用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點選好
樓主: pcf0319
go

點選好 [複製鏈接]

引用:九官上年自行一共收咗70人,+即係超收20個世

原帖由 hkpapa852 於 14-07-21 發表
九官上年自行一共收咗70人, 即係超收20個世襲.... 20分都大把人入唔到.

CSK叩門係唔會理你係咪111, 只會邀 ...

超收世襲與計分位無關,為何大把20分入唔到?

小曳人  少咗計分位囉  發表於 14-7-24 06:58

evaken 發表於 14-7-23 22:33
超收世襲與計分位無關,為何大把20分入唔到?
只係睇過小一入學統籌辦法係唔足夠,要理解同明白遊戲規則先有用
似乎你仲未明白
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-7-24 08:30
只係睇過小一入學統籌辦法係唔足夠,要理解同明白遊戲規則先有用
似乎你仲未明白
...

"九官上年自行一共收咗70人, 即係超收20個世襲.... 20分都大把人入唔到"

我知自行時, 甲部30%超收20個世襲位與乙部計分位30%無關,會響統一派位攞位。

你咁了解遊戲規則係點, 有心0既, 不如造福人群, 分享下教下大家啦~

回覆 evaken 的帖子

其實小曳人都講咗個答案啦

九官小一共100個位, 50個位自行.
計分位至少可以有20%, 即係20個, 其餘30個位係留俾必收生(或叫世襲生)

如個必收生超收去到40個, 計分位就只可以有20個
但如個必收生得15個, 咁計分位就有35個

明白個關係未?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-7-24 15:22
回覆 evaken 的帖子

其實小曳人都講咗個答案啦

小曳人係答"少咗計分位", 其實20%計分位都無少到, right? 只係甲部30%有位多先有得分。

如果跟遊戲方法, 要放棄間20分去間得15分又無宗教無咁多世襲, 最好係大班?

咁多外圍因素, 上年超收, 可能今年未必呢? 除非識人收到地下消息, 樓主有20分起碼有得機會抽吧!

evaken 發表於 14-7-24 18:12
小曳人係答"少咗計分位", 其實20%計分位都無少到, right? 只係甲部30%有位多先有得分。

無錯, 20分係有機會抽, 只不過係依家出生率咁高既年代, 只係有機會囉.

一間有名氣既小學有番咁上下歷史, 舊生真係大把, 每年都可能有一百幾十個舊生申請.

至於個D必收生(弟/妹), 以九官計, 當佢小一至小五每級人數一樣, 即係加埋有500人, 500人中30個弟/妹或以上, 近幾年嚟講, 一D都唔出奇.

真係對弟妹呢類必收生影響較多, 係學校係單性定係雙性學校, 單性學校有同性弟妹點都俾雙性學校有弟妹機會低.

所以你可以見到大多數單性男女"神校", 係自行時都好少會超收

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-7-25+08:36+

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 咁講法...+九官都

mrkokubo 發表於 14-7-25 08:52
呢个遊戲,除左孖寶三寶四寶飯之外,無左安全到學校了

...

咁又唔一定係3/4/5寶飯先無人揀, 下面呢堆學校都係上年自行階段收生不足:

11網: 李陞小學  (聯繫英皇, BPS)
12網: 東華三院李賜豪小學
14網: 北角官立小學(雲景道) (聯繫筲箕灣官中, 金文泰)
16網: 筲箕灣官立小學 (聯繫筲箕灣官中, 金文泰)
45網: 保良局陳南昌夫人小學 (聯繫保良一中)
95網: 將軍澳官立小學 (聯繫將軍澳官中)
95網: 仁愛堂田家炳小學

呢D唔係1線學校, 但未到執到寶階段

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-7-25+09:44+

mrkokubo 發表於 14-7-25 09:54
專家講呢啲,人地34網。
講得計分, 梗係自行階段, 自行階段無限校網, 叫人睇下其它地區學校值唔值得報自行有問題嗎?

如果一定要34網, 只係呢2間機會高少少:
中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)
九龍靈光小學

靈光近幾年自行都收滿, 但無超收, 基道近2年自行先收滿, 2間都有宗教, 靈光樓主有20分但基道可能得15分, 2間都係要抽, 咁要抽就搏番九官好過 (九官水平可能高D).

‹ 上一主題|下一主題