用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 econ bafs ict三科 請指教
go

econ bafs ict三科 請指教 [複製鏈接]

請問以上三科選修科是否都不是中大 港大 理大的收生要求科目呢 如讀這三科是否就一定沒機會入這三大呢 或者機會很微呢 因我女兒選不到bio 謝謝
   1    0    0    0

引用:請問以上三科選修科是否都不是中大+港大+理

原帖由 myaz26 於 14-06-30 發表
請問以上三科選修科是否都不是中大 港大 理大的收生要求科目呢 如讀這三科是否就一定沒機會入這三大呢 或者 ...
只是報唔到工程和理科、醫科咁啫,可以報三大的商科、文科、social science ……呀,唔會入唔到三大

請問有沒有機會入此三大的翻譯 不知道為什麼會選到這几科選修科目 謝謝

myaz26 發表於 14-6-30 12:07
請問有沒有機會入此三大的翻譯 不知道為什麼會選到這几科選修科目 謝謝
成績好的話,環球商業 法律 翻譯 傳理 心理學 外語任你選

謝謝 真怕因為我們家長的不瞭解耽誤了孩子的職業選項

建議將ICT 轉M1/2
入大學後較有優勢

如果想找專人指點ECON /BAFS
可到以下網站查詢:
:http://goo.gl/B2jASY
https://www.facebook.com/dseecon2

ICT聽聞好難讀,同埋對升學無大幫助

謝謝大家的意見 我都預着我女兒drop ict這科

引用:ICT聽聞好難讀,同埋對升學無大幫助

原帖由 manwaimail 於 14-07-08 發表
ICT聽聞好難讀,同埋對升學無大幫助
女仔可能較難,男仔會好d,選呢科都有機會向呢行發展,大學亦有主修it的,it人才須求都大。
我仔係選修ICT

其實報這三科,如果考得好,入頭三大絕對沒有問題。問題是,每科起碼要有5或以上,入大學才有幫助。我個仔今年中四,讀的是元朗名校,他的班主任放暑假前已經叫我搵定補習。他還介紹了幾個補習老師給我。如有需要,可以分享一下。

回覆:F3F 的帖子

如果選修econ, bafs, is, 入護理有冇機會呢?

王國會長

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-10 08:12
女仔可能較難,男仔會好d,選呢科都有機會向呢行發展,大學亦有主修it的,it人才須求都大。
我仔係選修ICT ...
"it人才須求都大。" 我有保留

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-7-10+08:12+女

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-08-25 發表
"it人才須求都大。" 我有保留
都唔係丫,未計將來科技,軟件開發,一般公司都冇乜邊間會唔請IT,所以須求都唔少架。

‹ 上一主題|下一主題