用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校? ...
go

有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校? [複製鏈接]

有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校?
   6    0    0    0

抽獎够運就可以
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

统一派位有機會

引用:有冇只靠校內學業成績好,+冇活動獎項,+都入

原帖由 可樂~ 於 14-07-09 發表
有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校?
地區band1學校重成績,成績好就有機會in。

名校/神校咁多超班馬爭,只有成績機會梗係細D。

我囝都係只有成績,我都煩緊點選校好。

我既target沒有那麼高, 名校/神校唔會揀, 只望入到地區band 1好中學

王家爸爸  成績好已經足夠了。   發表於 14-7-9 20:35

絕對有, 而且不少, 自己認為成績最緊要, 校內的比賽作用不大, 全港性獎項才有大幫助

引用:我既target沒有那麼高,+名校/神校唔會揀,+

原帖由 可樂~ 於 14-07-09 發表
我既target沒有那麼高, 名校/神校唔會揀, 只望入到地區band 1好中學
咁你自行跟成績選校就得。

我囝唐兄3年前升中,成績b1a,無任何獎/活動,自行沙曾同lkm都有得in,最後入lkm.

回覆:有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校?

成績好,邊到都收,本人愚見要好top既名次,即頭10內,先有機見神校,仲要小學本身唔太差。

有應受性嘅課外獎係錦上添花,但有d神校如果欠某種樂器,你又有咁上下級數,小朋友就算是b1c, 佢都會係自行收你先,我識2-3個朋友個仔係咁入傳統名校,成績比佢前10名,自行 in 都冇得 in

我地住新界西, 都唔想咁遠出九龍, 而且神校真係讀唔起 > <   都係諗住元朗屯門區學校, 如果阿仔呈分時keep到依家既頭3名成績, 希望會順利d, 但阿仔冇咩專長技能, 我問佢有咩? 佢答我睇書快 > <

回覆:有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校

世事無絕對。個遊戲玩法係不停互相比較.當有人的成績跟你一樣時,其他方面的獎項會成為關鍵。唯有多些留意學校的收生標準,找一些活動獎項分佔的比例較小的。

我朋友囡囡成績好但冇獎項... 自行油真收左.... 因她是觀塘區所以估自行收

有, 我舊同事兒子一例: 全級考非一則二, 家境清貧, 0 課外活動獎項。大抽獎入B1a, 今年在港大升三年級了。

回覆:johnnywalker 的帖子

最重要始终都係睇成績,除非運動好到可以代表香港

王家爸爸  Absolutely Correct!   發表於 14-7-9 20:35

johnnywalker 發表於 14-7-9 19:38
其實一d都唔出奇,派位機制根本只睇成績
即使不是只睇成績,也是先睇成績。 成績好的可以加入戰場,成績不好的參戰機會也沒有。

回覆:有冇只靠校內學業成績好, 冇活動獎項, 都入到 B1 學校?

我個囡都只係靠成績在自行時入band 1中學,佢都只有校內獎項,冇勁嘅校際獎項。

(舉手)我! 小女,屋苑小學,小二至小六,全級之首,但獎牌欠奉!去年跨區往九龍城,派旅港。但甲部為石硤尾B1,藍田B1,何文田B1,派位後即日,拿著3A+A去叩門,全部都收,結果當然入甲一那間!

hayamama 發表於 14-7-9 21:49
(舉手)我! 小女,屋苑小學,小二至小六,全級之首,但獎牌欠奉!去年跨區往九龍城,派旅港。但甲部為石硤 ...
你好呀!想問問有冇自行考過瑪利諾修院同協恩呢?我個女都係普通小學,學業成績突出,但冇乜其他方面的奬項!唔知考呢類名牌學校,特別在九龍呢邊,係咪冇乜機會?Thx.

回覆:可樂~ 的帖子

我小朋友完全沒有特長,叫做有滴數學,作文,視覺藝術的獎狀,不過都不是標青果種,今年入到元朗鄉中。所以我覺得學校應該主要看成績,同時小朋友顯示都多方面興趣,唔係死讀書,應該就都OK。

elbar    發表於 14-7-12 19:36
‹ 上一主題|下一主題