用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 will teacher tell your kids banding in P5 and P6?
go

will teacher tell your kids banding in P5 and P6? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

學校少人出去升姐, 每個學生都有呈分同考pre s1架嘛, 只要有做呢2個動作, 其實所有學生都有banding, 不過大部分家長都費事理亦費事問, 學校唔問又唔會主動講(同平時成績一樣, 要咩數據都有, 不過老師唔會主動講)

書院係小6開學無耐就會黎做簡介會, 家長要決定留位定唔留位(要早, 因為確認幾多人留位之後, 書院要開始對外收生)

舊年我識家長係一早立定主意派位 (因為佢個女話要讀女校), 老師有同佢一直分析banding同意見, 學校亦每年有info session講派位流程(again啦, 大部分家長都唔會參加, 因為唔會派位), 當然好老實, 我唔覺得學校老師會好識分析近年派位走勢, 咩學校裡面情況又點點, 因為我地都唔多人走, 所以對其他中學認識亦有限, 但老師唔會唔願幫, 或者留難想走的同學

不過雖然近年派位都好理想, 家長亦要認知, 書院好大機會唔俾學生食回頭草的(多年前聽聞有先例), 公道D講, 唔好話書院無情啦, 曾經書院無條件出過offer, 家長又唔要, 最後就想當人地水泡, 決定權就在書院手上了
‹ 上一主題|下一主題