用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請去升中看帖: Band 1 小學的 Band 3成績學生 ...
go

請去升中看帖: Band 1 小學的 Band 3成績學生 [複製鏈接]

去睇下那些面對升中的家長分享,很有用!

尤其正在叩門的家長們,看完有多點了解小學遊戲規則,好有用!

有時未必入一線學校就係最好,入到去只係一個開始。而且亦唔係"成功左一半"!
之後仲有好多野要睇。

共勉之!

21    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請去升中看帖: Band 1 小學的 Band 3成績學生

岩岩睇完。對家長選校的確有d啟發

但要留意每間小學的程度有別,師資亦唔同,教出來的小朋友的確是有分別的。當然小朋友自己吸唔吸收是另一回事。

Kitty1230  Totally agree!!!  發表於 14-6-21 09:48

回覆:請去升中看帖: Band 1 小學的 Band 3成績學生

都要留意下自己小朋友的性格適不適合讀很谷的學校,家長有冇足夠的時間金錢支援仔女的學習,如無這些資源入到最top 的學校只有墊屍底,後著可以轉校轉區,可是仔女的自信心已受到打擊

剛睇完!  非常複雜!  

引用:剛睇完!++非常複雜!++

原帖由 Bengylum 於 14-06-19 發表
剛睇完!  非常複雜!
是啊,很複雜。
但看完更加令我了解到,就算入了band 1 學校都唔代表已贏了遊戲一半。入了band 2 又未必等於世界末日。

所以那些派得未夠好的家長,唔好太大壓力喇!放鬆啲。可能幾年後睇返,原來係好野來的!

最緊要注重小朋友品德,其他都仲有好大變數的!

thanks for sharing. Very good read. I am sorry for those average kids that got into famous school.

Very good sharing! 適合的才是最好的

睇完, 又係另一個戰場...

引用:睇完,+又係另一個戰場...+

原帖由 buddaau 於 14-06-19 發表
睇完, 又係另一個戰場...
係呀!不過睇完個心舒服左
6年後會點就唔知,最少哩幾年開心過先!

我上星期都睇升中,又係一場競爭。有趣的是,中學才入名校的津小學生,一般比原龍小升上的更勁,想當年名校小一千挑萬選,如果後勁不繼,即使在最佳環境讀了六年,也不一定保持到。分分鐘當年失意小一的手下敗將,中學時做過江龍已經反超前了。都未到大學,更未到社會大學。如果成日抱住同人比較的心態,係我就一早精神病發。同自己比較,自我成長就夠,咁做人會正常啲開心啲。

多謝樓主,睇完個心舒服咗,諗通咗好多

這裡常見人說機會是留給有準備的人,這話沒錯,如果只是準備升小,那最好的升小機會是你的,如果是準備小學生涯要怎樣過,小學這六年會比沒準備的人過得好;到升中一樣,要看你準備的是升中還是想中學要怎樣過

要說次序上是先升小,之後才有六年小學時間,不過如果一開始準備的是六年小學時間,那一開始升小學便不會選錯學校,當然,香港制度運氣成份都佔不少
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

咁其實都唔一定要入英中或者名中啦,個人係讀得書既,佢點都會讀到大學既~

好多人忘記了, 搵到小學只係開始, 小學重要的不只是升中派位咁簡單, 仲有六年學習生涯。

可憐的是小朋友, 很多競爭係不必要的, 只係大人一廂情願,太多前人例子, 小則浪費時間, 大則抱撼終身

回覆 sexymami 的帖子

Thank you for sharing

w_y 發表於 14-6-19 16:36
好多人忘記了, 搵到小學只係開始, 小學重要的不只是升中派位咁簡單, 仲有六年學習生涯。

可憐的是小朋友,  ...
非常認同,小則浪費時間,大則抱憾終身。

即係去二線學校考第一穩陣過去一線學校做中游?
如果唔系全港性評分,甘考甘多d咩TSA,呈分試,pre-S1 黎做乜?

引用:即係去二線學校考第一穩陣過去一線學校做中

原帖由 11B 於 14-06-19 發表
即係去二線學校考第一穩陣過去一線學校做中游?
如果唔系全港性評分,甘考甘多d咩TSA,呈分試,pre-S1 黎做 ...
似乎依家教育制度下係咁樣?

又或者咁講,在2線學校最好那批,學校肯定投放更多資源在他們身上吧?但在1線學校做中游/下游,我就唔清楚了。所以說2線學校的最好那批TSA成績未必比1線中/下游差?

其實我未經歷過,唔知依家情況係點。只係睇那邊家長的分享,有感而發吧。

引用:這裡常見人說機會是留給有準備的人,這話沒

原帖由 MASAYA 於 14-06-19 發表
這裡常見人說機會是留給有準備的人,這話沒錯,如果只是準備升小,那最好的升小機會是你的,如果是準備小學 ...
也同意你的講法。機會是留給有準備的人。不過依家似乎家長的選擇權不多。

另外,想要過怎樣的小/中學生涯,同你點樣去準備,不是同一件事嗎?你點樣去準備升小/中學,之後就會過那預計的6年生涯。

‹ 上一主題|下一主題