用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網,請問你們派了那間小學,第幾志願? ...
go

88網,請問你們派了那間小學,第幾志願? [複製鏈接]

請問88網,你們派了那間小學,第幾志願?
   7    0    0    0

第二志願,東華三院洗次雲小學,你呢?

回覆 kelly9988 的帖子

88網好似好少人討論,其實囝囝k2 出年派,想收集多d資料咁你第一志願是甚麼?又覺得冼次雲如何?

回覆:88網,請問你們派了那間小學,第幾志願?

我囝都係派第二志願洗次雲,想問這間學校好嗎?這裡很少人提這學校😮

醒目開學勳章 貢獻勳章

往年,聖心、陳元喜、沙官、迦密、循理白普理 呢5間一定要放第一志願
今年應該無變
恐龍家

小曳人 發表於 14-6-19 12:25
往年,聖心、陳元喜、沙官、迦密、循理白普理 呢5間一定要放第一志願
今年應該無變
...

岩,我上年填第一志願“循理白普理”都入唔到。

引用:我囝都係派第二志願洗次雲,想問這間學校好

原帖由 yukyukooo 於 14-06-19 發表
我囝都係派第二志願洗次雲,想問這間學校好嗎?這裡很少人提這學校😮

...
我小朋友都係冼次雲。

今個星期六去考分班試了同家長會,到時應該可以再了解多啲。

不好意思請問大家, 有沒有人知道,

今年有沒有選了

冼次雲或王賜豪 - 第二或第三, 但入唔到

張煊昌 - 第三或第四, 但入唔到

因明年到我幫小朋友選小一了, 想知道今年派位如何, 謝謝大家

今年好多人排王賜豪第二都入到, 亦都有入唔到既, 但入到又比較多, 王賜豪叩門今年只比111既人面試

我係第二志願入到王賜豪

應該係沙官,聖心,陳元喜,迦密,循理第一志願收唔晒;
王賜豪,冼次雲第二志願收唔晒;
張煊昌,張煌偉,禧年,美林我以為放第幾都入到,不過有聽過張煊昌唔係,但係呢四間其實第三志願已經要開始排,如果唔係,擺另外七間其實浪費左個位
更正:冼次雲好似仲未聽到第二唔收,不過第三機率都少
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

咁即係:

第一志願: 沙官,聖心,陳元喜,迦密,循理
第二志願: 王賜豪,冼次雲
第三志願: 張煊昌
第四志願: 張煌偉,禧年,美林

唉, 但叩門又成日話要111, 咁只要第一志願唔中, 想叩多幾間都幾難

我成日想問, 沙官係唔係真係其中一個一都叩得, 咁我甲一放沙官? 乙一放另一間, 去增加叩門機會?

不過, 我怕沙官, 聖心太傳統, 迦密又多功課 .... 陳元喜又跟中學冇聯繫之後可以升到BAND1中學人數會, 循理又冇放升中詳細資料, 想爆腦都唔識點排好

hsiehevonne  妳說的苦惱,應該就是88網所有家長的苦惱  發表於 14-7-4 14:20
babytai  循理有放架..."學校簡介 --> 升中派位情況"....有人數派邊間架  發表於 14-6-20 11:42

回覆:hobby 的帖子

我今年係咁排的!始終競爭咁大,set第二做保險線,穩陣啲好點!PS:中第二入王賜豪,而乙一我擺沙官都可叩門,但落選左!

hobby 發表於 14-6-19 16:58

咁即係:
以熱門分係咁排冇錯,不過實際情況可能唔同,我第二排張煌偉,之後點排冇乜關係,因為唔係第一就第二
沙官,聖心傳統有傳統既好,我女有同學派沙官,我覺得0岩佢性格,相信會讀得好好;迦密我問過學生,大約每日一個鐘做功課,同埋有功課堂,我認為可以接受;陳元喜以前應該都要band one生先升到鄭榮之,而家冇聯繫我諗只係派去其它band one學校,冇理由以前係band two生都升到鄭榮之;循理有升中資料,仲好詳細添,見下:

http://www.chunlei.edu.hk/pdf/12-13_result.pdf
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

謝謝,咁我應該搞錯了另一間升中成績

回覆:MASAYA 的帖子

下星期會去循道簡介會,睇吓啱口啱阿囡讀

引用:回覆+MASAYA+的帖子 咁即係:第一志願:+沙

原帖由 hobby 於 14-06-19 發表

咁即係:
我今年第一排聖心
第二張煊昌!
中左第二!其實唔知是運氣定根本無人放佢第二所以我中第二!拉高左%

hoby 發表於14-6-19 17:54
下星期會去循道簡介會,睇吓啱口啱阿囡讀
請問去沙循、定循理?是否open day?

回覆:0209bb 的帖子

是新翠間循理,學校收到邀請

‹ 上一主題|下一主題