用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校? ...
樓主: 可樂~
go

有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校? [複製鏈接]

我囡係,全級5名內無其他獎狀入咗B1學校

引用:最重要始终都係睇成績,除非運動好到可以代

原帖由 hkflyer 於 14-07-09 發表
最重要始终都係睇成績,除非運動好到可以代表香港
任何運動都可以?
我仔女都曾經代表香港出賽,但呢樣運動唔算熱門。

引用:Quote:原帖由+hkflyer+於+14-07-09+發表最

shma1978 發表於 14-7-10 11:14
你好呀!想問問有冇自行考過瑪利諾修院同協恩呢?我個女都係普通小學,學業成績突出,但冇乜其他方面的奬項 ...

瑪利諾我地有選,但一定唔夠人地小學直上咁有優勢。不過交通關係,我住將軍澳,無直車到, 所以真心不希望派到去瑪利諾。是故也沒想到要去叩門。協恩本來好鍾意,但轉左直資,自己覺得如果呀女入到優秀的資助中學,可以慳番D學費留返將來上大學。其實,條條大路通羅馬,只看佢地有無本事捱下去而已。

回覆:hayamama 的帖子

我覺得要睇名次外,仲要睇埋咩野小學。

rayeu160 發表於 14-7-11 08:47
我覺得要睇名次外,仲要睇埋咩野小學。

讀咩小學都係其次, 我反而覺得, 學習態度先最重要。我女讀屋苑小學,無比佢讀咩英文班或活動,只學Ballet。大部份科目用中文授課,連我自己也認定, 一定不能跟市區小學的程度相比,所以提醒佢必須比別人更用功。佢連派位結果也不好,只派到第5志願, 我們咬緊牙關, 沒有任何獎項,只拿著漂亮的成績表去叩回最心儀的3間中學門, 最終入讀左甲部最想入的B1女英中。這一年,程度真的深左超多,已經唔係我自己可以再教佢功課,但她都習慣到英語學習,所以說,學習態度先係最重要。

可樂~ 發表於 14-7-9 12:33
有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校?

有呀, 我個囡, 無運動, 無音樂, 百無。 平日放學只是睇故事書。

只有校內成績獎

最後 自行第一收咗。  自行一二都有得 面試。

我覺得, 原來無運動無音樂, 不是絶望。

我都以為多活動, 又參加校隊係幫到忙, 到最後揀學校時才醒覺學業成績才是最重要, 到現在去叩門人地都唔睇, 都係睇成績.

引用:Quote:可樂~+發表於+14-7-9+12:33+有冇只靠

chumamma 發表於 14-7-11 10:16
有呀, 我個囡, 無運動, 無音樂, 百無。 平日放學只是睇故事書。

只有校內成績獎
我仔跟你女好似, 只愛閱讀, 運動及音樂都沒大興趣, 我以前一直以為升中要入 B1 學校, 除了成績, 仲要有出色課外活動表現, 幸好有你們的經驗分享, 起碼我唔使再擔心要加咩運動加咩音樂要佢學, 就讓他循興趣出發, 最緊要KEEP到現在的成績,   他現在的小學是屋苑小學, 但當年也是第一志願入到, 今年都有差不多一半入到英中.

hayamama 發表於 14-7-11 09:22
讀咩小學都係其次, 我反而覺得, 學習態度先最重要。我女讀屋苑小學,無比佢讀咩英文班或活動,只學Ballet。 ...
你女女好乖好叻!

IloveJJ 發表於 14-7-11 11:48
請問自行那間?

Band 1 A 女子中學  (自行入到)

可樂~ 發表於 14-7-9 12:33
有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校?
1.如果參加派位,只要係B1生,無論1a/1b/1c,都有可能派到B1頭嘅學校;2.如果想自行入,就選一間收生程度都低過自己仔女少少嘅,實入。

唔知六年後升中是否一樣成績行先呢?

引用:Quote:shma1978+發表於+14-7-10+11:14+你好

原帖由 hayamama 於 14-07-11 發表
瑪利諾我地有選,但一定唔夠人地小學直上咁有優勢。不過交通關係,我住將軍澳,無直車到, 所以真心不希望派到 ...
都唔係既,我個女是外校生,成績在中上,f2已經同小學部升上黎既同學一齊學習

引用:Quote:shma1978+發表於+14-7-10+11:14+你好

原帖由 hayamama 於 14-07-11 發表
瑪利諾我地有選,但一定唔夠人地小學直上咁有優勢。不過交通關係,我住將軍澳,無直車到, 所以真心不希望派到 ...
可能各人有各自想法,如果我住得比較遠而派到mcs,我都一定會去讀,我囡囡同學不少住得好遠eg 馬(馬安)山,青衣同粉嶺

hayamama 發表於 14-7-11 08:43
好多謝你的分享!呢兩間有直屬小學,外校生考入嘅機會細好多。傳統女校在港島區多好多選擇!

hayamama 發表於 14-7-9 21:49
(舉手)我! 小女,屋苑小學,小二至小六,全級之首,但獎牌欠奉!去年跨區往九龍城,派旅港。但甲部為石硤 ...
我想問一下, 你去考的中學只睇成績表, 但成績表只有ABC grade, 是否中學那邊有你女女在小學的名次在手的??

山揸肉 發表於 14-7-11 01:25
我囡係,全級5名內無其他獎狀入咗B1學校
是自行入的嗎 ???

實在有D奇怪,b1生,校內成績好,學校應該會叫同學去比賽,點會咩奬都冇?

chumamma  學校叫, 都要家長同意先得。 因為要課外額外操練。  發表於 14-7-13 22:40
‹ 上一主題|下一主題