用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 港同
樓主: 芝士BB
go

英華 vs 港同

calbee6 發表於 14-6-25 23:08
英X平均分考9x都尾10, 你話有無自信呢?
你囝囝係YW生? 幾年級?平均分有九十幾應該入到全級頭50名。不過,如果家長擔心小朋友唔開心,可不用對他說考第幾。
我的小朋友都是四年級先會問我佢考第幾。因為他只需達到我對他的要求,
其他的都不會去想,而且老師一般是不會向家長或學生提及名次,事實在班中排第幾
是沒有什麼意義的,因為小一不用考分班試,每班同學程度差異不同,所以排位
並唔重要,而二年級開始以興趣分班,從來不以成績分班。如果咁啱囝囝讀嗰班
較多考試叻的同學,自然九十幾分都不能名列前茅。再加上YW課程冇教快,有些
小朋友在幼稚園時期已學小一課程,而且有做開卷的,考試成績當然好些。
我見絕大部分的YW學生都很開心,充滿自信。而且都很乖巧。某程度上思想較單純。
所以不用擔心校風方面的問題。囝囝都有同學住港島區,有課外活動就比較麻煩,
因為不會有校車接送。而樂團、合唱團、各項預備校隊、校隊也在課後進行。到時
可能一星期總有二三天要留校練習,沒有校車搭,而家中又沒有人可接放學就較麻煩。
我們第二年都為了方便囝囝返放學搬到學校附近住。

回覆:英華 vs 港同

我並非英華家,只是朋友兒子既現況,當然父母都唔想講名次俾小朋友知,但壓力很大,有時纸都包唔住火,大家始终有自己教仔果一套。

引用:Quote:calbee6+發表於+14-6-25+23:08+英X平

原帖由 ha8mo 於 14-06-25 發表
咁即係唔係考好頭啦
平均分九十幾分已经算係讀得好好,俾我己經十分滿意,只可惜競爭太大姐……

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+14-06-25+發表其實

原帖由 calbee6 於 14-06-25 發表
証明學生質數高囉,咁想要自信,可去北區試試!

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+14-06-25+發表英X

原帖由 bigboy129 於 14-06-26 發表
証明學生質數高囉,咁想要自信,可去北區試試!
乜你甘講野架,你係英華家長?

引用:Quote:原帖由+bigboy129+於+14-06-26+發表

原帖由 calbee6 於 14-06-26 發表
乜你甘講野架,你係英華家長?

ACE2126 發表於 14-6-26 00:02
真唔真架?

尾10?全級定全班?
真係好多人九十幾分㗎,好多時都有半班拿九十分或以上,每科總有人拿100。
做家長的,囝囝拿九十以上仲想點,不要給自己及小朋友太大壓力,浪費了一間咁
好玩的學校,英華的男孩子係每天也帶著笑容上學,帶著笑容放學。

從前學校沒有排名次,家長要求學校排,目的是讓家長知道自己囝囝在學校的水平,

而不是讓家長去比較,校長都有講: 「名次並不代表什麼,總有人考

第一,

有人排150,排150又如何,就算是排150也是150 over 3000幾,因為他們

是從

3000幾的申請者中挑選出來,家長要對孩子有信心。」家長們聽到從都

拍手掌,

說得真好呢!

回覆:janettang 的帖子

我係怪獸家長

回覆:英華 vs 港同

多謝各位的意見,令我對兩間學校了解更深,二間都是心儀的好學校,有幸他們都收我仔仔,感恩!我問咗阿仔意見,我問:(1)英華好多功課,測驗及考試;港同都有功課,一、二年班冇考試,大咗之後才會有考試(2)英華只有男仔同學;港同男女同學都有。
可能是先入為主,加上有同學入咗英華,佢選英華,佢回應話:(1) 考唔考試,入到小學都要勤力讀書,吸收武器啦"我之前同佢講智識就好似自己的武器,吸收咗隨時可以用到,如果吸收咗又唔記得,代表D武器俾人搶咗" (2) 興趣班都有女仔啦,你帶我多D去YMCA 玩,果度有好多女仔陪我玩,妹妹都係女仔,可以陪我玩。我鐘意英華,因為XXX都係度讀。
所以我會放港同,再多謝大家的有用意見!雖然仔仔一知半解地選擇咗英華,但我相信以我對佢嘅了解,呢兩間都會適合佢讀,呢一刻就跟隨佢心意吧!

longlongpochuma  你囝囝果然懂事,思想又全面,怪不得你囝成功了,你仔好乖,好感動!  發表於 14-6-26 13:34
monsterparentss  英華真係唔多功課同測驗㗎!  發表於 14-6-26 11:58
loveDD  GOOD TO HEAR THAT!  溝通好重要!  WISH YOUR SON ENJOY THE DAYS IN YW!  發表於 14-6-26 10:18
catiou627  yes ~agree  發表於 14-6-26 09:50
tobaby2010  If my son said that, I will trust his decision too. Good  發表於 14-6-26 06:01

引用:多謝各位的意見,令我對兩間學校了解更深,

原帖由 芝士BB 於 14-06-26 發表
多謝各位的意見,令我對兩間學校了解更深,二間都是心儀的好學校,有幸他們都收我仔仔,感恩!我問咗阿仔意 ...
你的兒子分析力很強,絕對支持你們的決定。只要不怕"work hard & play hard", 入英華一定會有很多得着和快樂時光

醒目開學勳章 王國長老

引用:多謝各位的意見,令我對兩間學校了解更深,

原帖由 芝士BB 於 14-06-26 發表
多謝各位的意見,令我對兩間學校了解更深,二間都是心儀的好學校,有幸他們都收我仔仔,感恩!我問咗阿仔意 ...
醒目仔

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+14-06-25+發表其實

9x?
係初小定高小?

初小拎9x, 唔難囉!

高小拎到9x, 就要睇埋份卷深定淺喇! 如果連考尾十嗰位同學都拎9x, 有機會份卷太淺。

越上高年級,越難拎高分。

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+14-06-25+發表英X

原帖由 babybear 於 14-06-26 發表
9x?
係初小定高小?
以我所知應是初小, 高小 一般不會有這種情況。

真定假?

引用:家住天后,車程一樣,仔仔原本一心一意讀英

原帖由 芝士BB 於 14-06-25 發表
家住天后,車程一樣,仔仔原本一心一意讀英華,但突獲港同call waiting有位。我覺得男女校對兒子身心成長均 ...
我住九龍但accept左港同,可以同你換嗎?

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-06-25+發表家住

原帖由 crazymum 於 14-06-26 發表
我住九龍但accept左港同,可以同你換嗎?
同楼主换屋定换校先?

catiou627    發表於 14-6-26 09:51
Ryan_baba  換個囝。  發表於 14-6-26 08:50

樓主,聽得出你阿仔好叻!

你個囝囝分析力好強,可以反影英華收緊咩小朋友

P.S. 但你囝囝係港同只係WAITING LIST,咁港同收生質素咪仲高?

babybear 發表於 14-6-26 08:29
9x?
係初小定高小?
有fd我們circle中佢個認第二醒應冇人敢認第一, p1 90中分考9x, 等我叫老板8下今年佢讀成點先