用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 聽說真道的暑假只放2星期
go

聽說真道的暑假只放2星期 [複製鏈接]

聽說真道的暑假只放2星期,請問有冇家長知道

0    0    0    0

回覆:開心開心 的帖子

當然唔係,7月11日後就放假,9月1日開學,個半月有多!

[img align=left][/img]

開心開心 發表於 14-6-27 05:59
聽說真道的暑假只放2星期,請問有冇家長知道
順便一提,真道每學年共有五個學段,就算六月評估(大考)後,都依然要繼續正常上課,直到暑假,不似一般學校有所謂「試後活動」。

回覆:聽說真道的暑假只放2星期

沒有試後活動?
即正常返全日教書?

引用:沒有試後活動? 即正常返全日教書? +

原帖由 Bstar 於 14-06-30 發表
沒有試後活動?
即正常返全日教書?
Basically correct. Some activities in the last week.

請問學科是否會教快一年定二年?讀happy school 會唔會好難追?

引用:請問學科是否會教快一年定二年?讀happy+sc

原帖由 Bstar 於 14-07-02 發表
請問學科是否會教快一年定二年?讀happy school 會唔會好難追?

我去觀課睇見嘅係happy但唔hea。根據家長同副校講能11年完成12年課程,當中好多地方慳咗時間,eg無操TSA,呈分試,小學升中唔駛適應,每年大考後多一個學段大約一個月,計計埋埋就可以。最重要係個教法有效,學生學識用方法去學,自己學,成效更大,不過條件係要有空間,日日放學再返全科補習一轉再加體藝練習,邊有時間摸索,摸索學習亦要比時間,有d甚至要到中學先見到忽然跳得高。至於公開試,成績雖然未及百年老校咁強,亦不錯。根據校長講,上年IB physics 21-22人考(我忘記21定22),19人滿分,至於DSE 都幾好呀。今年公開試成績,要等等先知道。我小朋友9月入學,讀過我先知實況先可以分享。

回覆:ozoz 的帖子

謝謝回覆,明白了很多!

我侄升四年班放足個半月

lymchau 發表於 14-8-10 22:48
我侄升四年班放足個半月

請問你個侄讀成點呀? 開唔開心? 個家長覺得間學校點, 有什麼評价?

其實各位無需擔心,我大仔剛讀完MS1,下月去英國讀Yr10,細仔就升DS4,真道的老師好好,只要學生有唔明,佢地放學後只要得閒,都會留校教學生的,當然要主動提問,而老師與家長的溝通也很好,開學後班主任會給手機號碼予各家長,有問題可直接找班主任了解。
‹ 上一主題|下一主題