用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 好多雜費!
go

好多雜費!

好多雜費呀!

回覆:maniris 的帖子

snack半年要$1920,要開学主動问班主班才知茶点内容,差不多$18—餐,貴過小兒讀小學午歺,,當然可以唔Join,但到時個個有得派,佢冇,又驚影響小朋友心理。

制服又要在学校做,冇得出去買,焗比
uniform+SchooI Bag+Dinnerware=$1490
Snack=$1920半年
MiscelIaneons fee=$1800

今星期又收到信要交
Textbook fee=$1664(連6隻DVD)
Computer Course fee等=$1000
1year on-line E-book=$360
学費+15%=$3810

未開学,就用咗萬元,唔係比唔起,只是唔忿氣,好多局比

讀得私幼就預左要比$

回覆:wtskina 的帖子

其實snack 不吾join, 小朋友帶慣了就不会比較。

回覆:好多雜費!

咩係 Dinnerware?

回覆:kittyland06 的帖子

我都唔知!

預咗,但冇唸過噤誇囉

所以决下學期唔join

回覆:好多雜費!

其實樓主本身係咪唔係咁鍾意呢間學校?因為之前樓主已經出post唔滿意當日要排隊交報名表等等...公平d講,我覺得茶點覺得貴可以唔join又不是強迫,好多私校都要交某d雜費喎...

都有些可以唔Join的,不過要問學校。
坦白說,有些位都幾唔合理的。所以我一開始就唔Join茶點,自己Prepare,反而教小朋友這些父母準備的愛心茶點呀!哈哈!

Dinnerware 係茶點杯碟, 毛巾盒。 私校間間收費其實差唔多㗎, sn唔係特別多。 至於校服, 我覺得係sn 規校細, 街外校服商唔會抄款去賣, 其他我見規模較大的私幼, 有啲校服商自己抄款賣, 係平過學校賣, 但無論質料及logo字體都有差異, 質素唔及學校買㗎.

再講茶點, sn年的茶點今年大改革,超多元化及健康, 好有heart 做,  比起一般學校食餅干麵包真係無得比。 你見到個list 都會讚㗎, 因自己無可能帶到!

還有好多人放棄學位,你見好多全新校服書包等都會平讓, 慳錢又環保!

讀得私校預左架啦, 嫌貴讀番d 有學卷既幼稚園!

回覆:joevylam 的帖子

講得啱,原先L2下學期無join。見學校好多轉變,加入左green monday校園茶點計劃之後,有埋個list俾我地參考,d茶點比以前健康左好多。所以黎緊U3我join返茶點,唔洗口口諗帶乜好頭痕。

回覆 CBabeY 的帖子

回覆:CBabeY 的帖子

九龍塘某學校食足一年手指餅, 而家有list 選擇咪好囉, 起碼知小朋友食過乜丫

引用:snack半年要$1920,要開学主動问班主班才知

原帖由 maniris 於 14-06-25 發表
snack半年要$1920,要開学主動问班主班才知茶点内容,差不多$18—餐,貴過小兒讀小學午歺,,當然 ...
DVD, e book 可以唔買, 自行扣除費用就ok
茶點可以自備唔join

回覆:littlelittleb 的帖子

e-book($360),學校接線生話有d功課要在此做,所以唔建議唔join咼!

引用:e-book($360),學校接線生話有d功課要在此

原帖由 maniris 於 14-06-29 發表
e-book($360),學校接線生話有d功課要在此做,所以唔建議唔join咼!
我冇買