用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到藍田聖保祿報到區
樓主: dach
go

派到藍田聖保祿報到區 [複製鏈接]

..............

回覆 chumamma 的帖子

吾該晒,你好細心,我暫時安心D。這個星期書展開鑼,我好少留意升中練習,出版社同吾同小學練習嗰D㗎,同埋哪些出版社好D呢?

-----------

不是你說 , 我 都不覺沒有電腦書呢樣野  ? 不通她們不用 學電腦 ?
我們是不是要在初中教育開個 topic  ?   

回覆 KarenLam 的帖子

請問你小朋友係邊間小學架? 我都想我女入e 間中學.
想聽多d 意見.

我都係坑口人, 點跨區?

回覆 kaka1226 的帖子

我住TKO, 亞女讀將天,因為爺爺住九龍灣,我們用委託形式,委託爺爺照顧而轉官塘區,你女女讀邊間小學?遲D老師應該会教你們如何做。

chumamma  Please check your PM box.  Thanks.  發表於 14-7-20 23:54

Natung 發表於 14-7-20 10:34
回覆kaka1226 的帖子

我住TKO, 亞女讀將天,因為爺爺住九龍灣,我們用委託形式,委託爺爺照顧而轉官塘區 ...
恭喜晒,我嘅女是來年升中,同你一樣都是住tko,爺爺又是住九龍灣,原來我們都有條件轉校網,多謝你的分享

想問下Natung,你女自行時有否宗教和親属分共15分?

回覆 wong333 的帖子

自行時宗教及聯系分都無,聖保祿主要睇成績,面試只佔10%,所以頭兩次呈分好重要,直接影响自行階段時選校,亞女一直級二十名內,第二次呈分好幸運地上咗去十名內,加上大抽獎轉入官塘網,所以機會大好多。

回覆 Natung 的帖子

唔使客氣,我係bk都睇到好多人嘅分享而獲益良多,我只係將我嘅經歷講比大家知啫,有咩其他問題可以再問。

Natung 發表於 14-7-21 00:18

自行時宗教及聯系分都無,聖保祿主要睇成績,面試只佔10%,所以頭兩次呈分好重要,直 ...
多謝你的解答

Natung 發表於 14-7-21 00:18

自行時宗教及聯系分都無,聖保祿主要睇成績,面試只佔10%,所以頭兩次呈分好重要,直 ...

請問是否真的要科科A?对不起我咁唐突,其實我個囡都係在TKO將天讀 (小五頭倆次考试,级28-32名左右),但小五第一次呈分試英文科失手由A跌到C,現全级名次39!我諗入St.Paul機會很渺茫 ! 請問將天是否全级頭55名也是brand 1,但我個囡那屆只有133人 (即小班教學)

請問你知唔知要什麼成绩才有機會入到鰂魚涌嘉諾撤書院? 如果第二次呈分試英文有A, 全级30名可否入到鰂魚涌嘉諾撤書院 ?

回覆 mj66 的帖子

聖保祿根據成績次第接見頭250名學生,所以自行時真的要認真考慮,而亞女第二次呈分中文只得B之外其他都有A。
你女在次精英班?我唔知實際人數幾多是b1,你預每組有1/3人,你女都應該是b1。鰂魚涌嘉諾撒都好多同學揀,交通好方便,你可以問吓老師,他們好樂意比意見你,當年亞女選校時我成日問黃老師意見,最終才決定揀此校。

--------

chumamma 發表於 14-7-23 11:30
Natung,

今年將天有幾多人入聖保祿 ?
chumamma,阿囡話今年將天無人派到St. Cat,因為學校會公怖今年獲派的中學但不會公怖幾多人派入。
那個post沒有St. Cat,所以我地知没人入到St. Cat

Natung 發表於 14-7-23 00:02
回覆 mj66 的帖子

聖保祿根據成績次第接見頭250名學生,所以自行時真的要認真考慮,而亞女第二次呈分中文 ...
多謝你回复,阿囡係次精英班(30人/班),班主任話仍係brand 1生,因有家長同人講頭55名仍屬brand 1 ,但我地全级只有133人,我諗brand 1人數可能有变,
另外,你知否你囡囡是自行收還是大抽獎入?你自行另一間是什麼學校呢?
我都係屬官塘區,所以仍有考慮如何填甲1/2/3会最好,始终都要睇阿囡呈二試可否考到英文A级成绩,希望佢唔好再失手啦

我女仲係幼稚園, 我自己做補習, 覺得將軍澳唔多好學校, 尤其係中學...我聽人講話小學係要小朋友k2時submit 住址, 我唔知中學可以委託e 樣野, 可唔可以講多小小...thanks.

mj66 發表於 14-7-23 12:12
chumamma,阿囡話今年將天無人派到St. Cat,因為學校會公怖今年獲派的中學但不會公怖幾多人派入。
那個post ...

'''''''''''''不會公怖幾多人派入。'''''''''''''''

將天以往(五年前) 有 bar-chat 公佈派位人數 (以 bar 代表人數) 及校名, 後來五年前有位家長在bk網上計到派位實際人數及公佈出來, 所以之後每年, 連個 bar-chat 都取消咗, 只是公佈學校名, 不公佈人數。我們只能在 FB 向精英兩班打聽實數。

chumamma 發表於 14-7-23 13:53
'''''''''''''不會公怖幾多人派入。'''''''''''''''
我聽D家長講派得麻地,全级十幾也派不入宣基,只入到王華湘,當然大部份精英班也垮區升中,始终將軍澳區brand 1学校唔多!

我都有補習學生係將天.

我自己補過唔同既小學, 覺得將軍澳學校係無咁深.

所以一路都擔心升小學既問題. 但聽完你地講, 原來將軍澳小學仲可以轉出去讀, 我又無咁緊張. 但想請問, 轉出去讀, 收生機會大嗎? 另, 我仲有一細仔(2015年先讀k), 想聽下大家經驗, 點樣報學校?

由幼稚園-->小學-->中學!
我女幼稚園係翠茵(2014年9月升k1)!

十萬個多謝!
‹ 上一主題|下一主題