用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88迦密定91培基
go

88迦密定91培基 [複製鏈接]

3    0    0    0

引用:小朋友來年要選小學 家住火炭 首選培基 但

原帖由 anson_sammi 於 14-07-17 發表
小朋友來年要選小學
家住火炭
首選培基
15 分培基無可能入到

醒目開學勳章 貢獻勳章

我從來無聽過培基要111
咁多年都無聽過
恐龍家

去年我個女同學0-0-0叩入培基,情況跟你一樣!

引用:去年我個女同學0-0-0叩入培基,情況跟你一

原帖由 c1c2 於 14-07-18 發表
去年我個女同學0-0-0叩入培基,情況跟你一樣!
好叻呀,成功叩入培基,可以分享下考d咩嘛?

同你一樣苦況, 都是首選培基,沒有宗教, 迦密母校 , 家住91網

正路一定自行迦密, 因為你仲有機會去玩自行呢個GAME, 如自行培基既話, 你即係放棄左個GAME等大抽獎, 而培基暫到今年都唔需要111叩門, 佢係選叻既學生, 不過你小朋友要無論學術, 語言同品德都要好.  除了你覺得迦密入左都唔會讀, 如真係喜歡培基, 可統一時選佢, 唔得就博叩門.  個人認為培基是難得一間各方面都做得幾平衡既一線津校, 仲要英小津教, 真係唔多.  所以今年我雖然知機會好細, 但都甘心博, 當然我最終111加叩門都衰左啦.  但真心欣賞呢間學校, 不過叩門時聽D主任口吻其實佢地都對家長要求好高, 要家長好FOCUS小朋友學術, 我相信如小朋友讀唔掂, 學校一定會搵家長叫佢地諗辦法, 因為有家長問過, 如果小朋友返學唔適應英文上堂學校會點幫佢, 副校長話, 最初係會有中有英幫小朋友的, 但過左過度期就無啦, 如果真係跟唔上可能家長都要考慮小朋友適唔適合讀, 因為搵間合適既學校係好重要的。比我感覺學校唔會長期支援唔達標既學生, 但佢又唔係一間只係谷成績既學校.

引用:我從來無聽過培基要111咁多年都無聽過

引用:正路一定自行迦密,+因為你仲有機會去玩自行

原帖由 喜樂果子 於 14-07-18 發表
正路一定自行迦密, 因為你仲有機會去玩自行呢個GAME, 如自行培基既話, 你即係放棄左個GAME等大抽獎, 而培基 ...
培基學術上一定沙田大圍區內名津小如一呂,沙官,聖心等無咁谷。功課,考試次數都較少。英文教深平年,有三個NET,無一呂咁多,因為用英文教學同科學,所以如果英文底唔好,會較吃力,但都係正常咁教,唔會教得特別深。如果英文底好,絕對係好balance 各方面的學校,朋友的小朋友讀得開心,成績又好。老師亦對有學障的小朋友有特別考試安排。

引用:Quote:原帖由+喜樂果子+於+14-07-18+發表正

原帖由 samchan2179 於 14-07-18 發表
培基學術上一定沙田大圍區內名津小如一呂,沙官,聖心等無咁谷。功課,考試次數都較少。英文教深平年,有三 ...
一定無其他咁谷

喜樂果子 發表於 14-7-18 12:02
正路一定自行迦密, 因為你仲有機會去玩自行呢個GAME, 如自行培基既話, 你即係放棄左個GAME等大抽獎, 而培基 ...

我是新手, 請指教.

很喜歡培基. 如果家住88網, 自行迦密有25分, 先取迦密offer (如有), 然後再叩門培基, 這個方法可行嗎?  培基只有20分(大仔及宗教及適齡分)

還是搬去91網搏培基呢? 但如果培基不成功, 還有好的2nd 及 3rd choice?

醒目開學勳章 貢獻勳章

mamath 發表於 14-11-18 16:04
我是新手, 請指教.

很喜歡培基. 如果家住88網, 自行迦密有25分, 先取迦密offer (如有), 然後再叩門培基,  ...

呢個時勢,當然係攞住25分入咗先啦
你去睇睇91舊年抽獎結果先!
一係派第一志願,一係派四寶呀!因為話~50%大抽獎位落响呢4間學校度,仲要加班!

一係你有私小收,11月出結果後唔去註冊迦密,搬屋抽培基,抽唔到就去讀私校
叩門呢d嘢....機會太細,唔好寄望過高

恐龍家

小曳人 發表於 14-11-18 16:32
呢個時勢,當然係攞住25分入咗先啦
你去睇睇91舊年抽獎結果先!
一係派第一志願,一係派四寶呀!因為話~50 ...

謝謝指教! 但迦密的英語程度如何呢? 校風好嗎? 功課量是否多呢?

咁制度上, 可否先take迦密offer, 註冊後再到培基叩門呢?

有私小或直資在手固然好, 但仔仔比較慢熱, 怕interview無法好好表現自己.

mamath 發表於 14-11-18 16:04
我是新手, 請指教.

很喜歡培基. 如果家住88網, 自行迦密有25分, 先取迦密offer (如有), 然後再叩門培基,  ...
迦密是一間不錯的學校, 但可能語境無培基咁好.  我只可以話你知, 我係91網20分選培基111而入唔到既其中一位,
91網唔係無其他好選擇, 而係有太多未知數, 而且如要放棄迦密去博一D自己又唔熟悉, 而且又唔會比迦密高幾線既學校, 我相信唔會有好多家長讚成你咁博.  你要問自己如果入了迦密你是否很不滿意又或者這間學校是否很不合適你個小朋友, 如果2樣都唔係既話, 安心入迦密啦, 不用又要搬又要博到咁盡. 好好預備小朋友叩培基好過,雖然機會好細, 但係如果你真係好喜歡學校既話, 值得一試.  努力!      

醒目開學勳章 貢獻勳章

同意樓上,叩門當然可以,但就係因為叩門難,你更加要留咗迦密個位先!

舊年我去攞成績,唔知係咪因為响迦密攞派位嘅關係,眼見個個開心到喊嘅都係派迦密嘅!反而唔多覺有人派聖心/沙官嘅咁激動!!
我自己係九龍大嘅,唔太清楚迦密呢間學校,但樓主既然係舊生,應該了解多過我,最緊要係啱唔啱你家庭同小朋友呢,除非你好討厭呢間學校,否則唔應該放棄一間咁多人想入嘅學校!
恐龍家

回覆 喜樂果子 的帖子

thanks for sharing

回覆:88迦密定91培基

迦密12月又有open day, 去了解多D, 再決定。

引用:迦密12月又有open+day,+去了解多D,+再決定

原帖由 elmobeebee 於 14-11-20 發表
迦密12月又有open day, 去了解多D, 再決定。
Rrally? Thanks for sharing

引用:Quote:mamath+發表於+14-11-18+16:04+我是

原帖由 喜樂果子 於 14-11-20 發表
迦密是一間不錯的學校, 但可能語境無培基咁好.  我只可以話你知, 我係91網20分選培基111而入唔到既其中一位 ...
謝謝意見。作為舊生,覺得迦密好warm, 唯一是怕語文追不上現代要求。30多年了,實在不了解母校最新發展。

我的計劃是自行先取迦密,再叩培基。叩到當然好,叩不到也可以。有個細妹跟尾,還是穩妥些好。

Btw, 迦密和培基的新移民學生多嗎?

‹ 上一主題|下一主題