用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文成績
樓主: foresight
go

中文成績   [複製鏈接]

回覆:中文成績

回覆 shannon_fky4186 的帖子

當然不能單靠字數多便取好成績, 但一般字數只有650的, 很難有Level 3 以上了.

香香 發表於 14-7-30 12:50
我自己打開一看並不吸引. 我小朋友好少看武俠片. 所以好似唔吸引到佢看.

我就放下左本書了.
我的經驗, 唔好由第一回開始睇...我自己係中二開始睇金庸, 見到四大冊太多, 直接睇第四冊, 點知睇左一回左右, 就好想知返前面的故事, 就由返第一冊開始了! 果陣係睇神鵰俠侶, 睇完先知前面有射鵰, 跟住又睇...從此跌入深坑了!

joyjoyparent 發表於 14-7-11 23:52

你可以投訴考評局, 但現實是有些科目是越多字, 越詳盡, 越高分.

閱讀理解係操技巧,
作文唔係鬥多字
有論點+論據+論證 基本上搞掂
作文而家先黎睇書太遲啦,又唔係作小說~學多D詞語+睇明D用左唔同寫作技巧既文章+睇多D新聞(論說文可草論據)
仲好啦

平時諗野有POINT,草多論據,分析下~其實好難會作唔夠字數

我覺得成績邊緣有時要睇彩數,太短時間好難提升,做卷時要睇清楚題目,尤其作文唔好離題!

文憑考試最可能還系議論文。議論文還是要請專業嘅老師稍作補習。如,怎樣運用素材作為論據?有沒有什麼技巧和禁忌?哋學校系不會講嘅,完全憑自己都好難。

小說等書籍通常屬於記述文,用做素材勉強可以,靠小說來學習議論文恐怕唔得。

引用:人人都有不同興趣。我不是說其他作者不好,

原帖由 torunpoland 於 14-07-31 發表
人人都有不同興趣。我不是說其他作者不好,我讀書時甚愛讀亦舒,但說到提升中文技巧,金庸是值得推介的工具 ...
何紫是囝囝讀小學時,中文老師極力推薦的作者,真的要多謝這位中文老師,囝囝讀小學時已看畢何紫的小說,妹妹也跟著看,他兩已有閱讀的習慣。

引用:可能我女早熟,我不記得小五定小六,我已經

原帖由 CrabPincers 於 14-08-02 發表
可能我女早熟,我不記得小五定小六,我已經在圖書館借瓊瑤的小說比佢看,有朋友話過我好甘早比佢看愛情小說 ...
讀書時代,我最愛瓊瑤的小說,第1部是窗外,我最喜歡的,就是每一章節前的詩詞,就是這些詩詞,令我翻查是那一位詩人所寫,因此會買唐詩,宋詞慢慢回家讀,所以文學跟底更見鞏固。

回覆:MariaTsui 的帖子

小妺文學根底都不失禮。

引用:Quote:原帖由+foresight+於+14-06-24+發表

原帖由 88muimui 於 14-08-09 發表
有用, 不過要認真, 我女去年考 dse 的, 佢中文一向不好,在校內係14x 人 考 11x - 12x,  中五去補最出名 ...
我仔S5,都剛剛轉左天王,佢一向中文頗弱,其他科佢預計DSE有4以上,唯獨怕衰中文入唔倒大學,希望真係幫倒佢啦

guangduanhk 發表於 15-1-23 17:35
小說等書籍通常屬於記述文,用做素材勉強可以,靠小說來學習議論文恐怕唔得。 ...
strongly agree with you
Happy Together

多言多敗

最重要多看課外書,不二之法!

like_travel    發表於 15-2-17 07:28
joyjoyparent    發表於 15-2-16 21:44

我女P6, 老師建議她多讀散文, 多運用成語.

請問是否650字的白話文作文真的可以取5星星? 可否告知是否有實例?

joyjoyparent 發表於 15-2-15 23:29

請問是否650字的白話文作文真的可以取5星星? 可否告知是否有實例?

上考評局網頁,可找到過去三年,考獲中作5以上的作文實例

回覆 MC1128 的帖子

多謝資訊. 我真的上去看了五級的考生表現. 的確沒有考生可以只用兩頁紙(即八百字)便有五級!
當然字數多不等於好, 但在今天的DSE, 只做到650字是不可能有5級的.

MariaTsui 發表於 15-2-1 17:22
讀書時代,我最愛瓊瑤的小說,第1部是窗外,我最喜歡的,就是每一章節前的詩詞,就是這些詩詞,令我翻查是 ...
我也喜歡看瓊瑤的小說,第一本看的是煙雨濛濛,   同時也金庸的神鵰俠侶
‹ 上一主題|下一主題