用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位真相? (謎底在#201)
樓主: khmama
go

派位真相? (謎底在#201)   [複製鏈接]

經過一輪搜証, 謎底已經解開. 共收到兩位家長email既文件, 兩位都沒有在自行及甲部選擇黃笏南, 但都以乙二抽入黃笏南. 由於兩位家長均不願將文件放上網, 所以恕難提供証據, 家長如有質疑我也沒辦法, 反正我會根據我親眼所見的証據立論, 並非道聽途說. 以下係今年既情況, 只可以作為參考.

結論
1. 黃笏南band1放乙部首志願必入, 因為有人放乙二都入到而非靠自行或甲部抽入.
2. 經查證以乙二入銀禧的考生為band1邊緣人, 自行及甲部都冇揀銀禧, 故相信考生係band2生, 黃笏南填第一志願入唔到, 入咗乙二銀禧, 亦即是band1生無論將銀禧放第幾都必入.
3. 以乙五入聖家的考生亦為band2生. 根據家長分享及報料, 今年大部分聖小學生都有揀聖家作自行, 相信已收返唔少聖小band1生. 亦有很多聖小band1生自行已成功, 而參加抽獎既亦很多放棄聯繫位, 形成聖家抽聯繫位以band2為主. 今年聖小很鼓勵band2同學除了報聖家, 亦最好用埋第二選擇去揀多一間band2, 結果部分band2生自行去咗第二間, 冇緣抽入聖家. 綜合以上資料, 聖家自行+聯繫約120個位, 派完都用唔到12個非保留位唔出奇. band1生都未必會揀聖家執雞, 所以剩到位比band2生抽.

如果有反証可以推翻以上立論, 歡迎提出討論.

MCLIAN  Thx for the explanation.  發表於 14-7-11 23:47
BHT  明白晒  發表於 14-7-11 21:59
HY412  解釋合理, 同意!  發表於 14-7-11 18:37
sai1031  咁就解悉到好合理了!  發表於 14-7-11 18:02
王家爸爸  分析很合理。  發表於 14-7-11 16:39

回覆:opclk 的帖子

如果Band2生乙五都入到聖家太可怕吧!

所以我傾向相信你囡囡是band1

呈分試除了要計各科比重還要知道各科平均分才可以計算,當中算式又開方又平方,自問唔識計。但如果有主科低於平均分,band1變band2唔奇

回覆 ha8mo 的帖子

無辦法,出生率低+學額過剩+區內名校林立+女校....其實聖家書院真係一間好學校, 其實佢地學生成績比區內一線名校一D都唔輸蝕0架

ha8mo 發表於 14-7-11 15:49
我覺得完全唔奇
二線傳統單性別「名校」就是如此雞肋
你有沒有覺得聖類斯近幾年改善了一些?五六年前好似曾經不太好。

引用:回覆+ha8mo+的帖子 無辦法,出生率低+學額

原帖由 darthsidious 於 14-07-11 發表
回覆 ha8mo 的帖子

無辦法,出生率低+學額過剩+區內名校林立+女校....其實聖家書院真係一間好學校, 其實佢 ...
其實聖家DSE成績唔差。

khmama 發表於 14-7-11 15:34
經過一輪搜証, 謎底已經解開. 共收到兩位家長email既文件, 兩位都沒有在自行及甲部選擇黃笏南, 但都以乙二 ...

我無語了......
只是囡囡成績排咁前真的是band2生嗎.....

木子 發表於 14-7-11 16:19
我無語了......

成績表只計總分, 既未加weight, 亦未標準化, 如果某科失手, 即使成績表名次上落唔大, 但標準化後可以差好遠.

木子  明白  發表於 14-7-11 16:42

後悔沒有轉九龍城網抽獎

王家爸爸  why?  發表於 14-7-11 17:37

令我想起今年某B1中學校長於資訊日的說話:

「我對各位家長講個小秘密,你們擔心這幾年縮班減位,子女去不到心儀學校;但我和幾位校長談過,大家擔心的是收不夠學生!」

我覺得佢意思是”好“學生,不過不方便說明。

王家爸爸  Interesting   發表於 14-7-11 17:38

引用:+本帖最後由+khmama+於+14-7-11+15:37+編輯

原帖由 khmama 於 14-07-09 發表

剛剛看過一位band1A家長email比我既派位證同統一排位表, 家長 ...

立論是正確的.

B1生是有用聖家執雞,但用不著.原因是少位,排得較後.例如排第十,但派到第八己派完,所以有位比B2抽.

回覆 khmama 的帖子

結果跟事實的推論接近。

做得好!好的地方不在於要為過去作平反或審判,卻為了將來提供了選校的基礎,今天令我們上了寶貴的一課!

引用:Quote:khmama+發表於+14-7-11+15:34+經過一

原帖由 木子 於 14-07-11 發表
我無語了......
真是不能接受我想知學校知唔知學生真正的banding?

以下是我對兩間聖家小學學生能夠入番聖家書院的大約計法 (band one & Band two 生), 唔知啱唔啱

231  估計兩間聖家小學學生總數  (33人 X 7班)

154   兩間聖家小學 B1 & B2學生, 估計約66.6% (其實小學沒有講大約
       多少人, 以B1 & B2 各佔1/3計算)
-    40   兩間聖家學生自行已被取錄 (選聖家書院以外的學校)
= 114
-    30   兩間聖家學生自行選聖家書院已被取錄
=   84   剩餘抽直屬位的 B1 & B2 學生, 而直屬位有79個, B2 學生好多都
       能夠入到聖家書院

加上有些聖家 Band2 學生沒有選聖家書院, 12個非保留位街外的Band 1生是應該可以抽到, 其實聖家書院真係一所好學校, DSE成績也不錯, 只係聖家小學大多 Band1頭的學生走咗

goodboy1  很多直龍都一樣, 如: 循道、宣道...  發表於 14-7-11 17:23

coronet 發表於 14-7-11 16:51
令我想起今年某B1中學校長於資訊日的說話:

「我對各位家長講個小秘密,你們擔心這幾年縮班減位,子女去不 ...

校長憂升中「上移錯配」
‹ 上一主題|下一主題