用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位真相? (謎底在#201)
樓主: khmama
go

派位真相? (謎底在#201)   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+6299daside+於+14-07-12+發表

原帖由 cchan2002 於 14-07-12 發表
如我無理解錯,有學校只用中英數常普排全級名次比家長?為何不排按教育局要求的那個呈分名次??

...
我地學校校內名次不計算視藝和音樂,經過999632之後名次有機會變天。

引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+14-07-12+發表

原帖由 kittylam 於 14-07-14 發表
我地學校校內名次不計算視藝和音樂,經過999632之後名次有機會變天。
咁學校計個不包括視藝、普通話的名次出黎做乜?!誤導家長?!如果中英數常卷比較淺,同學之間分數確實可以好近,呢類以主觀作評分科目對名次是起了很大作用,是否公平?好值得深思!

cchan2002 發表於 14-7-14 11:48
咁學校計個不包括視藝、普通話的名次出黎做乜?!誤導家長?!如果中英數常卷比較淺,同學之間分數確實可以 ...

[咁學校計個不包括視藝、普通話的名次出黎做乜?!誤導家長?!] <= 十分同意, 當我第一次睇到呢個POST時, 就有呢個疑問。但同時亦令我知道原來係會咁樣, 等我識得去問老師個名次。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+14-07-14+發表我

原帖由 cchan2002 於 14-07-14 發表
咁學校計個不包括視藝、普通話的名次出黎做乜?!誤導家長?!如果中英數常卷比較淺,同學之間分數確實可以 ...
學校咁計可能為咗統一計法,好在學校還會通知名次差距大的同學,好讓家長有個準備,好多政策我都覺得有問題,但家長可以點?唯有上多D呢度收料自保。

素兒 發表於 14-7-14 11:56
[咁學校計個不包括視藝、普通話的名次出黎做乜?!誤導家長?!]
考好校內試,唔好喺呢個數字讚牛角尖,我相信一般學校計法的一般唔會同呈教局好大落差,如有個別學校次次都落差咁大,3可以變20,30可以變90,仲係經常出現,咁你可問學校點解會咁,計法係咪出現問題

999632 個平重係點得知架??? 在教育局那裡可以找到???

subb 發表於 14-8-1 16:06
999632 個平重係點得知架??? 在教育局那裡可以找到???
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2848072&pid=39014393&fromuid=1443469

subb  THX ! 99632中英數...我知, 我是   發表於 14-8-1 17:09

THX ! 我想知道是你們點知道每科的(999632)分配比率數字 ????

subb 發表於 14-8-1 17:11
THX ! 我想知道是你們點知道每科的(999632)分配比率數字 ????
...
簡單d....學校會講~~~

subb  ic ! thanks  發表於 14-8-1 17:36

subb 發表於 14-8-1 17:11

...
我估 999632 只是早期教育局發出的指引,學校可以微調,因為有些學校普通話也算進去(X1)。

睇極都睇唔明....好深啊.

hkpapa852  熟咗升中統一派位既運作你就明   發表於 14-10-29 13:06
‹ 上一主題|下一主題