用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網填表策略分享
go

48網填表策略分享   [複製鏈接]

1)平兆、德兆、藍循、聖馬太、油基顯、油基法
區內大熱,放乙二或以下一定不會中,如乙一至乙五均填為以上大熱,「中到乙一當然好,否則就等食三寶」。乙一㨂得大熱,乙二、三最好放得保險D。

2)聖愛德華、觀官(秀明道)
都好熱,有傳都喺非乙一唔會中。

3)聖安當、聖約翰天主教、基顯、基法
乙二都應該仲有機會,可作為保險線

4)秀明、陳呂
乙五、六都仲得

5)其餘的基本上點排都得,一般都會放三寶(雲泉、樂善堂、閩僑)最尾。

6)如果無跨區心水,甲一可以同乙一一樣。

7)甲二、三可以作為叩門誠意,基本上唔會中,除非你放間三線上去!

8)記得唔好甲一、二、三同乙一、二、三完全一樣,咁填超錯!因為如果係大熱,放乙二、三等如自殺,如果係二線,放甲二、三好大機會中,咁你就無咗中乙一嘅機會嘞!

9)有人會咁諗,博盡佢,六間大熱順序排,以表誠意,預咗叩門,但要知叩門真係要講天時地利人和,要好好裝備小朋友學術,又要有靚靚內容嘅portfolio ,臨場表現又要keep得好,因為你唔知學校開邊樣,有D要你三條一、有D重點睇portfolio ,來自邊間名幼,有乜特異功能、有D同你做筆試⋯⋯

10)有一種現象,抽到乙二都叩門。
越來越多人用的保險策略,首選心儀,為免中三線或三寶,次選已經喺二線保險線學校,好彩就抽中乙一,唔好彩都唔洗慌失失叩十幾廿間門,最多針對一線果幾間叩,因有二缐backup,叩門個心都定D。

11)選校唔係大熱就一定好,最緊要睇適唔適合自己小朋友,可以考慮多D唔同角度,如小朋友定唔定,谷唔谷得,學校近唔近,家長有無時間跟功課⋯⋯等。

46    0    0    0

回覆 2boba 的帖子

今年我女同學仔,放陳呂乙四都入唔到,所以明年大家要留意下

如果咁講,愛德華應該乙2入唔到,我上上年佢填佢甲2(我就係甲123同乙123填埋1樣)甲三我填秀明道官中,最後派乙12

引用:回覆+2boba+的帖子 今年我女同學仔,放陳

原帖由 aa219104 於 14-06-23 發表
回覆 2boba 的帖子

今年我女同學仔,放陳呂乙四都入唔到,所以明年大家要留意下
吓!陳呂乙四都入唔到!

引用:如果咁講,愛德華應該乙2入唔到,我上上年

原帖由 小兔~阿比 於 14-06-23 發表
如果咁講,愛德華應該乙2入唔到,我上上年佢填佢甲2(我就係甲123同乙123填埋1樣)甲三我填秀明道官中,最後 ...
今年有人講過聖愛德華乙二入唔到,不過有沒有人乙一入唔到就唔知!

琴日去圖書館遇左一個媽媽,話個女乙一報左圣愛德華都入唔到。。。

前2年, 陳呂排第4都好多人入到...

你逗你乐 發表於 14-6-23 10:42
琴日去圖書館遇左一個媽媽,話個女乙一報左圣愛德華都入唔到。。。
咁利害

回覆:48網填表策略分享

其實好奇怪,論升中派位、成績同校風,聖安當都唔比聖愛德華差,但聖愛德華就熱好多,唔揀第一無機會,聖安當就乙二都好大機會!

2boba 發表於 14-6-23 12:10
其實好奇怪,論升中派位、成績同校風,聖安當都唔比聖愛德華差,但聖愛德華就熱好多,唔揀第一無機會,聖安 ...
會唔會因為中學係女校+BAND2?

yee828  我六年前選校,當時都是聖愛德華比聖安當好的了,而且聖安當中學係同小學無聯系的,還有中學只屬BAND 2中至尾的學校  發表於 14-6-25 15:46

地區都係1問題拉,藍田得4間小學,藍田人又多到成個山頭,想輕鬆啲都係揀愛德華

睇番舊貼,原來都好多人乙三、四揀陳呂!

今年   甲一:德兆,甲二:官小(秀明)
           乙一:德兆,乙二:官小(秀明),乙三:陳吕
最後係派了陳呂 ,好彩!

醒目開學勳章

今年秀官好似好難入咁

回覆 OnDIETMaMi_48KG 的帖子

如你真的心儀佢,最好放甲1,乙1就無死!

醒目開學勳章

引用:回覆+OnDIETMaMi_48KG+的帖子 如你真的心

原帖由 320BeBe 於 14-06-23 發表

如你真的心儀佢,最好放甲1,乙1就無死!
我心幾心儀呢間, 自行得15分要入係咪好難?

難D囉!多數都要大抽獎了!因為下年仲難!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+320BeBe+於+14-6-23+16:13+編

原帖由 320BeBe 於 14-06-23 發表

唉…苦惱, 大抽獎都好睇彩數

為左08年開始小朋友就多左,我女同學的家姐03年好易就入左平兆。

你逗你乐 發表於 14-6-23 10:42

聖愛德華都要放乙一兼重要抽?!真係無言。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題