用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校直資是否較少雙非/新移民?
樓主: JFNL
go

私校直資是否較少雙非/新移民? [複製鏈接]

回覆 cch0928 的帖子

如果香港多點像你這樣的家長便好了。
滿口歧視,口口聲聲說愛,完全漠視普世價值,我情願個女和新移民做同學,都不敢與這種純種香港人為鄰。

回覆 cal@wicked 的帖子

其實香港人的質素也是很參差,只是因為大家是香港人,所以把自己抬高了。看看這幾天在EK的討論,自私的程度令人嘆為觀止,很多新香港人比他們還要有教養!

cal@wicked  唔理解普通價值, 香港人文明? 哈   發表於 14-8-29 01:38
cal@wicked  所以下一代都會係完全唔理解普世   發表於 14-8-29 01:32
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+梵高+於+14-6-21+15:13+編輯+\

原帖由 梵高 於 14-06-21 發表
一樣還一樣我欣賞努力工作改善生活、重視小朋友發展的有質數家長,無論佢地係咩出生、富或貧。但我極度討厭黎香港呃資源、白食白住貪得無厭果d,唸起我自己的小朋友第二時要負責養佢地成家,我都想爆粗

HKTHK 發表於 14-8-28 08:22
回覆 cal@wicked 的帖子

其實香港人的質素也是很參差,只是因為大家是香港人,所以把自己抬高了。看看這幾 ...
  昨天撘mtr, 有小朋友和老人站着但冇人讓座

一樣米養百樣人, 人類生物多樣性什麼特質都有, 中國人/香港人/南亞都是人,點解要咁???? 教育是有教無類的,因為教育先可以改變修養品德,我們可幸受教育而有品德修養,我地係咪應該比機會他們接愛香港教育而從而可以助他們改變, 文化唔同是要一點時間去磨合呢 !                                                香港政府比得永久hkid他們, 他們就有香港公民權

回覆 MrBeast 的帖子

台灣在這方面培訓  

ANChan59  深圳,台灣地鐵,讓坐情況比香港   發表於 14-9-2 15:09
MrBeast  深圳其實平民都不差   發表於 14-8-28 13:14
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

土生土長香港人都有人呃資源拿綜援福利(一邊拿綜援一邊去做嘢無申報), 而因拿綜援代價是要間中做義工, 但永遠推3推4話去唔到, 重要凶社工大有人在 ! 所以一樣米養百樣人, 什麼人都有呢

回覆:私校直資是否較少雙非/新移民?

如果私校或直資錄取雙非或新移民,那個小孩應該好叻仔! 其實國內小孩成績普遍比港孩好,除了英文科。

引用:土生土長香港人都有人呃資源拿綜援福利(一

原帖由 subb 於 14-08-28 發表
土生土長香港人都有人呃資源拿綜援福利(一邊拿綜援一邊去做嘢無申報), 而因拿綜援代價是要間中做義工, 但永 ...
最憎年青力壯人士擺綜援,我知道已有一批年青港人攞,簡直是社會寄生蟲最悲哀佢地的子女就會有樣學樣,造成跨代貧窮! 政府應改變綜援制度,凡40以下人士不批(除傷殘外)

subb    發表於 14-8-28 10:04

其實咩種族既人都有好有唔好既人,你估香港人唔麻煩咩,我d同事样样都投訴,投訴都要出律師信(嚇人)為止……,外国人都有麻煩人架,邦佢做完嘢唔比錢,咩人都有唔関你係大陸人與否,比个房xx你做同學,大个咪導你升仙,家教最重要,要教佢分是非黑白,不喜勿插

回覆:hellolo 的帖子

我就好欣賞〃沒女呀銀",她好勁,好過好多現今80 ,90後,勁+配服,所以我都覺得無分出身

引用:Quote:原帖由+爸爸愛您+於+14-06-19+發表我

老實說, 我小朋友在九龍塘幼稚園返學, 有不少國內人, 但他們一般是對小朋友有D要求的, 一個有要求既人會好快進步, 佢地會學別人好既野, 而想盡量改左人地唔接受既行為(改唔改到同幾時改到無人知, 起碼佢地想改的). 呢一點比起好多HK家長自以為事好得多. 我亦眼見一D對小朋友無要求既, 係連最基本既禮貌同價值觀都無, 而又鐘意咩都大聲夾無準.  呢一類真係見到都想退後2步, 但無奈, 在HK好似一般都係大聲夾無準為多, 又或者我可以講我既階層真係見呢一類比較多, 因為我係平民.  最重要係社會既氣候太多怨氣, 因為實際上國內人都真係不斷O係我地身邊唔多唔少影響我地既一向既生活, 而經濟要唔見得好, 人就更加要搵野講同發洩.  希望大家係會做一個幫忙別人成長同進步既人當然係我地覺得值得先啦, 因為我地既小朋友O係社會上都要依賴各個剛位既人幫助.  不過老實說, 我希望幫我小朋友選擇好既朋友, 如無禮貌價值觀好大出入既我真係會叫我小朋友遠離佢, 因為我相信朋輩既威力.  O係我還可控制既情況下, 我一定會盡我所能幫他挑選朋友.  可能好多人會覺得唔啱, 不過呢個係我好堅持既野.

saiwanho  您的堅持我也一樣!!  發表於 14-8-29 00:29

有樣學樣 父母才是孩子的榜樣

grace081218 發表於 14-8-28 15:13
有樣學樣 父母才是孩子的榜樣
對, 父母真的是孩子的榜樣, 但孩子的圈子不只是父母, 佢地會有佢地自己既社交圈子, 我好堅信近朱者赤近墨者黑的道理, 唔係點解D家長會咁緊張中學入到咩學校呀, 就係因為讀書氣氛同校風真係對一個未成熟既小朋友影響非常之大

喜樂果子 發表於 14-8-28 15:27
對, 父母真的是孩子的榜樣, 但孩子的圈子不只是父母, 佢地會有佢地自己既社交圈子, 我好堅信近朱者赤近墨者 ...
我都好同意伱講的近朱者赤⋯!父母要教育同引導小朋友自己去判斷對錯和是非,這樣她們自己都會選

grace081218 發表於 14-8-28 15:41
我都好同意伱講的近朱者赤⋯!父母要教育同引導小朋友自己去判斷對錯和是非,這樣她們自己都會選 ...
你說得無錯, 真係要努力引導小朋友, 希望佢地自己亦會選擇, 依家做父母真係太多顧慮了.

非常有趣的話題。據我所知,新移民在街市或者文化水平比較低的人群中比較容易受歧視,相反,在同事中,或者文化素質比較高的人群中比較受尊重。
原因是文化素質比較高的人群中,比較看中的是個人素養,比較open-minded,所謂的“英雄不問出處”。

引用:+本帖最後由+梵高+於+14-6-21+15:13+編輯+\

原帖由 梵高 於 14-06-21 發表
贊成! 佢地冇交稅憑乜野爭我地D學位!

引用:Quote:HKTHK+發表於+14-8-28+08:22+回覆+ca

原帖由 MrBeast 於 14-08-28 發表
昨天撘mtr, 有小朋友和老人站着但冇人讓座
但那班自由行,明明4人位,人地只是比較瘦,梗要塞自己落去,坐5個人。我未見過有香港人如此做,可能我見識少。

‹ 上一主題|下一主題