用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

讀宏信入唔入到

引用:想問入宏信讀小學,學既英文會唔會好深的。

原帖由 karen9689 於 14-07-16 發表
想問入宏信讀小學,學既英文會唔會好深的。我怕我女女應付唔到。
由y1開始唔會太深,不過有心理準備課程同一般學校好唔同

引用:Quote:原帖由+karen9689+於+14-07-16+發表

原帖由 cindy1227 於 14-07-18 發表
由y1開始唔會太深,不過有心理準備課程同一般學校好唔同
想請問有何不同?

回覆:讀宏信入唔入到

這是一所IB 學校,詳情你可以看宏信網站。不過你要注意他們的教學理念是要訓練孩子自己發掘,懂得如何問(或者質疑所見所聞)。這樣跟主流學校有分別。

引用:想問入宏信讀小學,學既英文會唔會好深的。

原帖由 karen9689 於 14-07-16 發表
想問入宏信讀小學,學既英文會唔會好深的。我怕我女女應付唔到。
未知妳女兒收咗未呢?佢哋專收英語流利嘅小朋友,收得,就唔洗驚。

除左中文堂, 全部都係用英文, 包括體育堂
唔會有獨立既英文科, 數學科, 常識, 而係融入一科叫 TFI (Theme for investigation)
成績表唔會有排名, 無正式考試, 因為用 continuous assessment, 極少量功課, 因為功課大都係課堂上完成.

回覆:pat_kylie 的帖子

如果小朋友英文不太好,會否难跟上呢?另面試會考什么?

醒目開學勳章

引用:這是一所IB+學校,詳情你可以看宏信網站。

原帖由 i342275 於 14-07-22 發表
這是一所IB 學校,詳情你可以看宏信網站。不過你要注意他們的教學理念是要訓練孩子自己發掘,懂得如何問( ...
請問我小朋友資優但偏執, 依所小學可以包容及發揮嗎?

加油

我們也不知該如何去應付、大家努力

但小朋友係咪會無左紀律呢?當日interview有宏信哥哥帶領小朋友進入課室,但本人覺得有少少亂,哥哥唔醒目,唔知自己做咩!行IB唔係sharp d, 比我印象差左

引用:但小朋友係咪會無左紀律呢?當日interview

原帖由 jamlee309 於 14-10-14 發表
但小朋友係咪會無左紀律呢?當日interview有宏信哥哥帶領小朋友進入課室,但本人覺得有少少亂,哥哥唔醒目 ...
Yes 帶我仔的哥哥也是,莫非同一人,但在登記的姐姐就一口流利英語,外國口音啊,似外國鬼妹仔性格添!

回覆:jamlee309 的帖子

學校並沒有只選精英學生參與工作,希望他/他們汲取經驗, 下次醒目些!

回覆:pat_kylie 的帖子

兒家功課多左啦, 而且有d要喺屋企做個活動, 再紀錄過程/結果。功課重思考性。Year 1 都係架, 家長參與唔少得!