用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 18 分 中文 2
樓主: Cradlesong
go

DSE 18 分 中文 2 [複製鏈接]

回覆 RT 的帖子

一將功成萬骨枯.

elsawing_927 發表於 14-7-29 19:39
好坦白講,我自細都係讀開書,都係英中精英班
第一次考太大壓力,所以失手
第二次(今次)仲勁.發埋哮喘

浪唔浪費係好睇本身考生自己有無一定既根底, 同埋毅力.   有d人係無左呢d要素, 根本就係浪費.

條條大路通羅馬, 唔一定讀大學至成材, 有前途.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆:elsawing_927 的帖子

你的成績很了不起,但最令人impressed係你对自己負責的態度

elsawing_927 發表於 14-7-29 19:39
好坦白講,我自細都係讀開書,都係英中精英班
第一次考太大壓力,所以失手
第二次(今次)仲勁.發埋哮喘

好欣賞你的自學精神,repeat, 只是尋常事,回想,N年前,考AL時,我都係repeat, 一年,才能入大學,當年都有B,有C呀,都唔差,只是當年英年得E, repeat 個年,狂讀英文,好彩果個年代唔興補習,repeat時,英文有C,才有幸入大學,我當年都有一個同學仔重考AL三次,才成功入HKU,她第二年是在日校讀,成績比第一年差,第三年自修,終於成功!
repeat是人生的一個關卡,啃過後,日後面對難關,都會從容處理

‹ 上一主題|下一主題