用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我個女派左去慕光呀
樓主: belala
go

我個女派左去慕光呀 [複製鏈接]

最後一次評分試114考73
但我唔想我個女返黎同我講粗口

回覆 belala 的帖子

BELALA
觀塘直資中學有三間.  福建, 滙基, 聖道迦南.  基本上直資叩門位一定多過官/津中的.  你試下.
不過, 慕光比以前好了很多.  當然當中有部份依然不是讀書學生.

有朋友的囡囡已讀慕光,她是讀英文班的,她說返得很開心,老師很照顧。

其實慕光相當不錯, 如果孩子成績中等, 入到去係可以大大提升的.

我的侄女都排到慕光,雖然是第二志願.但看到大家的留言,我們十分擔心!因為本人的侄女雖然成績一般,但好聽話。我們選擇了慕光是因為在官塘學校巡禮時參觀該校,老師們好友善,又有活力!我們好記得學校的校長的介紹,有英文班,星期六有不同的活動,還有領導才能訓練課程等。當時我們已立刻記下這些重點。
今日我們到了學校,目的是看看那裡的環境和學生,可能是試後活動,回校的同學並不多,但看他們的衣著行為都幾好,個個都好似幾開心,和門口當值的老師有講有笑。caramum你說朋友的囡囡讀得好開心,但有沒有學壞呢 ?我們真是好擔心,可否講多少少該校的情況,明天就要註冊了

引用:我的侄女都排到慕光,雖然是第二志願.但看到

原帖由 emchan 於 14-07-09 發表
我的侄女都排到慕光,雖然是第二志願.但看到大家的留言,我們十分擔心!因為本人的侄女雖然成績一般,但好聽話 ...
可以話每間學校都一定有不良份子,只是多定少,上個月有報道指學校拖欠老師薪金由四月至今,不知會影響老師士氣
加上這間歷史以來都是3C,校風部份學生真是很差,見過我屋企附近有幾個男女着住校服食煙講粗口,我仔還說佢哋是正宗MK妹

引用:+本帖最後由+opclk+於+14-7-9+18:43+編輯+\

原帖由 opclk 於 14-07-09 發表

回覆 ####han 的帖子
因為慕光已轉直資,所以會開英文班都可以,應數量不多

引用:回覆+包包媽+的帖子 你咁直接...小心呀!!

原帖由 opclk 於 14-07-09 發表
回覆 包包媽 的帖子

你咁直接...小心呀!!依間好多打手既!

咁叫佢去埋google,yahoo做埋,一search校名就已知大名鼎鼎

opclk  依頭未講完又有D物体蒲出黎,唔好話我吹水...  發表於 14-7-9 18:58

####han 發表於 14-7-9 18:26
我的侄女都排到慕光,雖然是第二志願.但看到大家的留言,我們十分擔心!因為本人的侄女雖然成績一般,但好聽話 ...
我朋友仔仔係慕光讀 , 佢就話學校有好多海外交流團 , 同埋 D 老師好好人 , 成日同學生補習 , 所以都讀得幾開心 , 坦白講 , 做家長都係想細路讀得開心又學到野姐 , 慕光好似係直資 ?! 應該仲有拍門位 ,  但應該都唔多 , 因為觀塘都多學生 , 所以拍門都要聽日去啦

回覆 emchan 的帖子

朋友的囡囡讀英文班,只有中文及中史是用中文教。她初時有些不習慣,但老師經常放學補課教佢及同學,連星期六也返校補課。下學期開始已完全適應,她無在出面補習的。另她星期六回校學小提琴,她在班際英文歌唱比賽負責伴奏。可能她讀英文班,她的同學也很乖,無人講粗口喎

我是住在慕光附近, 所以返工日日都見到該校的學生及老師, 我亦有同那些同學傾計, 給我的感覺真是不錯, 因小兒成績熟 band 3, 但性格純品, 今次派位派了佛教何南金, 亞仔當時好唔開心, 成個人 down 晒, 冇笑容, 唔想講野, 當下立即去慕光叩門, 面試時, 老師給亞仔的感覺很親切, 令到亞仔放鬆心情, 到話收佢時, 亞仔立即笑出嚟, 到今日回校 (因7月8日已註冊), 今日主要回校買校服, 書, 老師及學生給我的印象真的不錯, 希望開學後亞仔都係咁開心,

開學一段時間後, 再嚟報告亞仔返學後的情況, 等一些 band 3 的學生可參考, 因我在網上看到的負面資訊, 好多都已是 2006-2008 年的, 希望沒有選錯學校

回覆 tungwai 的帖子

我們今日在去慕光之前,都去了幾間學校看看,有些學校已不接受叩門,有些學校的老師比我們的感覺真是一般。後來我們只好到慕光看看。其實學校真的幾大,幾新,真的不相信有那麼多年的歷史。老師好好人,竟然接受我們的要求,帶我們在學校四周走走,看看環境。我們在禮堂註冊,都幾多人在註冊,我看到那裡的老師大都年輕,滿臉笑容,有個老師摸摸我侄女的頭髮,叮囑她要比心機考好分班試,她真是好友善,見侄女不停點頭,好似好開心,我們見到都開心!註冊後,報了一些暑期活動,便買校服和書。tungwai 希望我侄女和你囡囡同班便好了

回覆:emchan 的帖子

我那個係仔呀

你姪女報佐咩野課外活動呀,我估唔到亞仔竟然報家政班及電影製作呀

報了健美操

tungwai  健美操 真係估唔到呀  發表於 14-7-17 11:10
‹ 上一主題|下一主題