用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我個女派左去慕光呀
樓主: belala
go

我個女派左去慕光呀

講多少少慕光的資料來聽聽, 我個囡派咗去慕光,想走。一上網全是負面消息。

成績如何?入大學率如何?

除左校風呢個因素
而家無錢出糧
都唔知會唔會加學費
D 新聞都話直資加好多學費
長痛不如唔痛

引用:講多少少慕光的資料來聽聽,+我個囡派咗去慕

原帖由 dorisng53 於 14-07-12 發表
講多少少慕光的資料來聽聽, 我個囡派咗去慕光,想走。一上網全是負面消息。

成績如何?入大學率如何? ...
門口有貼banner寫出有6位學生入到U架,但唔知係咪全部都係中一直升,定係外校生

唉!其實依家的年代有邊間冇問題學生??
我住旺角,你試下中午/放學過來睇下D B1學生, D粗口好似諗詩一樣
但我又唔明白樓主,為什麼會將自己唔滿意的學校放入自己的選擇入面gosh:, 建議樓主及 dorisng53 如其在這裡浪費時間,不如你帶小朋友走多幾間,快d爭取時間搵間心儀的學校啦!

佢地先生無糧出, 我怕佢地會執粒, 同埋校風唔多好,
最重要佢地唔係英中

我都明白, 就算中一入英文班,
中二可能踢你入中文班
因為收新插班生用英文班做啅頭
英文班實唔夠位
我唔想個女比人做人球
都唔知點解母語教學可以叫英文書院

嘩!樓主你D資料真係好清晰,連人地D運作都一清二楚
其實你開post係問意見定發放資訊?
e個post我由昨天開始睇都只係見到樓主彈e樣彈個樣,講左禁耐,你個女究竟去左边間,不如講出來分享下.
得罪D講派band3但要英中,派到但讀到嗎?到時慘過個女講粗囗!
再者報紙上的資料你講到第一手資料,那10號11號那冇老師開工?如果你講到禁大獲,我諗D老師都走曬啦!冇糧出仲做?
若你对學校冇信心,找過間啦仲問
你地區係咪有福建,聖paul或跨區試下女拔,全英中加校風一流
討論區係咪持平好D!
冇意得罪或生事,請見諒

回覆:我個女派左去慕光呀

如果係要求學術成績,咁係典型b3,英文班只會係加強學生痛苦。而去到中五六英文科都教得頗淺,好難有3級成績 (利申 幫兩個學生補習得知 ) 至於粗口,你讀名男校都會操流利三字經,社會風氣唔同,學生知分寸唔會成日亂講就算好了

我嘅擔心好合理, 寫出黎都有問題?
咩第一手消息, 全部報紙寫哂出黎
學校係可以執粒架, 幾年前咪發生臻美事件
一定要寫d 好又寫d 唔好, 咁叫持平咩?
不如唔討論好過
唔係嘈完一輪
打句唔好意思, 不喜勿插就走左去

樓主覺得自己啱就唔需要噤大反應,邊句講話唔俾你寫?但亦冇話一定要同意你的説法。
倒轉想下,係咪有人迫你讀e間?你去第二間咪冇野要擔心囉,大家有子女,邊個父母派B3會唔擔心,我個仔今日放榜,6年前同今日咪一樣乜都驚!但個重點係個女要註冊(註左未呀?),唔係"數"間學校囉.
冇人同你嘈,嘈完对我冇好處(除非你有),唔好動氣,唔會走左去,叫聲就會出來

tungwai 發表於 14-7-10 17:07
我是住在慕光附近, 所以返工日日都見到該校的學生及老師, 我亦有同那些同學傾計, 給我的感覺真是不錯, 因小 ...
我小朋友, 成績也是一直在2尾3頭俳佪, 所以最後選第一志願入慕光的, 因為成家人都係想選一間適合兒子的學校, 等亞仔係較人性化的學校,好好成長, 做一個 "明理愛光"的人。

開學後, 有機會再交流

回覆 azad 的帖子

慕光的老師個個都很有愛心的!
你的選擇是正確的!

回覆:azad 的帖子

亞仔暫時返了興趣班及銜接班後佢都覺得好好,下星期就要返英文銜接班,以後我地真係要多d聯絡呀

Kitty1230 發表於 14-8-1 11:54
回覆 azad 的帖子

慕光的老師個個都很有愛心的!

咁就最啱我小朋友, 佢性格是要愛心浸的

tungwai 發表於 14-8-1 13:40
亞仔暫時返了興趣班及銜接班後佢都覺得好好,下星期就要返英文銜接班,以後我地真係要多d聯絡呀

...

咁啱, 我小朋友都係入咗英文班, 但佢對自己仲未有信心能否跟上

回覆:azad 的帖子

太好啦,同班呀,叫囝囝比d信心自己,我都係咁同亞仔講,我亞仔重攪笑,佢有一個宏願,就係佢話要將呢間學校由band 3 轉去band 2呀,我話好呀,不過你要叫你d同學一齊幫手喎,我最估唔到,原來佢真係有一日在課室有同同學講呀,我都希望佢可成功呀

azad  你亞你好正面  發表於 14-8-5 10:06

tungwai 發表於 14-8-1 14:18
太好啦,同班呀,叫囝囝比d信心自己,我都係咁同亞仔講,我亞仔重攪笑,佢有一個宏願,就係佢話佢話要將呢 ...
不要小看他們年輕!加油!

tungwai  係呀   發表於 14-8-1 17:07