用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 net 12 Marymount
樓主: HoneyDewDew
go

net 12 Marymount [複製鏈接]

JenniferLeung88 發表於 14-6-26 15:14
Believe or not, one of my friend got this school offer on the week of June 9 as they know  " someone ...
很久以前津校小一係學校自主收生,後來政府收回收生權,就留番小量扣門校長位俾學校作為補償。很多校長都用這些位俾番D25分,20分都自行抽唔中既舊校友,教友子女;所以好多學校都不公開收扣門申請如LS和玛利諾等。St Mary和瑪利曼就照顧校友之後又留少量位公開俾扣門申請,咁有D人唔得又會話St Mary和MPS俾哂D位“自己人”,咁係咪想佢地學LS和MCS,取消哂公開扣門位(它們絕對有權咁做)?係咪自己唔得就唔想人得,一拍兩散最好?

幾年前有朋友個女抽獎唔理想,最後扣門入到 Marymount,開心到好似中六合彩咁。佢地真係乜人都唔識。

well,.. this is just part of our kids' life... relax...

回覆:net 12 Marymount

幾年前同依家又已經唔同咗,呢兩年開始報小一啲人數可能已經double……但學位數量無變,我都覺得識人好過識字.

其實only short listed 先有得面試,點解仲要叩門? 叩門應該人人平等

以我理解,熱門津小叩門同報考直私小學唔同,一向都唔係人人有得見,所以如果識人或小朋友份portfolio 好勁,機會一定俾普通人大。

其實我唔明, 點解要入左表就有得見.
搵工時,都唔會你有聘請者基本要求而一定比你見工啦.
叩門, 學校係"BUY SIDE",佢有權決定點處理.
部份學校全部都見,係佢地做法,但唔係一個NORM.

Marymount I'm 1-1-1 but nil call for interview.

Anyone not 1-1-1 but still got interview?

CoffeeCake 發表於 14-6-27 09:12
其實我唔明, 點解要入左表就有得見.
搵工時,都唔會你有聘請者基本要求而一定比你見工啦.
叩門, 學校係"BUY  ...
同意,叩門階段係學校自主,佢揀佢想要嘅人,好正常。
‹ 上一主題|下一主題