用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文成績
樓主: foresight
go

中文成績  

88muimui 發表於 14-8-9 20:36
有用, 不過要認真, 我女去年考 dse 的, 佢中文一向不好,在校內係14x 人 考 11x - 12x,  中五去補最出名 ...
考評局最針對補習天王,唔會俾佢貼中題目,今年我學生出去考口試勁好笑,佢話全組四人談話切入角度,用字一模一樣,一睇就知係補同一個人(我位學生無補過習,旁觀者清,最後佢考到5)。

但其實唔需要貼題目,中文有思考能力就一理通百理明,個位天王本身水平相當不俗,但很多學生水平參差,不懂理解教學內容,不懂學習他的思考方法,結果只學其糟粕。建議聰明但學校唔教方法的學生跟他補習。

王家爸爸    發表於 14-12-18 16:59
熙媽媽    發表於 14-8-10 07:41

回覆 anna525 的帖子

不過,全港最有料的補習天王,的確是他,你看看他的學歷就知。只是讀MPHIL的人思考能力好強,如果學生係天資有限,基本上係聽得明做唔到。

根據我某位補過的學生所講,今年考DSE完後好多考生在群組埋怨他「累死學生」,我覺得唔公道,因為我睇過佢派的筆記,係得架,不過唔好預佢貼題中,要學佢方法。

熙媽媽  可惜學生想要「捷徑」,唔你「方   發表於 14-8-10 07:57
熙媽媽    發表於 14-8-10 07:42

引用:Quote:88muimui+發表於+14-8-9+20:36+有用

原帖由 anna525 於 14-08-09 發表
考評局最針對補習天王,唔會俾佢貼中題目,今年我學生出去考口試勁好笑,佢話全組四人談話切入角度,用字一 ...
我唔係好知佢點教, 只是見我女& 同學都好崇拜佢,每堂都好緊張去上, 我估佢係教到技巧, 又見上完佢堂阿女的確有進步, 我估佢一定係教到一啲學校教唔到嘅野, 當然又要睇學生吸收能力

引用:回覆+88muimui+的帖子 中文補習導師邊個好

原帖由 Elinor 於 14-08-09 發表
回覆 88muimui 的帖子

中文補習導師邊個好?
姓林的

anna525 發表於 14-8-9 23:21
考評局最針對補習天王,唔會俾佢貼中題目,今年我學生出去考口試勁好笑,佢話全組四人談話切入角度,用字一 ...

係呀!

框架可以幫人思考,但有框架,無內容,或內容與首輪發言嘅框架無關,真係徒具虛形,好肉酸。
好可惜,好多學生以為人地無,自己有個框架就好滿足,以為自己已經叻過人,咁無知,咁自我陶醉,以為自己掂啦,咁就死啦!

有人囫圇吞棗,係唔係都背下範文,覺得用字好靚,唔理咩題目都要背幾句,又係另一個死因。

所以真係有一定基礎嘅學生去補可以錦上添花;
能力一般,去黎增益唔多,某程度浪費時間;
以為補左係靈丹妙藥,上堂偶像崇拜,攞住一大堆補習社筆記就感覺良好,番屋企之後又將筆記束之高閣,每次用某D詞句都要死搵一餐,個D知識永遠係人地嘅知識,但學生就誤會左自己好掂,咁就死啦!
尤有甚者,羊群心理,唔去唔安樂。其實自己時間已經唔夠,仲要做學校功課,又要兼顧補習社功課,好吃力。

王家爸爸  有框架,無內容  發表於 14-12-18 16:59

anna525 發表於 14-8-9 23:30
回覆 anna525 的帖子

因為我睇過佢派的筆記,係得架,不過唔好預佢貼題中,要學佢方法。 ...
可惜學生想要「捷徑」,唔係「方法」。   

88muimui 發表於 14-8-10 00:10
我唔係好知佢點教, 只是見我女& 同學都好崇拜佢,每堂都好緊張去上, 我估佢係教到技巧, 又見上完佢堂阿 ...
你囡囡應該資質唔錯,理解力強,小學睇書唔少,有一定底子,中學有D貪玩,疏於學科,所以發力時仲有斤兩。

好多學生好迷YYLAM,不過佢真係型過另外兩個天王嘛。我更聽過有學生為見真人,伏係電腦旁等一到時間要BOOK位,有學生落堂時要同佢影過相先得……所以抱咩心態上堂都好緊要。

