用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 好多雜費!
樓主: maniris
go

好多雜費!

回覆:maniris 的帖子

由一開始就咁不滿,我都唔係好明點解仲要讀囉,好明顯你所要求同學校做到既有相當距離。如果閣下既小朋友真係咁不幸都無人收,其實係唔係要感恩呢間唯一收你小朋友既學校呢。
我唔覺間學校係特別好,但我又唔覺有乜特別唔好。你去讀其他唔先唔講雜費,學費都貴過呢度喇。

本人小兒是今屆畢業生, 在此學校讀了三年, 我發覺我真係冇揀錯學校.
學校校園較大, 老師有愛心, 睇得出個校長係用心辦學, 功課量ok, 小朋友又返得開心..
講真, 佢比起其他名校如國x幼稚園..等我覺得佢好好多, 起碼佢會搞好多活動如中秋晚會, 年宵市場, Halloween party 等等俾小朋友感受節日氣氛, 舉辦家長活動都盡量就家長係星期六先搞, 呢啲都係國X 欠奉的, 我覺得小朋友返幼稚園係要玩下呢啲開心下, 有時家長都未必敎得晒咁多, 例如佢地新年會玩磋湯圓, 呢啲我真係教唔到.....
至於茶點, 我聽我個仔講佢地會食通粉, 係學校自己煮的, 我覺得反而仲好, 我個仔成日話好好味, 次次都添食...
至於雜費, 我覺得佢真係唔算多, 我相信其他私幼都應該差唔多, 佢學費都叫合理呀.....
總活而言, 我好滿意呢間學校, 我個仔無論係品行同知識上都進步很多, 婦復何求?

回覆:好多雜費!

大家留意下今日張通告,除了學費之外,其他費用加了optional 字眼,

回覆:Lawfamily2409 的帖子

有心嘅寄給我們的信時就寫明啦! 今天註冊的通告才寫;可能學校d人睇到d個post又噤大反應

回覆 maniris 的帖子

今日問過, 'Optional'  係教育處話要加呢句!我見過其他學校的雜項清單都有寫Optional 喎!

引用:有心嘅寄給我們的信時就寫明啦!+今天註冊的

引用:有心嘅寄給我們的信時就寫明啦!+今天註冊的

原帖由 maniris 於 14-07-05 發表
有心嘅寄給我們的信時就寫明啦! 今天註冊的通告才寫;可能學校d人睇到d個post又噤大反應

...
你咩都唔鍾意咩都有意見,唔好讀囉,做咩咁委屈啫

引用:另外,學校既教職員都唔會上BK睇,只係我地

原帖由 lamlam24 於 14-07-05 發表
另外,學校既教職員都唔會上BK睇,只係我地家長會上黎睇,再將呢度既奇聞異事分享!

...
個樓主咪奇聞異事囉,呢個世界真係咩人都有。

引用:Quote:原帖由+lamlam24+於+14-07-05+發表另

引用:樓主之前既post講到明只target+sc,+kv+! +

joevylam 發表於 14-6-25 16:02
再講茶點, sn年的茶點今年大改革,超多元化及健康, 好有heart 做,  比起一般學校食餅干麵包真係無得比。 ...

我情願食餅乾麵包同麵食, 茶點費平d

返學校係學野, 食方面只係茶點唔係正餐唔係甘重要

引用:Quote:joevylam+發表於+14-6-25+16:02+再講

原帖由 pinky8618 於 14-07-10 發表

咁你可以選擇唔join茶點, 自備都得㗎!

pinky8618  hehe~ 你唔講我都知  發表於 14-7-16 17:48

pinky8618 發表於 14-7-10 10:36

學校想在茶點時間都教小朋友認識各種不同食物㗎, 有實物接觸, 印象深刻, 小朋友都enjoy, SN facebook 都見到他們食茶點的開心相。
另, 小朋友胃口較細, 活動量多, 一日少食多餐, 無論對消化及體力補充都來身較好。 其實 最緊要是每餐都食健康食物, 食幾多餐都唔緊要啦。

pinky8618  呢個理由都唔錯!  發表於 14-7-16 17:49

既然你對間學校甘多怨氣,我會勸你唔好讀啦,費時影響到小朋友未返學已經憎左間學校。留返個位俾真正喜歡SN的小朋友當做下善事。

至於雜費,我唔敢話SN雜費叫平,讀得九龍塘私校就預左有雜費,想平就應該讀學卷。如果你有心攞其他九龍塘學校的全年雜費表去比較,就知SN唔算多雜費。