用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒口快滿三年了.....
樓主: free_style
go

戒口快滿三年了.....  

回覆:戒口快滿三年了.....

我也想要菜單,謝謝

miffy78 發表於 14-9-25 00:36
Hi, can u pm your doctor and recipe to me.... My boy have similar problem...tks
請 check pm

回覆:戒口快滿三年了..... ...

同意,100%(注意一定要100%,否則效果差很遠)GFCF 是最基本,否則之後的治療會大打折扣。你睇的醫生是否 Dr Trodd? 定其他:馮宜亮,林觀禮,高楊(如果是醫生)?醫肚有無有沒有admin diflucan 等?和有沒有chelation?

想問介口要一世定好返而不用介?

引用:想問介口要一世定好返而不用介? +

原帖由 lulumelody 於 14-09-26 發表
想問介口要一世定好返而不用介?
書講,每個case 不同,stable 後可再試不同食物,如無不良反應就可食得。GFCF 不一定要一世的,而且有些case 可用enzyme 幫助

schoischoi 發表於 14-9-26 18:03
書講,每個case 不同,stable 後可再試不同食物,如無不良反應就可食得。GFCF 不一定要一世的,而且有些cas ...
我是跟醫生做的,而家都仍全力戒口,因為一食錯野,個人就走樣,例如發脾氣或遊魂或借左聾耳陳隻耳。
是否戒一世,其實而家唔重要,大個左都唔到我地管。若果戒口,佢自已都覺得身體舒服D,咁亦有可能。重點係健康緊要D嘛....

戒口,的確要調節生活習慣,所以,一係唔好試,一係就做到最盡。生物治療有兩部份,戒口及食營養補充劑,亦係要並行,缺一不可。

是否試,一要花點錢。二要花好多心機。所以,睇下你覺得,孩子的問題有幾嚴重,同埋,你有幾想解決佢。

我當年是感到好絕望,決定拼力一試,所以盡戒。後來見效果好好,唔捨得俾佢亂食,繼續戒。因為而家係黃金學習期,上小學,佢的專心、學習溝通能力很重要,要維持高度穩定,才可以追成績。

想問要介多久才見成效?

lulumelody 發表於 14-9-26 18:41
想問要介多久才見成效?
重症的我唔敢講。但若屬自傾、學習障礙或專注不足,我自已的經驗係,第一個月,自已覺佢有改善,頭三個月,朋友都會覺佢好左。基本上,初時係每三個月上一個台階。這是我的自傾孩子的戒口後情況。

至於專注不足的那一個,首三個月,感覺佢情緒穩定左好多,可以唔發脾氣,懂得慢慢講出自已諗法。戒口半年,就做功課專心左好多。開學以來,作業七成有A-。以前係C多B少A唔會有。

你的菜單可pm 給我嗎?謝謝

schoischoi 發表於 14-9-26 22:20
你的菜單可pm 給我嗎?謝謝
請CHECK PM

可否pm菜單給我?

引用:Quote:free_style+發表於+14-7-3+07:32+麵

原帖由 lify 於 14-07-11 發表
Free_Style, 請問可以PM我有關菜單的資料嗎?? 謝謝!
Can i hv the menu pls thanks!

引用:Quote:原帖由+lify+於+14-07-11+發表Free_S

原帖由 hamburgeer 於 14-09-27 發表
請問可唔可以pm 我有關驗血同生物療法,菜單同doctor o既資料比我?

hamburgeer 發表於 14-9-27 08:16

可看pm

👍很好的菜單,建議可以的話提供購買gfcf才料的店名或地方,因只gfcf才料很難買

schoischoi 發表於 14-9-27 11:56
👍很好的菜單,建議可以的話提供購買gfcf才料的店名或地方,因只gfcf才料很難買

...
好,謝謝建議。呢期研究緊用粘米糯米粉做蛋糕,材料夠易買。紫色的蕃薯,造出紫薯鬆糕,好開心呀!

回覆:free_style 的帖子

期望快些看到😄。你建議那本書 how to cook for food allergies ,有kindle 版本,只係$11美元,已買了來看。這類書kindle 英文書真係多,但中文就很少

schoischoi 發表於 14-9-27 14:46
期望快些看到😄。你建議那本書 how to cook for food allergies ,有kindle 版本,只係$11美元,已 ...
Cook book 要成日攞來睇下思考下,睇及煮一排,會累積心得。要研究一些chinese style gfdf food list,  應有很多,只是平時唔諗到啱 食。所以,只要肯試,一定有出路。
咁食那方面搞好,只須配合食補充劑,情況好大機會改善的。

我女,而家係講野有點弱,但情緒穩定及好肯學習,返小一以來,返學識到朋友,開開心心做功課,我已知足了,唔敢太貪心,其他野慢慢來。

free_style ,

真開心見到你付出的有這樣的回報,可否PM餐單及相關資料給我參考呢﹖

繼續努力。謝。