用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想起小時侯...
樓主: littlebRenee
go

想起小時侯... [複製鏈接]

Ryan_baba  好盡責的父母! like  發表於 23 秒前

因為阿媽好想讀書但無機會, 所以好想啲仔女讀多啲書, 係啲衰女唔生性, 唔聽阿媽講啫。

回覆:想起小時侯...

記得我考了三間小學, 全都要筆試, 都幾頁纸架!

小時SRL幼稚園只有高低班,阿媽話要先去九龍塘幼稚園讀一年幼兒班(即KTS嘅幼稚園,唔知仲喺唔喺度)先夠料考入SRL,跟住上小學、中學。所以我阿媽有做嘢㗎,仲係有半龍嘅意識

我其實都係想講下以前我地小時候既世界簡單好多, 冇咁大競爭. 相對見到而家D小朋友(同家長)咁大壓力, 真係好辛苦

引用:因為小女9月升K3,+要為佢選校,+從上年8/9月

回覆 littlebRenee 的帖子

香港教育根本無變到,變的是個別家長。現時很多家長,都是自行選附近小學,有書讀就算架!要選名校,讀雞精、面試班,政府無甘要求架!上教育局網頁,有無教你小一選校前,要讀D也課程,學D也體藝呢?全部都是個別家長自已選的路。自已選得這條路,無理由唔知條路要點行啦!唔好醜化個派位制度,然後以受害人身份自居至得架!

Cello093    發表於 14-6-26 12:16

littlebRenee 發表於 14-6-20 18:48
我都覺得係,驚過以前自己會考!驚萬一有d咩錯失就影響個女以後條路

...
影響到到個囡....真係內疚一世!!

little_yolky 發表於 14-6-24 16:20
係, 以前家長好聽老師講, 好似我大家姐, 當年(佢依家都50幾了)係考升中試, 佢考到瑪利諾同協恩, 小學老師話 ...
我都家境唔好..我媽咪獨力揾錢湊大我同細佬....細個O個瑪利諾都幾勢利嫁...

程序相當簡單...E家邊有以前咁...
一陣又profoilo....又叩門....又興趣班...我以前既興趣班真係興趣....

無辦法,時代變左,每樣野嘅要求都高左喇

引用:回覆+littlebRenee+的帖子 香港教育根本無

原帖由 5tgb 於 14-06-25 發表
回覆 littlebRenee 的帖子

香港教育根本無變到,變的是個別家長。現時很多家長,都是自行選附近小學,有書 ...
派位制度又真係同我細過的時候,就近入學。
阿媽話派到邊間就讀邊間囉。
現在D父母不滿意被派三四寶,以前D父母則冇所謂。

little_yolky  以前派得唔好, 阿爸都會唔開心的, 不過以前唔興叩門而已。  發表於 14-6-26 10:34

回覆:xoshan1025 的帖子

我是70 年代的人,父母都是從內地偷渡來港生活。他們讀書少,祗能靠勞力糊囗。姐姐原是讀區内有名小學,後因程度追不上而轉校。為方便照顧,我們三兄妹也陸逐跟隨入校。 當年小學位處徙置區,個個同學仔都無皇管自由發展,掛住耍樂,唔會温書做功課。 我细個科科滿江紅,突然到小五叮一聲明白讀書緊要先開始學温習。到後來出國讀書遇到讀同系的香港人全是名校生,底子好,英文又talk 得,幾悔恨自己細個唔珍惜讀書機會,搞到追英文追到CC 吓

NT-1 發表於 14-6-25 19:59
我是70 年代的人,父母都是從內地偷渡來港生活。他們讀書少,祗能靠勞力糊囗。姐姐原是讀區内有名小學,後 ...
你紅個考試滿江紅, 阿媽無同你唱《滿江紅》嗎:怒髮衝冠憑欄處。。。。。大家姐話, 有一次唔知默書定測驗唔合格, 俾阿爸一巴掌打到飛咗出門口。

little_yolky 發表於 14-6-24 16:20
......好似我大家姐, 當年(佢依家都50幾了)係考升中試, 佢考到瑪利諾同協恩 ...

當年升中試考到好成績都只派一間學校俾你,點會有瑪利諾同協恩都考到?

係咪填第一志願時抉擇咋?

little_yolky  可能係吧, 家姐大我十幾年, 我當時得幾歲大, 爸爸咁講, 我咪咁聽囉。不過協恩都好好。  發表於 14-6-26 13:16
‹ 上一主題|下一主題