回覆 熙媽媽 的帖子

中五的第一次測驗成績出咗,50分合格,中文科全級竟然有超過一大半人不合格。

小兒今年考DSE, 除中文.通識其他都有補習, 我都好擔心佢中文成績,叫佢補吓學吓技巧, 佢覺唔需要, 話早年狂睇金庸小說, 成績進步不少, 話自己有Level 4, 仲分分鐘有Level 5, 聽完我仲驚.
其實而家先去補吓雞精班有冇幫助呢?
HIMAMA

HIMAMA 發表於 14-11-7 11:27
小兒今年考DSE, 除中文.通識其他都有補習, 我都好擔心佢中文成績,叫佢補吓學吓技巧, 佢覺唔需要, 話早年狂 ...

唔使擔心喎,"佢覺唔需要"即係有信心啦,中文係要"浸"急都冇用,大個仔冇得廹.我個仔睇過"Y-Lam"啲教材,佢考完DSE後,認為會對"綜合能力"這部份會有幫助.
加油!

HIMAMA 發表於 14-11-7 11:27
小兒今年考DSE, 除中文.通識其他都有補習, 我都好擔心佢中文成績,叫佢補吓學吓技巧, 佢覺唔需要, 話早年狂 ...
中五的第一次考試,正確來講,中文科全級是才約25%嘅人合格,而我仔是在這25%人裡面,雖是剛合格,但我覺得已經算進步,因中五深咗,而他9月份開始補YX Lam,應該有幫助的。

引用:Quote:原帖由+foresight+於+14-06-24+發表

回覆:CrabPincers 的帖子

其实實都唔一定要睇金庸,我囡中四去咗加拿大讀書,自修IGCSE 中文 first language 取A, 加拿大中考中文92 分,現於中大讀法律,副俢翻譯,平時鐘意睇白先勇,張愛玲,最近鐘意睇日本翻譯推理小說

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

IloveJJ 發表於 14-11-8 10:11
咦?我都路過,我都係喜歡睇書,而會考都輕鬆取B喎!我仲係理科生,而反而中文成績最好。甚至出來工作,考銀 ...
係, 一定係老師問題, 無教技巧。我中五時都係B, 但中六老師教技巧好叻, 中六就已經A了。

我囡囡都係, 睇好多書, 但作文老師評語 "結構混亂", 所以, 得閒又要同佢指點迷津了。

王家爸爸    發表於 14-12-18 17:01

甚麼都看啦, 孩子喜歡看甚麼健康的, 都看, 不一定限於某作家...

魯迅是偉大的, 小學生未必明得透. 不過都是那句, 沒所謂啦!

每天看一編文言文。另外看報看書。

torunpoland 發表於 14-12-18 18:07
甚麼都看啦, 孩子喜歡看甚麼健康的, 都看, 不一定限於某作家...

魯迅是偉大的, 小學生未必明得透. 不過都 ...
我小學時鐘意阿濃、何紫, 大小小鐘意朱自清、徐志摩、李白, 高中時勁鐘意杏林子、三毛、福爾摩斯.....我都係鐘意一啲唔駛太用腦袋的, 好似魯迅, 太沉重了。

torunpoland 發表於 14-7-29 10:48
金庸作為由文學作品, 地位之高, 已經不用懷疑. (當然仍有許多爭論空間, 但這是學術問題)

但是, 對於提升孩小的中文水平, 確是毫無疑問. 第一, 金庸小說行文流暢, 單是這一點, 已夠回本. 一句句通順的句子, 連起來, 就是通順的段落. 現在, 你打開許多本地報章, 我敢說除了大公文匯, 已經沒幾句是通暢的句子. 多看本地報紙之效, 不比從前.

第二, 描寫細緻. 有了通順的句子, 內容呢? 小說說的是佈局架構, 學生考試未必用得這一高招, 便學查生描寫風景, 人物的心理, 這裡又有好多彈藥, 儲起平日作文用.

第三, 用詞精準而多變, 這點都不用解釋啦, 同一心情, 查生總有三四個詞語形容. 平日儲起又夠用.

額外的好處也不用多說, 對中國文化的認識.... 以上說的比較功利, 但即使如此, 都是好處, 初中就可以開始. 要是有興趣, 高小也可以, 但不用急於高小快人一步, 小五至中二轉變很大, 說不定孩子到中一就產生莫大興趣.
唔好意思, 講聲您知, 我係 "高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?"討論帖引用您寶貴見解: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2955653&page=3#pid40165896