用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神召第一小學
樓主: manman0808
go

神召第一小學

引用:Quote:原帖由+2299+於+14-06-28+發表我想問

原帖由 gracekam912 於 14-06-28 發表
佢地幼稚園OK嗎?細仔就考K1,想知多d。
我鐘意佢幼稚園都係小班教學,對小朋友照顧好啲,同本身我都係基督教,喜愛佢係教會學校

引用:Quote:原帖由+gracekam912+於+14-06-28+發

原帖由 2299 於 14-06-29 發表
我鐘意佢幼稚園都係小班教學,對小朋友照顧好啲,同本身我都係基督教,喜愛佢係教會學校

...
謝謝。

引用:我地舊年考,都收錄左我地,但最後有其他+o

原帖由 爸爸愛您 於 14-06-27 發表
我地舊年考,都收錄左我地,但最後有其他 offer , 咁當然揀番其他大路啲嘅學校讀

...
有一點值得注意,由於一級十幾人,班內競爭氣氛不強。若是喜歡 競爭比賽的小朋友,可能要在外面另找培訓。

引用:Quote:原帖由+爸爸愛您+於+14-06-27+發表我

原帖由 fishchow 於 14-06-29 發表
有一點值得注意,由於一級十幾人,班內競爭氣氛不強。若是喜歡 競爭比賽的小朋友,可能要在外面另找培訓。

...
我想問下如果佢地小六去考私立中學,會唔會困難呢? 其實我唔太想揾啲太谷的學校,因我覺得我小朋友唔適合!介唔介意講你小朋友今年入邊間中學呀?

回覆:2299 的帖子

因為已經有2所聯繫中學(1間B1,1間B2),已經比 沒有聯繫的好好多。個人觀察,只要成績達標,學校推薦,難度不大;而是有其他直資、私小可自行報考。

引用:因為已經有2所聯繫中學(1間B1,1間B2),已

原帖由 fishchow 於 14-06-30 發表
因為已經有2所聯繫中學(1間B1,1間B2),已經比 沒有聯繫的好好多。個人觀察,只要成績達標,學校推薦,難 ...
你覺得小型學校對小朋友的成長比較好嗎?家長是否都較低調?
我8.22 號會去它的介紹會,希望找一所合適的學校給女女,跟手有個細佬,是否通常都收埋細佬妹呢?

回覆:manman0808 的帖子

簡介會內 請直接問主任或校長

回覆 fishchow 的帖子

請問有冇今年小六派位成績?

引用:回覆+fishchow+的帖子 請問有冇今年小六派

原帖由 joyce10142003 於 14-07-30 發表
回覆 fishchow 的帖子

請問有冇今年小六派位成績?
整體理想,mainly band 2, 20-30% band 1.

請問中文係普教還是粵教呢? 而兩所聯繫中學又係邊兩所呀?

引用:今年小六畢業喇! +

回覆:sumaggie101 的帖子

A school with around 50% IB students

引用:因為已經有2所聯繫中學(1間B1,1間B2),已

原帖由 fishchow 於 14-06-30 發表
因為已經有2所聯繫中學(1間B1,1間B2),已經比 沒有聯繫的好好多。個人觀察,只要成績達標,學校推薦,難 ...
請問沒有呈分,考中—是否依靠學校的成績表,或以筆試的成績為指標?
你囝囝只報了直資中學?
有考官津中學嗎?
thx

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我都有冧過神召,但冧冧下人太少,會唔會難溶入將來中學生活,因小學有老師小班貼身照顧。。。但中學就全靠自己,適應難呢?
不過,都報咗簡介會。。。

回覆:virgokaren 的帖子

是私校,沒有呈分的,只考直資/私校中學。

fishchow 發表於 14-8-1 01:44
是私校,沒有呈分的,只考直資/私校中學。
咁萬一直資私校都考唔到時, 咪大件事囉.

回覆:chanwendy 的帖子

2所聯繫中學是band 1 n 2,如果是band 3 水平,係要較努力找。

fishchow 發表於 14-8-1 10:53
2所聯繫中學是band 1 n 2,如果是band 3 水平,係要較努力找。
請問邊兩間聯繫中學, 同埋中文係普教定粵教呀? 我上學校網頁搵唔到.

回覆:chanwendy 的帖子

http://www.schooland.hk/ps/faogps

另聖道迦南亦是

回覆 chanwendy 的帖子

無記錯係廣教中, 有普通話堂。
我個人覺得如果你的孩子有特別學習需要,入神召第一係perfect,學校包容度高,教學上也彈性大,程度跟一般小學無異,也有很多評估默書o架!並不是hea的...(朋友覺得甚至深過普通津小) 由於一級得11, 12人左右,同學和家長間的關係也很緊密,學校與家長也有密切接觸,朋友女兒有學習障礙,過了第一個學期,校長親自見家長,大家商量如何幫助小朋友,到下學期完結前,校長再一次見家長,大家交換意見,知道家長對小朋友學習有何期望,以便學校也調較和配合。

如果純粹想找一間無咁谷o既學校,我又覺得神召第一未必適合,其實課程進度跟一般津小一樣,只是人少,老師關顧好點,但你的孩子沒有特別問題,找間小班教學的津小/直資會更適合吧!

bee918  中肯  發表於 14-11-6 14:19