用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 筲箕灣官立中學 2014/15 中一生交流區
go

筲箕灣官立中學 2014/15 中一生交流區 [複製鏈接]

仔仔順利入第一志願筲官,有無同校家長交流吓?
   4    0    0    0

點解好似完全冇筲箕灣官立中學既家長咁既???

如有可以分享一下關於筲官中既資訊嗎:

1. 官校既教學會唔會比較傳統同嚴架, 家剛好相反呢?
2. 學校多不多課外活動, 學校最強是什麼項目?
3. 功課多嗎? 考試深嗎(會多考課內亦或是考很多課外)?
4. 注重普通話嗎?
5. 老師好嗎?
6. 有聽說近年筲官中的成績下跌了, 是嗎?
7. 校風怎麼樣?

希望有家長可以分享, 謝.

大媽爸爸 發表於 15-3-23 17:26
點解好似完全冇筲箕灣官立中學既家長咁既???

如有可以分享一下關於筲官中既資訊嗎:

唔通筲官既家長係唔上EK既???

我仔今年S2, 去年又係自行第一志願入左. 佢好開心, 因為佢自己選的(因為佢有幾個大佢一年既朋友讀筲官, 佢地都不約而同推介佢選呢間).

1. 官校既教學會唔會比較傳統同嚴架, 家剛好相反呢? <<我覺得不是特別嚴.
2. 學校多不多課外活動, 學校最強是什麼項目?<<好多, 不過唔係強逼性, 除左S1一定要參加一項紀律部隊外.  學校今屇既星島全港中學中文辨論入左最後4強.
3. 功課多嗎? 考試深嗎(會多考課內亦或是考很多課外)?<<junior form功課超少. 考試亦不太深.
4. 注重普通話嗎?<<一般
5. 老師好嗎?<<除個別老師外, 我仔so far都好鐘意.
6. 有聽說近年筲官中的成績下跌了, 是嗎?<<出面D人係咁傳,
但聽家教會D人講, 今年有12人入左HKU醫科.  overall成績亦不錯.
7. 校風怎麼樣?<<B1校風不會差得去邊, at least我遇到的都好斯文.  不過我仔話今年的S1同學比較曳

想問筲箕灣官立中學 係 Band 1A  定 Band 1B ? THX!

醒目開學勳章

引用:想問筲箕灣官立中學+係+Band+1A++定+Band+1

原帖由 gordon12 於 15-04-06 發表
想問筲箕灣官立中學 係 Band 1A  定 Band 1B ? THX!
1B

Thank you!

STH920 發表於 15-3-31 15:07
我仔今年S2, 去年又係自行第一志願入左. 佢好開心, 因為佢自己選的(因為佢有幾個大佢一年既朋友讀筲官, 佢 ...
Sorry, 原本呢度打錯左, 應該係:

2. 學校多不多課外活動, 學校最強是什麼項目?<<好多, 不過唔係強逼性, 除左S1一定要參加一項紀律部隊外.  學校今屇既星島全港中學中文辨論入左最後8強.

‹ 上一主題|下一主題