用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 取回小一註册證時間?
go

取回小一註册證時間?

叩門去了另一學校,校方話7月頭註冊,到時再通知我去取回註冊證,不要去拎住,不要說去了那一間

咁我打左去原校表示放棄,佢話要取回註冊證至會放出學位,未取仲係Hold緊位,😦點做好?

叩到果間確定收你,叫你7月頭註冊的話,你咪7月頭先去舊果間到拎回註冊証再去新果間囉

一拎一註好簡單

回覆:取回小一註册證時間?

打去佢話因攞左都唔收住

回覆 chunchunlee 的帖子

我唸佢係唔想HOLD住人地個位

俾我一定會七月頭先去拎返證~~
因為教育局指引 2/7 先可以公佈~~
你咁快去拎, 如果佢哋俾人 check 到違規, 可能到時唔會 confirm 你都未定 (唔知佢哋點知啦, 或者成批唔 confirm, 搵過另一批叩門嘅又未知)

所以為保險計, 都係 2/7收到確認先去原註冊學校拎好啲~~~

教育局指引 2/7? 但好多學校已收人.
在那裡看到. 謝謝.

我叩到嗰間話28/6就註冊喎,咁佢又唔驚咩?但我個心梗係想早啲註左冊先啦!

BSCYL  請看PM 短訊留言  發表於 14-6-20 13:19

lsy123 發表於 14-6-20 12:44
教育局指引 2/7? 但好多學校已收人.
在那裡看到. 謝謝.
我叩果間, 未 in 時已一人一紙仔, 寫住"按教育局的規定, 小一插班生取錄名單將於2/7/2014公佈....."

回覆 angelwing868 的帖子

me too! 最麻煩是原校要家長帶同小朋友一起參加〞小一新生會〝, 又唔講得,不知怎樣與學校解釋唔參加!

joejune 發表於 14-6-20 14:27
回覆 angelwing868 的帖子

me too! 最麻煩是原校要家長帶同小朋友一起參加〞小一新生會〝, 又唔講得,不知 ...
有D學校唔出席小一新生會當放棄學位,小心!

我打去問 EDB,職員說: 無規定7月2日,你隨時可向舊校攞返張證,去新校註冊。聽到一頭霧水!

回覆:newcomer550 的帖子

係吖,自己都叩門知辛苦,唔想其他家長等咁耐,不過叩果間又話到時先攞,其實書簿費都交埋,都無話唔收啦!

敢怪?!一般收左你係會催你去原校拿証註冊架窩!

回覆:angelwing868 的帖子

咁你打算幾時去取註冊証?

回覆:MaM 的帖子

原校話如果攞左就取消學位,到時拎都無所謂,我月尾至攞吧!我諗呢間學校是跟足教育局指引正式公佈至註冊

回覆:angelwing868 的帖子

可能係學校只可2/7註冊,只是有D早收註冊證

我叩到嗰間都係我7月2先返去原本嗰間攞番跟手就去新校注冊
直資就通知咗唔想hold人個位

回覆:cutekiddy 的帖子

我本來今天要去新生講座及交費,現在不去,下星期取回証……應該冇風險呵………扣門收我的……不會反口咖嘛……😓

Hehe各位家長,可能我唸多咗
我仔派到區外,每級得一班果D,school,叩了9間6間可面,當我聽到成功1線多人爭的school收亞仔,我即日已拿回註冊証
重記錄晒收亞仔school的來電時間,談話內容,老師全名,(怕電話大整估)(可能唸多咗)
在三星期面對一面天堂一面地獄,人都暈暈地