用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區
樓主: Peony爸爸
go

62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區  

回覆 Peony爸爸 的帖子

冇唸過咁灰所以冇報直資,點會唸到派18志願

Yee2626yee 發表於 14-6-25 23:04

而家叩得番間好少少咁就好喇

Yee2626yee 發表於 14-6-25 23:04

甘我想問... 你頭3點排先?? 有無諗過會否太進取??
老實講咩浸聯、荃官、海官我絕對5會諗。自問成世人無咩LUCK,5想搏。我情願中2線 (如柴天、荃天) 都5想叩門。

回覆 Yee2626yee 的帖子

各位我是呢一年派位的媽媽,經歷了三多星期的折磨現才有時間看你們的發表,我首先說了我的苦况
填表荃灣區網有29所填我1-29照排曬
結果派到18志願😞青衣仁x趙x,即時跌落地獄
隨即展開叩門大行動,叩了9間、8間可面試
面了6間後,荃灣區也有多人想入(我排第7志願)的收了呀仔(個人即時定晒)
到了第二日第一志願叫仔2nd in,我也去in埋
(要2號先知結果)
好似坐過山車咁,落地獄再上天堂有好強的署光

~~~ 我填了13間, 其實2之後個d已經沒意思 !

想問問大家
荃天好的, 定係柴天好的?

luckyho 發表於 14-6-26 11:14
想問問大家

我覺得都差不多! 聽講兩間都好谷!
可能其實係石圍角好
(因為有我呢啲咁有質素的人入咗去)

luckyho  其實往後幾年三寶未必真係差成咁架喇, 因為荃灣區學位唔夠,多左的有質樓學生入去讀。所以入左架朋友灰完一輪後, 唯有積極面對.  發表於 14-6-26 11:29

ngpun 發表於 14-6-26 11:24
我覺得都差不多! 聽講兩間都好谷!
可能其實係石圍角好
(因為有我呢啲咁有質素的人入咗去) :winne ...
荃天我未了解。
但柴天應該5谷WOR! 果日校長話一年兩測兩考, 2測5計分,又無分精英班。成績好同壞既學生會打亂哂黎編班。聽落5似會谷果隻LOR!

回覆 siukwan512 的帖子

1)荃官2)浸
3)恩

我之前也是你咁唸,但身邊和親人也說大抽獎做咩唔博,當然要看小朋友資質啦,而最重要經過以下事

我有一個大女上年升中,又是輸運派到band2尾中中的中學,我們又叩門大作戰,結果女憑實力揮低成200人,入了band2頭有2班精英,女入了可以有英中的教學(我女是讀𣎴出名的小學,應是憑成績表,6年級呈分果次全級考50幾,下學期進步很多全級20幾)叩門因只收13人,後來我發現差不多10人是荃官生,所以深深體會岀名的小學有著數

所以升小就要唸埋升中,女的年代同現在世代比較已轉變很多
好彩仔仔叩門好好,所以也是經驗之談

另有朋友搵咗直資收喇,再去叩仁立,前幾天也收到好消息收咗佢仔
所以你們最好用呢個方法

𣎴是少少是一天一地兩間官其一己收咗,另一等呢日電話,感恩

回覆 Yee2626yee 的帖子

嗯,明你諗咩。但我要搏都只會搏第一志願,第二點都係安全網LOR! 我個人100%無叩門既打算,入到第2都心滿意足。
浸聯、思源ED放第1入到既機會都係一半一半,更遑論2,3?

我無打算考直資同私小,就算考都係玩票性質。考到我諗我老公都極力反對出市區(直資私小大部分都係九龍)讀書,所以大抽獎絕對係生死存亡之戰。

Peony爸爸  好破斧沈舟FEEL  發表於 14-6-26 12:11

引用:Quote:ngpun+發表於+14-6-26+11:24+我覺得

原帖由 siukwan512 於 14-06-26 發表
荃天我未了解。但柴天應該5谷WOR! 果日校長話一年兩測兩考, 2測5計分,又無分精英班。成績好同壞既學生會打 ...
荃天我見d人話唔谷,佢都係冇精英班,係混合編班㗎!

其實荃天都幾少人提,我上EK search都唔多info

回覆 siukwan512 的帖子

THAT'S WHY 我傾向保守

siukwan512 發表於 14-6-26 11:39
荃天我未了解。但柴天應該5谷WOR! 果日校長話一年兩測兩考, 2測5計分,又無分精英班。成績好同壞既學生會打 ...

其實我只係聽去年有個叩到門的家長講, 當時是開學無耐, 佢話幾谷同多功課囉, 實情係點, 其實我唔清楚架!因為人人對多功課定位都唔同.

同埋都只是一位家長的意見.

引用:想問問大家荃天好的,+定係柴天好的?

原帖由 luckyho 於 14-06-26 發表
想問問大家
2間都唔谷,2間差不多

引用:+本帖最後由+ngpun+於+14-6-26+12:24+編輯+

原帖由 ngpun 於 14-06-26 發表
哈!我9月就知,到時講俾大家聽

我有朋友兩個仔讀緊,佢又冇講谷唔谷,但話老師好關心學生囉

竹兒 發表於 14-6-26 14:08
哈!我9月就知,到時講俾大家聽

我有朋友兩個仔讀緊,佢又冇講谷唔谷,但話老師好關心學生囉
你係柴天? 定荃天呀??

想問如果無排位未必係111,是否都可以去任何一間心儀的小學叩門

kencatherine 發表於 14-6-26 16:48
想問如果無排位未必係111,是否都可以去任何一間心儀的小學叩門

係, 不過要睇下你心儀果間有冇講明要111先有機會IN

咁一開始是否就可以去心儀既小學叩門,假設想讀浸聯,若收,就不必大抽獎,還是只可以揀私校in?小學是否只分私校,直資呢?直資是否都是私校既一種,我仲未分清呢一點!請指教!

kencatherine 發表於 14-6-26 17:12
咁一開始是否就可以去心儀既小學叩門,假設想讀浸聯,若收,就不必大抽獎,還是只可以揀私校in?小學是否只分私 ...

津校叩門在大抽獎後。