用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想起小時侯...
go

想起小時侯...

因為小女9月升K3, 要為佢選校, 從上年8/9月開始就不斷上黎EK爬下文, 留意下有咩學校岩亞女....一邊睇, 一邊就好擔心, E區又話地獄, 個區又話派到第2/3都要去扣...但其實最大既感覺係心痛 --點解HK既教育會變成咁?? 要一個得4/5歲既人仔學咁多野, 要成寸厚證書同獎狀, 父母又咁大壓力??四圍去扣, 不停去搵資料, 仲好似做到四圍去求人咁...

想起小時侯...都因為要搬屋, 亞媽同我考插班, 所謂"考"都只係去間唔太遠, 校風OK啦 (亞媽當時梗係冇做咩資料搜集呀咁...), 入去學務處攞張FORM, 填完交埋D上年成績, 係咁易比個主任望兩野, 問下你平時點做功課呀, 邊個教你呀咁, 邊洗而家架咁者, 又要考哩考路, 好似個樣生得平庸D都冇機會咁......
真係個世界進步左吖?? 定係要求高左?? 唔係好耐之前既事者 (我自己覺得啦...)?? 點解我地既教育真係變左咁多?? 要D咁細既小朋友咁辛苦?

我又咁睇..

係現今父母緊張咗,同埋對未來感覺灰暗,覺得讀書唔成就毫無保障。

社會越功利,哩種情況越變嚴重。

我係70年代生,當年入小一,屋企附近果間非名校,都要考入學試的,係考卷ga。不過父母就吾係咁緊張啫。

想當年做細仔既我,屋企附近既學校又係全部唔收,所以小一都要搭校車,到小二先插入最近屋企果間。

當年學校收生準則可能同現今差無幾,只係父母無咁緊張

資訊發達左咁多, 已經唔可以直接比較.

Taloon 發表於 14-6-20 14:48
想當年做細仔既我,屋企附近既學校又係全部唔收,所以小一都要搭校車,到小二先插入最近屋企果間。

當年學 ...
我就慘, 因為4歲搬咗屋, 咁家姐讀緊間學校好(即依家41網), 我就無端端要跨區坐校車返學。

唉..總之而家做家長就辛苦啦...大家努力!

引用:因為小女9月升K3,+要為佢選校,+從上年8/9月

原帖由 littlebRenee 於 14-06-20 發表
因為小女9月升K3, 要為佢選校, 從上年8/9月開始就不斷上黎EK爬下文, 留意下有咩學校岩亞女....一邊睇, 一邊 ...
我又咁睇,都是internet惹的禍,舊時我住沙田,我阿媽連沙田有幾間小學都未知,而家有internet,全港大部分小學嘅升中率,多少功課,多少課外活動,面試考乜我都查到,家長有乜辦法唔爭?但internet有利有弊,時代變咗都冇辦法

同埋社會富裕咗,個個都願意投放資源培養下一代,出名的學校多人報咗好多。

回覆 littlebRenee 的帖子

個陣時,父母的學歷水平不高,對於子女學校的要求亦不高,但求有書讀就得。

回覆:想起小時侯...

因為現在E生、律c,如果冇父母$上的幫助都買唔起樓!

資訊發達咗,好多資料好容易喺Internet、討論區得到。知多D,驚多D。所以現今嘅家長會比以前嘅家長緊張。

me too...我細個真係好求期...我媽媽唔識字....幼稚園老師話邊間適合...幾好校風好又近屋企....入到就讀囉...之後小學老師話邊間適合....又入囉!小學同中學都係第一志願...!成績唔係叻....但唔會學壞!唉....E家....真係為小朋友緊張...同擔心...仲辛苦過自己返學...

乜而家個個爭報幼稚園爭入小學唔係因為贏在起跑線呢句宣傳語?

就好似而家乜都投訴既文化我覺得係因為劉德華句:今時今日咁既服務態度係唔得架

覺得一句宣傳語冇咁大影響力?以前打仗徵兵都係靠宣傳語要你去為國捐軀
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:xoshan1025 的帖子

我都覺得係,驚過以前自己會考!驚萬一有d咩錯失就影響個女以後條路

回覆:MASAYA 的帖子

又未至於咁跨掛?好多港媽都好理智,清楚自己要咩既

當年考小學有筆試。考聖心有一題問個波跌左入個坑用乜嘢執,我當時唔識揀左枝好長好長的鉗,出來問阿媽先知用水。你咪以為細路會不記得,我30年都仲記得小一入學試呀,童年陰影

xoshan1025 發表於 14-6-20 17:09
me too...我細個真係好求期...我媽媽唔識字....幼稚園老師話邊間適合...幾好校風好又近屋企....入到就讀囉. ...
係, 以前家長好聽老師講, 好似我大家姐, 當年(佢依家都50幾了)係考升中試, 佢考到瑪利諾同協恩, 小學老師話協恩女仔斯文啲, 我哋家境唔好, 唔好去讀瑪利諾, 小朋友心裡會唔舒服, 咁都得, 所以家姐就去咗協恩。

Ryan_baba 發表於 14-6-20 15:55
回覆 littlebRenee 的帖子

個陣時,父母的學歷水平不高,對於子女學校的要求亦不高,但求有書讀就得。 ...
都唔好講得阿爸阿媽咁求其。我哋以前係問下啲有細路讀緊既鄰居邊間好, 話果間夠嚴, 細路唔會學壞先去讀的, 阿爸阿媽仲拍住拖睇人哋放學求證啲細路係咪真係乖架。

Ryan_baba  好盡責的父母! like  發表於 14-6-24 16:25

當年選校最近果間,最多是同區學校排先後,入到邊間就讀邊間。如果你今天可以這樣,也會少好多麻煩,問題係大家都喜歡自尋煩惱