用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區
樓主: Peony爸爸
go

62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區  

回覆 開心小花 的帖子

我都好認同你對石鐘山的見解,因為歷史悠久的小學,好似海官,荃官,伍小,思源,荃基,馬基等,舊生父母真的多不勝數,如果佢地加埋宗教分的話,25分都有大把人啦。今年超收大熱當然是馬基啦,好似係10個。

咁有無人思源20分入唔到??

shinylam 發表於 14-11-26 10:53
回覆 開心小花 的帖子

我都好認同你對石鐘山的見解,因為歷史悠久的小學,好似海官,荃官,伍小,思源,荃 ...

何小歷史最悠久!

Maybe most first tier graduates had died!

回覆:62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區

第二放柴天都好危!點算?

hopeful123 發表於 14-11-26 11:50
放左自行結果之後, 我又唔係咁睇喎 ! 
自行之後感覺今年應該比上年一片光明。。
上年柴天第二的都大部份人中,今年不是更光明 ???!!!!  

引用:第二放柴天都好危!點算? +

原帖由 hopeful123 於 14-11-26 發表
今年柴天自行有好多都入吾到,所以放第二真係危

回覆:62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區

統一派位既表格大概幾時收到呢?

暈暈地 發表於 14-11-26 12:45
今年柴天自行有好多都入吾到,所以放第二真係危
咁可能重好 !!!!去盡D,唔埋中機會有多大,反正係咪都C,放自己最心儀小學

How is the waiting game everyone?  It's a long wait until June!

回覆 siukwan512 的帖子

唔好意思,這麼遲才覆你.我們住愉城, 小朋友自行抽中入深天.
你小朋友會讀那一間 ?

嘩, 今年石鐘山升中派位結果有50%派到英文中學,
好勁呀!! 反而我想知道兩間宝血會就會未出派位結果.

引用:嘩,+今年石鐘山升中派位結果有50%派到英文

原帖由 adamtam 於 15-08-04 發表
嘩, 今年石鐘山升中派位結果有50%派到英文中學,
好勁呀!! 反而我想知道兩間宝血會就會未出派位結果.
...
校網寫約五成,即係唔夠五成,而且又唔敢比個breakdown人睇,好極有限

subb    發表於 15-8-5 11:32

中華基督教會基慧小學(馬灣)
13-15年度中學派位結果
獲派首三志願達 獲派首三志願達 97%
獲派 以英語為主要授課言的中學達 61%

但實際是
英中  (包括B1-2直資, B1官津)61%
B1官津英中       46%
B1直資               8%
B2-B2 直資英中 7%

如果無詳述派中學資料, 可信率打個7折啦 !

我咁睇:46-54%我都當約50%,石小未必一定少過50%,如果有入讀人數當然最好,因為同樣band 1,但10個入荃官1個入王少清 vs 1個入荃官10個入王少清其實差很遠。

引用:我咁睇:46-54%我都當約50%,石小未必一定

原帖由 絡絡 於 15-08-05 發表
我咁睇:46-54%我都當約50%,石小未必一定少過50%,如果有入讀人數當然最好,因為同樣band 1,但10個入荃官1 ...
如果間小學10個入荃官中,一個入王少清。 我係校長一定show出來比大家睇

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:我咁睇:46-54%我都當約50%,石小未必一定

原帖由 絡絡 於 15-08-05 發表
我咁睇:46-54%我都當約50%,石小未必一定少過50%,如果有入讀人數當然最好,因為同樣band 1,但10個入荃官1 ...
如果條數大過50%,你係校長都寫超過50%,一定係4X%先會寫約50%啦

peggy    發表於 15-8-6 16:24

請問荃灣區的中學排位是怎樣的?

引用:請問荃灣區的中學排位是怎樣的?

原帖由 wai_chai_2000 於 15-08-06 發表
請問荃灣區的中學排位是怎樣的?
四間band 1中

荃官(b1a) 可風(b1b) 何傳耀(b1b) 王少清(b1c)

廖寶珊(b2a) 李城璧(b2a)

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

Thanks you!! 林護是否唔同區及是B1幾呀!

醒目開學勳章

wai_chai_2000 發表於 15-8-6 11:30
回覆 gracelam 的帖子

Thanks you!! 林護是否唔同區及是B1幾呀!
林謢(B1A)是葵青區