選去學士面試,另IVE/Thei現收緊學士課程。

聽過有人無去面試,某大學照收。

原來大學咁易入,唔面試都收

有D科就算唔去面試夠分都可以入到,但有D科(神科)就一定要面試!因為唔剩係睇成績

有後路+就算呢個COURSE收左都寧願頏第D而唔讀呢科=可以唔去

不過,如果未面試過,當次熱身亦無不可。

回覆:熙媽媽 的帖子

8月8日放榜是否還有選擇嗎?有幾個多個可?

judywan 發表於 14-7-23 17:55
成績勁到非收不可?
可能是5科5**加上報超級冷門科目,學院的xDean都要跪地餵豬乸

smallfoothk 發表於 14-7-23 19:40
原來大學咁易入,唔面試都收

Easy or not, depends on the results/score of the student.

If the student is confident the school would give him an offer, then fine.

If it was my son, I would ask him to go to the interview. Period.

如排第5位是唔想去面試,可能不是小朋友喜系,但最後都有去,對方以為小朋友有心報讀,就俾位佢,但排第六是小朋友喜系,又俾位佢,咁點算好?

回覆:smallfoothk 的帖子

引用:如排第5位是唔想去面試,可能不是小朋友喜

原帖由 smallfoothk 於 14-07-23 發表
如排第5位是唔想去面試,可能不是小朋友喜系,但最後都有去,對方以為小朋友有心報讀,就俾位佢,但排第六 ...
如果你係指經jupas 聯招既話。你應該只會知道邊一科最終收左你,而唔會知有邊d科願意收你。而你亦唔會有得再選擇。因為你之前已經排左次序。仲有係點解第5志願唔喜歡,但又放係喜歡既第6志願前面呢?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆:PCCW2319 的帖子

估機會率問題