用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解係JUPAS要8月8先收OFFER? 有人一早有OFFER既. ...
go

點解係JUPAS要8月8先收OFFER? 有人一早有OFFER既. [複製鏈接]

3    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:香香 的帖子

Group in. 會否出offer比同學架?

引用:+本帖最後由+香香+於+14-7-18+14:56+編輯+\

原帖由 香香 於 14-07-18 發表

我見有人8月8jupas先知入讀邊間.
放左榜去搵,去考嗰d應該係副學士及高級文憑課程(通常都係唔夠分數入大學既考生)。學院係會即場面試及會即時比offer。而8月8日既係經Jupas 報大學既大學(8大)收生放榜。大學收到考生經jupas選校選科後,某d科目就會開始約見考生面試。所以就8月8日至放榜。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

香香 發表於 14-7-18 12:26
我見有人8月8jupas先知入讀邊間.
可能是 Non-JUPAS 的學生及學位。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+香香+於+14-7-19+09:35+編輯+\

原帖由 香香 於 14-07-19 發表
jupas 內面都有少量的high dip.  的course. 可能你的friend 等緊

香香  THANKS  發表於 14-7-19 11:03

Jupas有HD位

香香  THANKS  發表於 14-7-19 11:03

Jupas有HD位置

我朋友個女423545*,

都係等緊8/8放榜,

好似係教院幼教高級文憑。

回覆 香香 的帖子

本身佢個女係中中,所有卷都是中文考,所以英文2左都有問過佢有無考慮來年重考英文,

不過我由細已經識佢知佢由英小上個底都係唔得,重考都係一半半機會,

14/7已經有唔知有咩(問完唔記得)ive定hd收左。現在再等Jupas放榜,如個教院收就讀教院。

不過之前個5000蚊留位費就無得退!我問過佢點解!原來係要學士學位收先有得退返!

回覆 香香 的帖子

其實我都覺得係!我個女今年都考DSE,考英卷8科(無*),不過好彩英、數都叫好(其它科亦夠平均)!

可以有學士學位課程讀,咁我都睇左好多資料,如果(中中、英中)大家都考同一科考同一樣分,

又報同一個課程的話,就要睇下個課程係點計分啦!所以呢輪我加減乘數都叻左好多

引用:回覆+香香+的帖子 本身佢個女係中中,所有

原帖由 summ200 於 14-07-19 發表
回覆 香香 的帖子

本身佢個女係中中,所有卷都是中文考,所以英文2左都有問過佢有無考慮來年重考英文,
有冇appeal英文?退款應該只要係教資會資助嘅,degree同hd都有得退,可以上CONCOURSE睇返個别自資副學位退款安排。

回覆 khmama 的帖子

其實比錢留位前我已提佢8/8到時有無得退?所以朋友比錢前已問左話無得退

回覆 香香 的帖子

我個女最差就係中文,所以一早都問左呀女如果死中文會點算?佢剩係話重讀F6,
所有ive,hd,asso一個都唔肯報,我尊重佢意願!最後好彩係合格

佢有個同學仔就16分,之前in過hku護士,知到考得唔好即刻去左hku 報名,

等左2個鐘in完收左,呢個課程收本身收18分!另一個考18分遲左小小去已經無晒位!唔收!
所以基會係留比有準備既人係無錯架

回覆:點解係JUPAS要8月8先收OFFER

THEi有degree/Hons程度位現可報名,但不是全認可,有幾科還未認可

引用:THEi有degree/Hons程度位現可報名,但不是

原帖由 brother4 於 14-07-19 發表
THEi有degree/Hons程度位現可報名,但不是全認可,有幾科還未認可
應該全部承認,不過評審機構會要求開辦一或兩年有功課,實驗,試卷作實際評審才最後落實認可!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題